În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce este ritmul cranio-sacral.
– Cum te poți vindeca emoțional prin mecanismele proprii corpului tău.


Întâmplător sau poate nu, am aflat despre Terapia craniosacrală citind cartea Tu și medicul din tine, scrisă de dr. John Upledger. Curiozitatea m-a făcut să vreau să aflu mai multe despre acest tip de terapie, care ajută corpul uman să-și regăsească echilibrul psiho-somatic. Uneori, medicul specialist poate constata anumite imperfecțiuni la îmbinarea oaselor care alcătuiesc cutia craniană și sistemul oro-facial, cum ar fi: suprapunerea unor oase sau fuziunea acestora, probleme suturale etc., care se manifestă în diverse tulburări funcționale ale limbii, maxilarelor, articulației temporo-mandibulare sau alte probleme. Acestea afectează organele adăpostite de acestea (creierul și măduva spinării), lichidul cefalo-rahidian și membranele protectoare, generând probleme diverse. Terapia craniosacrală are la bază o tehnică prin care este eliberată presiunea fizică exercitată asupra sistemului nervos central, cu beneficii reale pentru pacient.

Sistemul craniosacral și ritmul acestuia

Sistemul craniosacral al corpului este alcătuit din creier și măduva spinării, organe care sunt adăpostite de cutia craniană și coloana vertebrală. Protecția mecanică a acestor organe este realizată de meninge și lichidul cefalo-rahidian, structuri care controlează presiunea intra-craniană.

În urma studiilor științifice făcute între anii 70-90 ai secolului trecut la Universitatea de Stat din Michigan, dr. Upledger a sesizat că sistemul cranio-sacral are un ritm propriu de funcționare, pe care l-a denumit ritm cranio-sacral. Acest ritm se datorează producției și absorbției de lichid cefalo-rahidian de către membranele meningeale și poate fi simțit în întregul corp în anumite zone staționare. El are o frecvență și o amplitudine proprii fiecărui individ și poate varia în anumite stări patologice.

Abordarea terapeutică generală

Terapeutul evaluează pulsul cranio-sacral al pacientului și stabilește în ce zonă a corpului acestuia există restricții (chisturi energetice). Folosind tehnici specifice, practicianul eliberează blocajele din zonele în care acestea s-au acumulat, facilitând eliminarea lor și restabilirea echilibrului funcțional. Practic, organismul este indus într-o stare de relaxare profundă, în care este stimulat procesul natural de autocorectare și autovindecare.

În plus, printr-un dialog ghidat de către terapeut, pacientul este ajutat să identifice și să elimine efectele reziduale ale unor traume și experiențe emoționale negative din trecut prin așa-numita tehnică de eliberare somato-emoțională, care ajută organismul să-și restabilească (echilibreze) starea emoțională, psihică.

Putem spune că terapia craniosacrală și eliberarea somato-emoțională sprijină pacientul atât din punct de vedere psihic, cât și emoțional, să se vindece prin mecanismele proprii.

Efectele terapiei craniosacrale asupra echilibrului emoțional

Traumele suferite de organismul uman în decursul vieții, alături de perioadele de stres prelungit sau cumulativ, afectează atât sănătatea, cât și echilibrul emoțional al persoanei. De cele mai multe ori, acestea se manifestă prin migrene, insomnii, stări mentale confuze etc. Acestea toate determină un dezechilibru psiho-somatic, dificil de adresat de către persoana afectată. Terapia cranio-sacrală, ca metodă alternativă, dar integrativă (holistică) de tratament, urmărește dobândirea echilibrului pierdut. Astfel, prin intermediul tehnicii specifice de atingere a punctelor susceptibile a genera blocaje în organism, este urmărită dobândirea unei stări de relaxare a pacientului, care-l ajută pe acesta să se raporteze la el însuși ca la un întreg, să se reconecteze cu propriul corp, să-și asculte trupul. Concentrându-se asupra capului și coloanei vertebrale, terapeutul identifică blocajele din întregul organism cu ajutorul pacientului, a cărui reacție este folosită și valorificată. Terapia cranio-sacrală, așa cum am spus anterior, presupune o conlucrare terapeut-pacient, în beneficiul pacientului, care devine conștient de blocajele sale și, cu ajutorul terapeutului, își redobândește echilibrul emoțional.

Terapia craniosacrală și-a dovedit eficiența ca terapie alternativă în tratarea durerilor cronice, a traumelor cerebrale (accidente sau operații), anxietății sau stresului cronic, tocmai prin restabilirea echilibrului psiho-somatic și emoțional.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Aplicarea terapiei craniosacrale în stomatologie

În stomatologie, acest tip de terapie poate ajuta în tratamentele de recuperare după traumatisme în sfera maxilo-facială (fie accidental, fie chirugical), în timpul sau după purtarea aparatelor dentare.

