În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce nu e indicat să ajungi prea devreme la interviu.
– Dacă e cazul să inițiezi tu discuțiile despre salariu.


Te-ai pregătit câteva zile la rând. Ai citit despre companie. Ți-ai perfecționat strângerea de mână și ți-ai pus la punct ținuta. Iar când momentul mult-așteptat al interviului, în sfârșit, sosește, te simți pe cai mari, și… sfârșești prin a te prezenta într-o variantă a ta ciudată, care nu te reprezintă întocmai.

În calitate de coach de cariere, îmi învăț clienții cum să își caute în mod eficient un job și cum să meargă la interviuri cu încredere. La început, majoritatea pornesc pe drumul căutării unui job cam în același fel, cu o atitudine timidă, nesigură și pesimistă. Și mă poți crede pe cuvânt atunci când spun că această energie se simte de-a lungul procesului de recrutare, iar cei care te intervievează nu vor putea avea acces, din această cauză, la cea mai bună variantă a ta. E nevoie de pregătire și antrenament pentru a fi o prezență memorabilă în cadrul interviului, și de o doză de optimism.

Iată, în continuare, cinci dintre cele mai frecvent întâlnite greșeli din cadrul interviurilor pe care le-am întâlnit de sute de ori. Și fiecare dintre ele poate fi evitată dacă te pregătești puțin și știi ce vrei. 

1. Să ajungi la interviu mult prea devreme. 9:30 înseamnă 9:30, sau cel mult, 9:20

Cu toate că nu e de dorit să întârzii, nu e cazul nici să ajungi mult mai devreme. Asta nu va face decât să pună presiune asupra celor care te vor intervieva și nu e deloc un punct de plecare favorabil într-o relație. E important să respecți programul viitorului tău angajator. Poți ajunge la locul unde se desfășoară interviul mai devreme, dar să aștepți în mașină, sau să mergi la toaletă și să te aranjezi până la ora prevăzută. 

2. Să nu știi nimic despre cultura companiei. Prima impresie chiar contează!

Mergi la interviu la o companie mai conservatoare sau la un start-up trendy? Angajații se îmbracă în costum, business-casual sau poartă pantaloni scurți și șlapi? Cu toate că nu te încurajez să te îmbraci mult prea casual, e important să te informezi și să descoperi care e atmosfera de acolo. Te vei asigura, astfel, nu numai că ești îmbrăcat adecvat (fie că este vorba despre costum sau despre ceva business-casual) ci îți vei face, în același timp și o idee despre cât de potrivit este locul acela pentru tine și despre așteptările pe care le poți avea în legătură cu interviul. Ar putea fi mai degrabă un context formal sau relaxat? Dacă printre cunoștințele tale există cineva care să lucreze în cadrul acelei companii, cere informații care să te ajute să îți faci o imagine despre cultura organizațională a acesteia și pregătește-te în cunoștință de cauză.  


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Să te plângi în legătură cu actualul sau fostul loc de muncă 

Orice ai face, evită să fii critic la adresa fostului șef, foștilor colegi sau a mediului în care ai lucrat în trecut. Ultimul lucru pe care și l-ar dori de la tine posibilul angajator ar fi să descopere că ești o persoană care se plânge. Nu are nicio importanță că locul de muncă anterior a fost unul de coșmar. Caută întotdeauna să vorbești despre aspectele pozitive. Ce ai învățat din respectiva experiență? Ce poți face pentru a evita să te trezești din nou într-o situație similară? Setează-te mental pentru acest gen de răspunsuri și nu permite conversației să se impregneze de vibrații negative. 

4. Să nu ai încredere în tine

Când mergi la un interviu, o faci cu un motiv. Cei care te-au chemat la interviu, au văzut și ei un potențial bazându-se pe CV-ul tău, pe recomandări sau pe interviul telefonic. Aceasta este șansa ta de a-ți evidenția personalitatea și credibilitatea, subliniindu-ți reușitele. Vorbește despre rolul pe care l-ai avut în proiecte de grup sau povestește-le despre talentul tău special de a reduce costurile. Reține faptul că asta nu înseamnă că ești lăudăros, ci pur și simplu că te prezinți și vorbești despre ce știi să faci. Nu îți minimaliza realizările. Pentru că și cei din fața ta își doresc să angajeze pe cineva care știe ce face. 

5. Să te grăbești să vorbești despre bani

Lasă-l pe angajator să aducă în discuție tema banilor. Ba chiar, poți lăsa acest subiect pentru o discuție telefonică ulterioară cu departamentul de HR. Dacă ești întrebat în timpul interviului ce așteptări salariale ai, poți răspunde că ești deschis negocierii în funcție de ofertă… și apoi, când ți se face o ofertă, suflecă-ți mânecile și apucă-te de negociat. Nu este cazul să discuți detaliile înainte să te lămurești dacă respectivul job este sau nu potrivit pentru tine. Concentrându-te prea tare asupra aspectelor materiale, îl vei pune pe fugă pe potențialul tău angajator. Există o vreme și un loc în discuție pentru negocierea remunerației. 

Să treci prin experiența unui interviu poate fi foarte stresant, dar nu este cazul să te lași intimidat de ea. Vei supraviețui și vei depăși cu bine perioada căutării de job. Folosește-ți bunul simț, pune munca pe primul loc și pune-te în valoare, arată-le cea mai bună versiune a ta.

Dacă poți păstra o atitudine pozitivă de-a lungul procesului de recrutare și reușești să eviți greșelile despre care ți-am vorbit mai sus, poți fi sigur că te vei face remarcat. 

Și îți vei găsi un job potrivit în cel mai scurt timp. 

Citește și:

29 de întrebări geniale pe care trebuie să le pui la finalul interviului de angajare

Cum te pregătești pentru interviul online de angajare

Author(s)

  • Ashley Stahl

    coach specializat în cariere, speaker, host de podcast-uri

    Sunt coach specializat în cariere, speaker, host de podcast-uri (You Turn Podcast) și autor, iar misiunea mea este aceea de a te ajuta să îți alegi o carieră care să te facă să îți aducă împlinirea. Te invit să participi la unul dintre cursurile mele sau în cadrul unuia dintre workshop-urile pe care le organizez ori a evenimentelor unde activez ca speaker. De asemenea, dețin CAKE Publishing, o editură ce reunește ghostwriters, copywriters, publiciști și experți SEO, care pot ajuta companiile și influencerii să își sporească notorietatea. Înainte de a deveni antreprenor, am activat în domeniul contra-terorismului în Washington, DC și am primit multiple distincții, ajutând Pentagonul să pregătească cetățenii civili în lupta anti-terorism.