În următoarele 3 minute vei afla:

– Cum faci să nu renunți și să o iei de la capăt, după fiecare eșec, ȋn antreprenoriat.
– Cum să te ȋmparți ȋntre familie și afacere.


Pentru mulți sunt încă ”blonda de la Neakaisa”. Este ceva de care sunt mândră. Într-un mediu la prima vedere impenetrabil, mi-am găsit locul. Iar aici, cel mai important lucru pe care l-am învățat este că nu trebuie să aștepți să ți se facă loc, este responsabilitatea ta să identifici nevoia, nișa și să fii parte din soluție. Cred că antreprenoriatul despre asta este, despre crearea unui rol care să se potrivească cu abilitățile tale. Dar care să răspundă și ambițiilor pe care le ai.

Cred că, de foarte multe ori, ne mințim singuri pentru că am fost învățați că ambiția este ceva nasol de tot. Ambiția fără scrupule, sigur, este ceva imoral. Dar ambiția ca dorință de a crește, de a te dezvolta, de a fi mai bun este, din punctul meu de vedere, combustibilul antreprenorului.

N-aș spune că am visat să fiu antreprenor, a fost mai mult o coincidență care mi s-a potrivit. Nu este o meserie, trebuie să fii dispus să-ți asumi the good, the bad and the ugly și că aproape fiecare moment le înglobează pe toate trei. Nu-mi imaginam, atunci când am pornit pe drumul acesta, că nu există câștig fără pierderi. Fiecare lecție învățată te face să crești puțin, dar nu este niciodată gratuită.

Am resimțit 2021 ca fiind cel mai dinamic an de antreprenoriat

Când vorbesc despre antreprenoriat, îmi dau seama că, deși au trecut doar șapte ani, se simte ca și cum asta aș fi făcut dintotdeauna. Anii dinainte au fost, cu siguranță, la fel de formatori, dar impactul lor a fost diferit. De când există Neakaisa.ro, fiecare an pare a fi o undă de șoc care nu doar schimbă ambientul, ci chiar regulile jocului. Adaptarea la fiecare provocare a devenit un exercițiu repetitiv. Și asta cred că este cea mai mare provocare, dar îți oferă și adrenalina necesară pentru a continua.

2021 a fost un an dinamic în care cel mai mare atuu pe care cred că l-au putut avea antreprenorii a fost adaptabilitatea. Mediul în care ne desfășurăm activitatea a rămas imprevizibil, cu o complexitate ridicată a factorilor perturbatori. Sincer, nu de puține ori, mi-am dorit să pot pune mouse-ul jos, capul pe birou și să-mi trag sufletul. Sper ca anul viitor să fie, măcar din acest punct de vedere, puțin mai ușor.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Dar a fost și un an în care s-a vorbit mult despre evoluția business-ului. Nu poți vorbi despre un business în continuă transformare dacă nu accepți că teama de a da greș, dar și eșecul efectiv au făcut parte din poveste. Recunosc, frica a avut un impact asupra vitezei de reacție, iar anul acesta s-a reflectat în incapacitatea de a lua deciziile la fel de rapid ca înainte. Dacă ȋnainte de pandemie, ȋn situațiile de criză, puteam să ne așezăm la masă și până dimineață să avem un curs de acțiune, în perioada de creștere accelerată, deciziile au presupus mult mai multă analiză.

Cum faci să mergi mai departe?

Una dintre întrebările care mi se pune cel mai des este cum am luat-o de la capăt după fiecare eșec. Doar că n-am luat-o de la capăt, am pornit cu mai multă hotărâre și cu lecția învățată. Și asta-mi aduce aminte de prima lecție despre perspectivă pe care am primit-o. Eram destul de micuță și pe carcasa primului meu joc pe calculator, în loc de ”ce nu te omoară, te face mai puternic, era ca motto ”ce nu te omoară te face să-ți dorești să fi murit”. 

A fost un moment de învățare și m-am întors la jocul acesta de cuvinte de foarte multe ori în viața adultă. Provocările sunt și ele un joc de perspectivă la urma urmei. Poți alege să mergi mai departe sau să regreți. Uneori, le faci pe amândouă în același timp, dar când ești antreprenor, dacă petreci prea mult timp regândind un scenariu deja pus în scenă, s-ar putea să te blochezi. Asta nu înseamnă că nu trebuie să despici fiecare fir în cel puțin patru și să-ți dai seama unde ai dat-o de gard. Înseamnă că faci asta în timp ce deja mergi cu încredere către următoarea provocare.

Cum să te împarți armonios între familie și afacere?

Cel mai interesant aici mi s-ar părea definirea noțiunii de armonios. A fi antreprenor și părinte clar nu sunt două stări compatibile. Antreprenorul are nevoie de mobilitate, libertate de mișcare, spațiu mental pentru a se concentra, părintele satisface toate nevoile de mai sus, doar că ale altcuiva. 

Eu nu cred în echilibrul muncă/acasă. Nu că nu ar exista, sunt convisă că sunt oameni mulți care merită toată admirația și care reușesc să le îmbine armonios. Dar, personal, n-am căutat niciodată echilibrul, pentru că el presupune să delimitezi foarte clar rolurile pe care le ai. Eu nu am reușit, să fiu sinceră, nici nu a fost pe lista mea de priorități. 

Dacă o soluție pică în fața mea în timp ce desenez cu cea mică, voi pune mâna pe telefon și voi nota ideea. La fel cum, dacă ea are nevoie de mine, închid laptopul și, indiferent cât de urgent ar fi să răspund la email, sunt 100% lângă ea. Mai greu este când se întâmplă toate în același timp, acelea sunt momentele care-ți testează limitele până la maxim, dar la finalul zilei important este să fii acolo unde este nevoie de tine cel mai mult. Fix atunci. Și să fii cu tot sufletul și cu încrederea să ești unde trebuie să fii. Profesional și personal.

Citește și:

7 diferențe între angajați și antreprenori

5 idei să aliniezi mai bine munca și viața personală

Author(s)

  • Laura Sardescu

    antreprenoare

    După ce a terminat două facultăți și avea dificultăți să-și găsească un job ȋn domeniile studiate, ȋn 2014, Laura Sardescu a pornit pe drumul antreprenoriatului. Și nu oricum, ci ȋntr-un domeniu care ȋi era total necunoscut, dar unde a descoperit o nevoie neacoperită pe piață. Așa a apărut NeaKaisa, inițial un magazin online cu echipamente și produse de amenajare a casei, care ȋn ultimii ani s-a mutat doar pe produse și obiecte sanitare pentru băi. Ȋn această poveste, i-a fost alături Vlad Sardescu. Primii patru ani au fost un adevărat roller coaster și au fost pe punctul de a renunța la afacere, de zeci de ori. Nu au făcut-o, iar din 2018, afacerea lor a ȋnceput să se susțină și să devină profitabilă. În 2020, avea o cifră de afaceri de peste trei milioane de euro.