În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este chestionarul vocațional Jackson.
– Cum îți poți înscrie copilul în programul MyWaY. 


Educația este elementul care contribuie la dezvoltarea armonioasă a individului, ajutându-l să aibă propria opinie și pregătindu-l pentru viață. Este important ca alegerile pe care le faci în drumul către carieră să fie în concordanță cu aptitudinile tale.

Și aici mă gândesc la vocație. Cuvântul vocație vine din latinescul vocare, care înseamnă „chemare”, adică acea voce care scoate în evidență tot ce este mai bun din fiecare individ, acea combinație de talente și abilități pe care le ai și le dezvolți permanent.

De ce un program pentru liceeni, ce aduce nou programul MyWaY?

Programul MyWaY, o inițiativă a Fundației pentru Educație și Vocație, este un program de consiliere și orientare vocațională, o reală oportunitate pentru tânăra generație. Programul este un concept unic pe piața educațională din România, care răspunde nevoii liceenilor de a-și găsi drumul, de a transforma pasiunile în căi de urmat pentru viitoarea lor carieră. 

Liceenii care doresc să facă un exercițiu de introspecție, să exploreze și să-și descopere potențialul pot participa alături de alți colegi la acest program. Astfel, vor avea posibilitatea unei imersii directe, nemijlocite, în domeniul profesional pe care și-l doresc. În urma unei testări vocaționale și a unei sesiuni de coaching cu echipa de psihologi, tinerii optează pentru stagii de practică la companii partenere, unde vor avea propria experiență, vor participa la activitățile zilnice din diverse departamente pentru a descoperi ce anume le place și dacă se regăsesc în aceste medii profesionale.

Programul MyWaY, modulul de vară, s-a desfășurat în timpul vacanței, în lunile iulie și august, și 30 de liceeni s-au înscris și au parcurs toate cele 5 etape:

  • discuție inițială cu psiholog vocațional și consilier educațional;
  • testare vocațională;
  • participare la un stagiu de practică organizat de o companie din domeniul lor de interes;
  • rezultatul testului vocațional și sesiune de feedback;
  • sesiune de mentorat cu executive business coach.

Programul MyWaY și-a construit filosofia având la bază cinci pași esențiali:

1. Învățarea experiențială (learning by doing);

2. Expunerea la diferite domenii de activitate;

3. Exersarea unei mentalități flexibile;

4. Identificarea abilităților proprii;

5. Stabilirea unui traseu educațional și vocațional.

Cum a fost primit acest program de către companiile partenere

Programul MyWaY a fost primit cu multă deschidere de către companiile partenere care și-au dorit să ne fie alături și să se implice cu adevărat. Acestea și-au dedicat echipe de oameni care i-au însoțit pe tineri, i-au învățat, i-au adus în realitatea business-ului lor, i-au implicat cu răbdare şi atenţie în activităţile zilnice ale departamentelor şi le-au arătat că munca și dăruirea contează cu adevărat.

Spre bucuria noastră, mai multe companii au răspuns afirmativ invitației noastre de a se alătura acestui demers educațional unic și au înțeles din prima filosofia și misiunea programului MyWaY în rândul tinerilor. 

Tinerii au nevoie să fie alături de echipe formate din adevărați profesioniști care să le acorde atenție, sprijin, să le explice dinamica domeniului de activitate ales, iar la finalul experienței, ei vor conștientiza și vor alege dacă rezonează sau nu cu acel domeniu.

Ne sunt alături companii de top din domeniile lor de activitate, dar lista rămâne deschisă, ne dorim să putem implica în program din ce în ce mai multe firme care înțeleg importanța de a oferi noii generații know-how-ul și experiența lor profesională.  În acest moment ne bucurăm de participarea în programul MyWaY a 13 companii care acoperă zece domenii de activitate de interes pentru liceeni: medicină, IT&C, mediul de afaceri, management turistic și hotelier, Horeca, finaciar-bancar, psihologie, științe sociale, juridic, jurnalism, arhitectură și design.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Care a fost perspectiva liceenilor

Liceenii implicați în sesiunea de vară a programului MyWaY sunt tineri care au primit cu bucurie și cu mare interes participarea la acest proiect. Am descoperit adolescenți dornici să exploreze, să dea glas visului lor profesional, ne-au arătat că au aripi pentru a zbura spre un drum de succes. Sunt tineri frumoși, entuziaști, creativi, dar mai ales serioși, care au privit această experiență ca pe un mare plus pentru formarea lor profesională. Ne-au uimit cu maturitatea lor, cu setea lor de cunoaștere, cu dorința de a experimenta. Sunt conectați la viața lor, la mediul de afaceri, mulți și-au setat corect deja, de la această vârstă, niște așteptări profesionale și și-au dorit să și le confirme prin acest program de internship. Am avut și situații în care participanții în program au experimentat două domenii de activitate, pentru că au conștientizat că nu rezonau cu prima lor opțiune, chiar dacă ei așa credeau, iar testarea vocațională le-a arătat o altă direcție profesională. 

