În următoarele 5 minute vei afla:

Ce pun rușii în șampania pe care o beau de Anul Nou.
De ce în Filipine oamenii poartă haine cu mulți nasturi de Revelion.


Ne plac începuturile, ne dau senzația de o nouă șansă pentru mai bine, mai frumos, mai mult, mai bun. Începem multe lucruri la început de an sau de săptămână, fie că vrem să slăbim, să facem mai mulți bani sau să ne facem orice alte planuri ambițioase. În culturile diferitelor popoare există obiceiuri păstrate cu grijă, considerate a fi aducătoare de noroc și bunăstare. 

Vă las aici câteva obiceiuri pe care le putem testa și noi, să-i dăm șanse (în plus) anului care vine să fie cu belșug, cu sănătate, cu bani, cu dorințe împlinite, dragoste și bunătate.

1. Cu ce te îmbraci în Noul An

În Brazilia, obiceiul este să se poarte alb, ca simbol de îndepărtare a răului. În China (Anul Nou se sărbătorește în februarie) se poartă roșu pentru noroc, de la haine roșii, la accesorii, plicuri roșii cu mesaje, ornamente și orice altceva îți mai poți imagina: roșu să fie. În multe țări, o piesă vestimentară roșie este purtată pentru noroc în noul an. 

Și noi, românii, purtăm lenjerie roșie pentru noroc, la fel ca în Spania, Turcia, Mexic, în timp ce alte țări împart culoarea lenjeriei intime purtate în seara de an nou pe diferite coduri de culori și simboluri, de exemplu galben este pentru bani, verde pentru sănătate, roșu pentru dragoste.

În plus, e obligatoriu să ai un buzunar în care să ții bani, astfel încât noul an să te găsească cu bani la tine și să o ții tot așa în anul care urmează, adică să ai parte de bani în buzunar.

În Vietnam, oamenii poartă haine tradiționale noi, iar în Filipine este obligatoriu să ai bani în buzunar și haine cu mulți nasturi rotunzi, simbol al banilor.

2. Ce mănânci în seara de Anul Nou

În Spania, fiecare persoană mănâncă 12 boabe de struguri, câte una pentru fiecare lună a anului. Boabele se zdrobesc una câte una, pe rând și nicidecum câte două boabe o dată, că se anulează efectul. În Brazilia sunt doar șapte boabe de struguri și neapărat linte în meniu, pentru că boabele de linte simbolizează banii.

În Rusia, oamenii își scriu pe o bucată de hârtie dorințele, ard hârtia și beau cenușa în șampanie. 

În Filipine se fac decoruri cu fructe rotunde și se mănâncă multe fructe rotunde în seara de An nou, simbol de prosperitate și bani în noul an.

În Olanda veți găsi mici gogoși prăjite, rotunde și pudrate cu zahăr, se vând și pe stradă și fiecare mănâncă pentru un an nou plin de bani.

La noi în țară este obiceiul de a mânca alimente rotunde, care seamănă cu banii: ouă umplute, roșii umplute cu vinete sau brânză, linte, ciorbă de perișoare, chiftele, icre, gogoși. Se preferă peștele, pentru că înoată doar înainte, simbol că progresezi și te strecori printre probleme. 

Obligatoriu se evită găina sau orice animal care scurmă, pentru că e semn de ”tras a sărăcie”, ajungi în timpul anului să cauți banii sau soluțiile la problemele tale, la fel cum aceste animale își caută mâncarea prin pământ.

În Grecia se face Vasilopita, plăcinta Sfântului Vasile, un fel de chec pudrat cu zahăr, în formă rotundă, cu aromă de portocale și care ascunde un bănuț, tradițional de aur sau argint. Prăjitura se taie de către capul familiei și se împarte la toți cei din casă, de la mare la mic, în funcție de rangul în familie.

3. Cine îți trece pragul prima dată și cum

În multe țări este important ca persoana care-ți trece pragul să pășească cu piciorul drept și eventual să aibă un cadou. La noi, dacă nu vine nimeni în vizită și familia pleacă de acasă, la întoarcere bărbatul casei trebuie să intre primul, bineînțeles pășind cu piciorul drept peste prag. În Anglia, persoana care trece prima pragul trebuie să fie cât mai tânără și să aibă pâine, sare și o bucată de cărbune.

4. Cum îți petreci prima zi din an

Se spune că ce faci în prima zi din an faci tot anul. Cum te simți și cum îți merge, cum îți petreci timpul sunt simbol pentru anul care urmează.

Ai grijă să te bucuri de tot ce ai în jur, să numeri banii, dar cu emoția de bogăție nu de lipsă, să mănânci cu bucurie și să mulțumești pentru că ai masa plină, să-i suni sau să-i vizitezi pe cei dragi ca să aveți o relație bună tot anul, să faci urări de bine ca să ți se întoarcă și ție binele, să dai bani și alte lucruri ca să ai și tu parte de belșug. Neapărat să faci lucruri care-ți plac pentru a avea timp tot anul de ele, dansează, cântă, pictează, citește, dormi sau ce altceva îți aduce bucurie în suflet și te face să te simți bogat.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Alte obiceiuri de prin lume adunate

În Danemarca, oamenii își sparg unii altora farfurii în fața ușii și lasă cioburile să se adune ca să se vadă cine are mai mulți prieteni. 

În Elveția oamenii aruncă frișcă sau o cupă de înghețată pe jos, la miezul nopții, semn de bogăție și prosperitate. (Cine are copii cred că rezolvă asta tot timpul anului!).

În Estonia, se mănâncă un număr norocos de mâncăruri, care pot fi șapte, nouă sau douăsprezece. Probabil cine nu are probleme digestive a doua zi știe că este norocos.

Brazilienii sar în valuri, mai exact peste șapte valuri, semnificând șapte dorințe pentru anul nou. De ce 7 când ar putea fi 12 nu am înțeles, dar m-aș mulțumi și cu 7 împlinite, voi nu?

În Columbia, sunt persoane care iau o valiza goală și dau o tură prin cartier, ca semn că-și doresc un an plin de călătorii. Se asigură că în buzunare au și bani când fac plimbarea. 

Portoricanii spală tot ce au în casă, mașina, străzile, și în plus aruncă găleți de apă pe geam, ca să se scape de tot răul anului care a trecut. Cred că nu e o idee bună să ieși la plimbare în timpul acestui ritual.

La noi în țară se merge cu ursul sau cu capra, iar cei care însoțesc omul deghizat în urs sau capră fac gălăgie cât mai mare pentru a alunga spiritele rele.

Dacă îți place sărbătoarea Anului nou, o puteți sărbători de mai multe ori în timpul anului, de exemplu în China în februarie, sau chiar de mai multe ori în diferite regiuni din India. În Cambodgia vei găsi sărbătoarea noului an în aprilie, iar în Israel în septembrie.

În cele mai multe țări se regăsesc obiceiurile legate de ciocnitul cu băuturi spumante la miezul nopții, focul de artificii și urările pentru un an nou bun. Cred că putem să preluăm cât mai multe din aceste obiceiuri, să ne creștem șansele de succes și bani. 

Citește și:

5 mituri despre bani demontate de un expert financiar

Cum să fii neamț: învățăturile unui german neaoș despre finanțele personale

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.