Mami și tati, regret să vă spun asta, dar nu exagerați deloc când vă plângeați că vă albește părul din cauza copiilor.
Se pare că stresul ar fi un factor cheie al ritmului în care părul își pierde pigmentul și încărunțește, sugerează un studiu publicat de curând în revista Nature de către studyTrusted Source.
Oamenii de știință își dăduseră seama, deja de mai multă vreme, că este posibil ca încărunțirea să fie un fenomen strâns legat de stres, însă o cercetare recentă realizată în cadrul Harvard University din Massachusetts ne-a oferit o înțelegere mai profundă a modului în care funcționează acest proces.
Cercetătorii s-au oprit mai întâi asupra testării cortizolului, ”hormonul stresului”, care este secretat în organism brusc și în cantități mari atunci când se activează instinctul de supraviețuire.
Secreția de cortizol este o funcție organică foarte importantă, însă nivelurile ridicate de cortizol în sânge pe perioade îndelungate au fost asociate cu o serie de consecințe negative asupra sănătății. Dar vinovatul în această ecuație s-a dovedit a fi o altă reacție componentă a instinctului de supraviețuire, și anume sistemul nervos simpatic. Acest tip de nervi se găsesc prin tot corpul, inversând chiar și cel mai mic folicul pilos, au spus cercetătorii. Compușii chimici secretați în timpul răspunsului specific la stres – mai ales norepinefrina – determină activarea prematură a celulelor stem care produc pigmentul, epuizând, astfel, într-un ritm accelerat, ”stocurile” de culoare ale părului.
”Am descoperit că stresul are consecințe cu mult mai grave decât îmi imaginam”, a spus în cadrul unui comunicat de presă Ya-Chieh Hsu, doctor în științe, conducătorul studiului și profesor asociat la catedra de Celule stem și Biologie regenerativă din cadrul Harvard University. ”După numai câteva zile, toate celulele stem care regenerează pigmentul muriseră. Și odată ce le-ai pierdut, pigmentul nu mai poate fi regenerat. Prejudiciul este definitiv”, a explicat specialistul.
De ce încărunțim?
Cu toate acestea, stresul nu este unicul – și nici măcar principalul – factor care provoacă încărunțirea. De cele mai multe ori, este vorba despre moștenirea genetică a fiecăruia.
”Încărunțirea este cauzată de pierderea melanocitelor (celulele pigmentare) din foliculul pilos. Acest lucru se întâmplă pe măsură ce îmbătrânim și, din păcate, nu există un tratament care să regenereze aceste celule și pigmentul melanic pe care ele îl produc”, a precizat pentru Healthline dr. Lindsey A. Bordone, dermatolog și asistent universitar în cadrul catedrei de Dermatologie de la Columbia University Medical Center din New York. ”Factorii genetici sunt cei care determină cât de devreme sau de târziu albim. Din punct de vedere medical, nu se poate face nimic pentru a preveni această evoluție, atunci când cauza este de natură genetică”, a explicat medicul.
Dar asta nu înseamnă că factorii de mediu (printre care și stresul), nu ar conta. Fumatul, spre exemplu, este cunoscut drept factor al albirii premature, conform unui studiu din 2013. Așa că renunță la acest viciu, dacă vrei să-ți păstrezi culoarea naturală a părului mai multă vreme.
Alți factori care contribuie la albirea a părului sunt deficitul de proteine, vitamina B12, cupru și fier, precum și îmbătrânirea determinată, într-o oarecare măsură, de acumularea de stres oxidativ.
Stresul oxidativ survine în urma unui dezechilibru între cantitatea de radicali liberi la care suntem expuși și cea de antioxidanți din organism, dezechilibru ce poate deteriora țesuturile, proteinele și ADN-ul, a declarat pentru Healthline Kasey Nichols, medic din Arizona și expert în sănătate la Rave Reviews.
”Ne așteptăm să încărunțim din ce în ce mai mult pe măsură ce înaintăm în vârstă și observăm o sporire cu 10% a ritmului de încărunțire pentru fiecare decadă de după 30 de ani”, a mai precizat Nichols.
Lucrurile pe care le poți face pentru a întârzia apariția firelor de păr alb ar fi: să ai o dietă bogată în acizi grași Omega-3, care se găsesc în nuci și pește gras, să nu petreci foarte mult timp expus la radiațiile UV (care deteriorează pielea și părul) și să-ți suplimentezi dieta cu vitaminele B-12 și B-6.
Acestea fiind spuse, dacă ai constatat că începi să albești înainte de vreme, n-ar strica să mergi la medic pentru un consult general, ca să te asiguri că nu sunt și alte cauze în afară de cele genetice.
Studii în derulare
În prezent, la Harvard este în desfășurare un studiu elaborat pe șoareci, iar în urma rezultatelor se vor realiza cercetări și pe voluntari, pentru a se confirma validitatea concluziilor. Această nouă cercetare are implicații mult mai profunde decât cele legate de părul cărunt, concentrându-se asupra legăturii dintre albirea părului și transformările interne rezultate în urma expunerii prelungite la factori de stres.
”Înțelegând cât se poate de clar modul în care stresul influențează celulele stem care regenerează pigmentul, am pregătit terenul pentru înțelegerea impactului pe care stresul îl are asupra altor țesuturi și organe din corpul uman”, a spus dr. Hsu. ”Aprofundarea înțelegerii transformărilor prin care trec țesuturile noastre atunci când sunt expuse la stres este primul pas fundamental spre găsirea unui eventual tratament, care să poată opri sau reversa efectele dăunătoare ale stresului. Mai avem multe de descoperit în acest domeniu”, a mai completat Hsu.
Deci, putem spera că, într-o zi, ne vom putea recupera pigmentul natural al părului și, implicit, să dăm ceasul înapoi cu câțiva ani.