Acest prim pas al programului, testarea vocațională, este foarte importantă pentru că le arată care sunt interesele lor vocaționale, testul îi ajută în procesul de alegere a carierei. Folosim chestionarul vocațional Jackson (JVIS), un instrument psihometric care a fost validat într-o mare varietate de programe de cercetare, este adaptat pieței de muncă din țara noastră și este avizat de Colegiul Psihologilor România.

Ce-i sfătuim pe liceenii care nu s-au înscris încă în acest program

Programul MyWaY este special gândit pentru tineri, este despre viitorul lor profesional, împreună construim o comunitate puternică în care scopul nostru comun este de a oferi cadrul în care fiecare își găsește locul și valoarea. Prin acest program oferim o mare oportunitate liceenilor care trec de la partea de informație teoretică la cea practică, experiențială.

Le recomandăm în primul rând să parcurgă etapa de orientare vocațională, să participe la testul vocațional Jackson (JVIS), care este un barometru important al personalității lor, practic le oferă o hartă cu interesele, cu aptitudinile de care pot ține cont atunci când își gândesc parcursul profesional. 

După etapa testării vocaționale, le oferim posibilitatea de a accesa în mod direct domeniul pe care-l consideră atractiv, vor alege una sau mai multe companii la care vor merge în internship, iar noi ne asigurăm ca au parte de o experiență relevantă, practică, care să-i ajute să se clarifice asupra domeniului pe care-l vor alege.

Următoarea etapă constă într-o discuție între adolescenți și echipa noastră formată din psiholog și consilier educațional, care reprezintă feedback-ul tinerilor după experiența din program, dar și raportul de evaluare pe baza testului, concluzii, recomandări.

Cum va continua programul după începerea anului școlar

Programul MyWaY al Fundației pentru Educație și Vocație își continuă misiunea și în anul școlar care abia a început, oferind stagii de practică în cadrul companiilor partenere.

Spre deosebire de perioada verii, când liceenii erau în vacanță și sesiunile de internship erau de una sau două săptămâni – câte șase ore pe zi, în timpul semestrelor școlare participarea va fi de două-trei ore pe zi, atât dimineața, cât și după-amiaza, în funcție de orarul participanților. Ne vom adapta nevoilor lor astfel încât să nu interferăm cu programul lor de studiu, dar să le dăm posibilitatea de a participa la program într-un număr cât mai mare. Colega mea, Diana Udrea, Project Manager în cadrul Fundației, a discutat cu liceenii care și-au manifestat dorința de a participa în program și pe parcursul anului școlar și am găsit împreună cele mai bune soluții să le oferim aceste oportunități de dezvoltare.

Povestea se scrie în continuare

Pentru că am identificat o reală nevoie în rândul elevilor de clasa a VIII-a, care sunt puși în fața unei decizii importante, și anume alegerea unui traseu educațional pentru următorii patru ani, considerăm oportun să parcurgă etapele testului vocațional Jackson – întâlnirea cu psihologul, consilierul educațional, aplicarea chestionarului vocațional, sesiunea de feedback si raportul de evaluare vocațională pe baza testului. Am avut deja elevi înscriși și au fost foarte încântați să aibă o privire de ansamblu asupra alegerii viitoarelor direcții.

De asemenea, pentru elevii din clasele de gimnaziu am pregătit și cursuri specializate, oferite de traineri valoroși – leadership, inteligență emoțională, comunicare asertivă.

O altă direcție pentru dezvoltarea programului MyWaY este reprezentată și de încheierea unor parteneriate educaționale cu toți actorii învățământului superior, atât din mediul de stat și privat. Este foarte important pentru liceenii din ani terminali să cunoască oferta educațională a universităților, să poată avea întâlniri cu reprezentanții acestora, iar Fundația pentru Educație și Vocație își asumă rolul de punte de legătură între nevoia de informație a adolescenților și ofertele educaționale ale facultăților.

Citește și:

Tinerii suferă de anxietate legată de schimbările climatice

Școala cu plăcere: metode inventive în educația tradițională

Author(s)

  • Daniela Vasilescu

    președinta Fundației pentru Educație și Vocație

    Daniela Vasilescu este profesoară de 25 de ani și consideră că educația este ceea ce face diferența în orice societate. Crede în noua generație și admiră curajul tinerilor de a explora și de a avea propria opinie. Este mereu în cautare de noi provocări și participă regulat la numeroase cursuri de specialitate cu speakeri naționali și internaționali. Crede cu tot sufletul în proiectele educaționale noi și știe că “scopul educației este să transforme oglinzile în ferestre” (Sidney J. Harris).