Principiile terapiei craniosacrale, care pot fi aplicate în stomatologie se referă la următoarele aspecte:

  • Problemele aparatului oro-facial pot fi efectul unor dezechilibre structurale din altă parte a corpului;
  • Anomaliile danturii pot fi efectul unor disfuncționalități cranio-sacrale sau sistemice;
  • Tratarea pacientului trebuie să se facă concomitent cu terapia cranio-sacrală, în vederea obținerii celor mai bune rezultate;
  • Recunoașterea rolului negativ pe care factorii de stres îl au asupra sănătății danturii, maxilarelor și articulației temporo-mandibulare;
  • Evitarea intervențiilor care nu sunt necesare, mai ales în ceea ce privește sindromul articulației temporo-mandibulare.

Terapia craniosacrală este benefică pentru pacienți și ar trebui inclusă în ofertele cabinetelor stomatologice. Aceasta în contextul în care pacientul este tratat ca un întreg, nedisociat de afecțiunea constatată. Desigur, această abordare necesită un efort conjugat în relația medic – pacient și deschidere către metoda propusă.

Aplicarea terapiei craniosacrale în ortodonție

Medicul ortodont are privilegiul de a ști cum să corecteze disfuncționalitățile anatomice sau sistemice ale aparatului oro-facial pe care le constată la pacienții săi. Aplicarea suplimentară a terapiei cranio-sacrale se înscrie într-un mod de abordare holistic, cu beneficii imediate atât pentru medic, cât și pentru pacient. Abordarea integrată are ca scop final binele pacientului, întrucât se adresează ameliorării durerilor și vindecării disfuncționalităților cranio-cervicale diagnosticate. Modul de aplicare a terapiei în cauză vizează normalizarea relației dintre oasele craniului, dar și a țesuturilor moi care le îmbracă. Principiul urmărit este tratarea cauzei primare, în vederea normalizării funcționalităților conexe. Oasele craniului, precum și țesuturile moi care le îmbracă, nu sunt imobile, iar mișcarea lor, perceptibilă terapeutului, alcătuiește ceea ce se cheamă ritm cranian, amintit anterior. Acest ritm cranian este cel care ajută la depistarea și evaluarea disfuncționalităților. Terapia s-a dovedit a fi foarte eficientă în tratarea asimetriilor faciale, dezechilibrelor craniene și hipertoniilor tisulare, aflate printre cauzele primare ale ocluziilor defectuoase cornice, disfuncționalităților temporo-mandibulare, migrenelor și diverselor afecțiuni mecanice (aici înțelegându-se probleme de postură ale coloanelor cervicale și vertebrală).

Există cazuri în care medicul ortodont observă, împreună cu pacientul, că dinții revin la o poziție anormală, în timp, după încheierea tratamentului și înlăturarea aparatelor dentare. Aceasta își poate avea cauza principală în tensiunile sau restricțiile oaselor craniului. Aparatele mișcă dinții, dar ele aplică o forță și asupra maxilarelor și implicit oaselor craniului. Această forță se adaugă tensiunilor deja existente, accentuând dezechilibrul și creând efecte secundare (dureri, sensibilitate etc.). Odată aparatele înlăturate, craniul are tendința să revină la starea inițială. Acest gen de probleme pot fi tratate și eliminate cu ajutorul terapiei cranio-sacrale. Terapia craniosacrală vizează efecte pe termen lung, care pot ajuta la corectarea mai facilă și mai rapidă a problemelor constatate de medicul ortodont, fără teama de recidivă. Realizarea echilibrului natural al oaselor craniului se poate face înainte de începerea, în timpul, cât și după tratamentul ortodontic, cu aceeași eficiență probată clinic și cu înlăturarea durerilor.

Citește și:

De ce e necesară îngrijirea dinților în momentele de criză?

Legătura dintre stres și sănătatea orală

Author(s)

  • Anca Oltean

    medic primar ortodont

    Dr. Anca Oltean este pasionată de terapia craniosacrală de mulți ani. Este medic primar ortodont, cu specializarea estetică dento-facială și cu experiență în domeniu de 16 ani și peste 4.000 de cazuri tratate. Dr. Oltean este primul medic român și singurul admis ca membru titular în cadrul WSLO (World Society of Lingual Orthodontics) și ESLO (European Society of Lingual Orthodontics), două dintre cele mai prestigioase societăți de ortodonție linguală din lume. Dacă vrei să afli mai multe, site-ul ancaoltean.ro este actualizat cu informații despre noua ortodonție.