În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum poți integra mișcarea în rutina ta zilnică, fără să-ți faci antrenament la sală.
– De ce este important să-ți găsești un partener (sau mai mulți) alături de care să faci mișcare.


Nu toată lumea este pasionată de fitness, obsedată de sală, căutătoare de endorfine. De fapt, mulți dintre noi credem că euforia alergătorului este o șarlatanie și că singura dată când ar trebui să te miști mai repede comparativ cu o simplă alergare este atunci când alergi să-ți salvezi viața sau să prinzi un tren. Și este total corect. 

Uneori, când te ridici în sfârșit din pat după ce apeși a doua (sau a treia) oară butonul de amânare a alarmei și vezi un text de bună dimineața de la prietenul tău care a terminat deja antrenamentul pe bicicletă, nu te poți stăpâni să nu-ți dai ochii peste cap (e OK, probabil că el știe deja asta). Nu e vorba că nu ești impresionat – este posibil să nu fi găsit încă o modalitate de a-ți face mai puțin îngrozitoare exercițiile fizice.

În timp ce unii cercetători sugerează că genele noastre determină atracția sau repulsia față de mișcare, majoritatea profesioniștilor din sport sunt de acord că abilitatea de a menține o rutină de fitness – indiferent cât de mult îți displac flotările, alergarea și câte și mai câte – se află în totalitate în mâinile tale.

Indiferent dacă ne crezi sau nu, ia-o ca atare de la acești experți, care au oferit cele mai inteligente sfaturi pentru cei care doresc să-și depășească repulsia față de mișcare. Și, nu, probabil că nu te vei trezi instantaneu îndrăgostit de ideea de yoga de dimineață sau nu vei folosi banda de alergare înainte de a merge la serviciu – dar  s-ar putea să-ți poți canaliza respingerea față de sport într-un soi de energie viguroasă.

Ia-ți un angajament mental

Mai important decât să alergi un kilometru fără să te odihnești și să reziști la o întreagă sesiune de yoga, experta în fitness Michele Gordon spune că atitudinea ta față de fitness este totul. De aceea, îți recomandă să începi noua rutină de antrenament, luându-ți un angajament. Poți începe ușor și de acolo să faci lucrurile mai dificile, concentrându-te pe seriile și schimbările de exerciții la care să faci față și care te vor ajuta să-ți formezi un obicei.

„În fiecare zi trebuie să cauți activități fizice care te fac să te simți bine, cum ar fi mersul pe scări în loc să iei liftul, stretching-ul de dimineață sau prioritizarea antrenamentelor în programul tău”, explică ea. „Privește mișcarea ca pe ceva ce-ți dă energie, ceva care-ți aduce avantaje, ceva de care să beneficieze întreaga ta viață și cei din jur. Găsește exerciții care fie îți plac, fie te fac să te simți într-un anume fel după și ține-te de ele”.

Antrenează-te dimineața

Cu toții preferăm o duminică liberă în loc de o oră de sprint la 5 dimineața, dar cofondatoarea Orangetheory, Ellen Latham, subliniază importanța strecurării unui antrenament la prima oră a dimineții.

„Grupele de la prima oră a dimineții sunt cele mai aglomerate, deoarece oamenii rămân mai devotați când își fac antrenamentul devreme. Planificarea exercițiilor fizice mai târziu în timpul zilei poate fi dificilă, deoarece există o șansă mai mare de a găsi o scuză pentru a nu merge la sală, mai ales după o zi de muncă lungă și obositoare”, spune ea.

Deși este posibil să te temi de sunetul alarmei, dimineața devreme, după o lună s-ar putea să devină un obicei care să-ți placă.

Finalizează o provocare

Pentru majoritatea oamenilor care încearcă să strângă din dinți și chiar să folosească acea sală de sport pe care o plătesc în fiecare lună, până și simplul fapt că intră pe ușa sălii poate fi copleșitor. Fără un antrenor personal sau instrucțiuni practice, descoperirea aparatelor, mișcărilor și ritmului devine un alt obstacol care te poate dezumfla.

Nadia Murdock, expertă în fitness și antrenoare, îți recomandă să te înscrii la o provocare lansată pe social media sau să-ți instalezi o aplicație, care te va ajuta să creezi obișnuința de care ai nevoie pentru a fi consecvent. Acest tip de tactică are rezultate, indiferent dacă oferi pentru prima dată o șansă sportului sau te întorci la activitățile fizice ce ți-au făcut bine.

„Pentru începători, există planuri de antrenament online cu mișcări simple, cum ar fi genuflexiuni și flotări. Acestea sunt o sarcină realizabilă, care, sperăm, se va transforma într-un obicei regulat”, explică ea. „Pentru cei care au făcut mișcare în trecut și doar trebuie să revină pe drumul cel bun, există provocări mai elaborate, care includ antrenamente complete pentru toate nivelurile de fitness”.

Antrenează-te acasă

Nu înseamnă că detești exercițiile fizice. Este nevoie de o grămadă de energie: să te înscrii la o sală, să-ți pregătești rucsacul, să te deplasezi, să faci duș și să reușești totuși să-ți ridici Starbucks-ul în drum spre birou. Vaaai!

Gordon spune că preplanificarea este adesea o scuză suficient de mare pentru a descuraja oamenii să ajungă la ora de fitness sau la banda de alergare, făcând astfel antrenamentul la domiciliu mai potrivit pentru cei ce urăsc fitnessul. ”Poți obține cursuri și antrenori la cerere și folosind live-stream-ul prin tot felul de platforme în zilele noastre. Există opțiuni chiar și pentru un antrenament de 20 de minute, oferindu-ți zero scuze pentru a nu transpira”, spune ea.

Încearcă un sport în doi sau alătură-te unei echipe

Se știe că unde-s doi puterea crește. Același lucru este valabil și pentru fitness, potrivit antrenorului personal și antreprenorului Eraldo Maglara. Întrucât antrenamentul de unul singur s-ar putea să nu ți se pară distractiv, strânge mai mulți prieteni alături de care să faci mișcare și s-ar putea ca asta să fie strategia câștigătoare. Cu alte cuvinte, caută să-ți faci o echipă în rândul comunității tale sau să alegi sporturi care necesită o altă persoană, cum ar fi tenis, badminton sau squash, ceea ce ridică mult șansele să te și prezinți. Cum vine asta? Alți oameni se bazează pe tine – și, hei, este mai distractiv!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Antrenează-te în aer liber

Nu-ți poți imagina finalizarea unui bootcamp în stil militar, dar îți place sentimentul pe care-l ai când ajungi în vârf de munte? În afară de oportunitatea de a-ți face niște selfie-uri demne de Instagram, Gordon spune că multe persoane cărora din principiu le displace fitnessul sunt inspirate de activități care, ei bine, nu par ca și cum i-ar supune la exerciții fizice. În schimb, aduc mai mult a aventură.

„Găsește un traseu sau un grup de drumeții în apropiere, ieși în aer liber și mișcă-te. Mișcarea în aer liber a fost asociată cu creșterea nivelului de energie și a vitalității, scăderea tensiunii arteriale și diminuarea simptomelor de depresie”, explică ea.

Indiferent de ceea ce te pune în mișcare, încearcă una dintre aceste tactici pentru a trăi cea mai lungă – și da, cea mai transpirată – viață. În plus, pe bune, există viață și în afară de Netflix!

Citește și:

Sportul, mai benefic pentru sănătatea mentală decât banii

7 poziții de yoga pentru începători și beneficiile lor