În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce să bei apă când îți fug ideile care-ncotro.
– Cum să resetezi momentul schimbării pentru ziua de azi.


În contextul zilelor noastre, în care suntem tot mai obosiți, nedormiți și hăituiți de diverse probleme și subiecte care mai de care mai prioritare, mâncarea devine prietenul nostru cel mai fidel. Știm cu toții gluma aceea cu ciocolata care este singura care pare să ne înțeleagă toate problemele!

Însă lipsa de energie vine, în primul rând, de la programul nostru haotic de mâncat și de somn. Avem senzația că suntem mai productivi dacă funcționăm la foc continuu, dar lipsa de orgarnizare și alegerile nu tocmai inspirate pe care le facem în stilul nostru de viață sunt cele care ne pun bețe-n roate pe termen mediu și lung.

Disciplina crește puterea de concentrare

Rareori am auzit persoane care au un stil de viață organizat și care fac alegeri sănătoase în bucătărie (mese la ore regulate, gătit cât mai mult în casă sau mâncat mai puțin fast-food) să se plângă de lipsă de concentrare. 

Cele mai bune măsuri pe care le putem lua pentru a ne crește energia și puterea de concentrare pe care le avem zi de zi sunt simple și la îndemână. 

Ore fixe de masă

Mâncați, în fiecare zi, aproximativ la aceleași ore. Aveți minim 2 mese principale și 2 gustări sau 3 mese principale și o gustare cu fructe. Organismul consumă treptat energie și, drept urmare, tot așa trebuie să i-o și furnizam din alimente și băuturi.

Alimente inteligente

Alegeți alimente hrănitoare, care să conțină macronutrienții de care corpul are nevoie: proteine, carbohidrați buni, grăsimi sănătoase, fibre, vitamine din fructe proaspete. Corpul nu are nevoie de energie și atât. De fapt, are nevoie de energie pe care să o folosească pe termen lung și care să-i ofere și nutrienții necesari. Este lesne de înțeles că 3 mese și o gustare pe zi sunt mult mai hrănitoare decât două ciocolate de 100 de grame, deși poate că și acestea oferă, aparent, același nivel de energie. 

Porții (mai) mici

Nu mâncați mult la o masă. Fără să fie nevoie să cântărim fiecare îmbucătură, un semnal bun este să ne oprim din mîncat înainte să apară senzația aceea de supraplin. Digestia răpește multă energie organismului, așa că după o masă prea copioasă ne va scădea și energia, dar vom pierde automat și din puterea de concentrare. Nu combinați foarte mult alimentele între ele. O salată, de exemplu, înseamnă legume crude și eventual o sursă de proteine. Nu recomand să amestecăm legumele cu mai multe surse de proteine animale, fructe, nuci și semințe. 

Mai puțin zahăr

Aveți mare grijă la conținutul de zahăr al produselor ingerate. Mă refer aici și la băuturi, chiar la cele naturale de tip fresh de portocale sau diverse smoothie-uri. Deși ele ne oferă energie pe moment, pe termen lung ne moleșesc. De fiecare data când exagerăm cu zahărul în alimentație, producția de insulină crește. Această cantitate este secretată gradual și, de obicei, în cantitate prea mare. Principalul efectul advers este scăderea glicemiei și inducerea senzației de foame din nou. Așa hrănim acest cerc vicios, în care zahărul cere și mai mult zahăr.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Hidratarea corectă

Lipsa puterii de concentrare vine și din deshidratare. Prinși cu diverse probleme în față laptop-ului, uităm să ne hidratam cum trebuie. Iar prin hidratare, de mii de ani, ne referim la consumul de apă. Da, acea apă plată sau minerală, inodoră, incoloră și insipidă, cum am învățat cu toții la lecția de chimie. Este una dintre cele mai importante lecții! Somnolența și fuga ineficientă de idei care ne cuprind, câteodată, când stăm cu ochii lipiți de laptop pot fi alungate foarte simplu. Ne ridicăm, facem câțiva pași în jurul biroului, puțin stretching și bem un pahar mare de apă. Un bonus interesant este că alungăm și foamea în acest fel. Studiile arată că avem tendința să confundăm senzația de foame cu cea de sete.

Suficiente proteine animale

Nu minimizați rolul proteinelor animale în alimentație. Lipsa fierului și a vitaminei B12 reprezintă principalele probleme cu care se confruntă persoanele ce ocolesc această grupă alimentară. 3-4 ouă pe săptămână, câteva porții de brânză și/sau iaurt, 3 porții de pește și 3-4 de carne slabă reprezintă câteva soluții concrete de urmat pentru a avea un nivel bun de proteine în corp.

Mai puține produse făinoase

Pentru mai multă energie și puterea de concentrare, trebuie să monitorizăm atent cantitatea de produse făinoase din alimentație. Potrivit unui studiu Eurostat, noi, românii, ne clasăm în topul marilor consumatori de pâine: un român mănâncă, în medie, într-un an, 96 de kilograme de pâine și produse de panificație, față de un spaniol care consumă, în medie, 51 de kilograme. Vă recomand reducerea aportului de făinoase în alimentație, în special a celor care conțin gluten: pâine albă, paste, biscuiți, chips-uri, pizza, chifle pentru burger, prăjituri, covrigi, gogoși etc.

Mai multe grăsimi bune

Asigurați-vă, în schimb, că aveți în alimentație suficiente surse de grăsimi bune de tip Omega 3. Le veți găsi în pești grași, precum somonul, macroul, tonul, heringul sau sardinele, dar și în fructe, precum avocado sau în nuci și semințe crude.

În final, vă sfătuiesc s-o luați treptat. Alegeți orice măsură din lista de mai sus, dați-i timp să se consolideze câteva zile, să devină parte din rutină și apoi adaugați încă una. În timp, veți constata că vă ajută enorm să vă bucurați de un nivel de energie crescut și, implicit, că veți avea parte de mai multă concentrare. Acest câștig se traduce în mai multă productivitate și într-o calitate mai bună a vieții per ansamblu. 

Desigur, la toate cele de mai sus, care țin de ordinul alimentar, se adaugă un somn bun, de calitate, de minim 5 ore și de maxim 8 ore pe zi, în funcție de nevoile individuale și mișcare de minimum 6.000 de pași zilnic.

Soluția nu o reprezintă în niciun caz raftul cu nenumărate borcane și borcănașe cu suplimente alimentare, ci măsurile concrete, naturale, cu care organismul se împacă firesc și pe care trebuie să le mențineți în timp. Chiar dacă, știu, niciodată nu pare să fie momentul potrivit pentru a face schimbări profunde (le rezervăm mereu unei zile de luni care pare să nu mai vină nicicând), orice mică intervenție sau schimbare în direcția bună va da rezultate imediate și vă va motiva să acceptați că merită să vă asumați stresul schimbării.

Citește și:

Cornonavirus: Cum să mănânci pentru a-ți întări sistemul imunitar

Ghidul Thrive: totul despre nutriție

Author(s)

  • Tania Fântână

    nutriționist dietetician și nutriționist sportiv

    Tania Fântână este nutriționist dietetician din 2014 (ABC Fitness School), nutriționist sportiv din 2016 (International Sport Sciences Association-USA) și absolventă, în 2019, de Master în Nutriție Clinică și Comunitară (Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș). Pasiunea ei pentru nutriție a început în urmă cu zece ani când, din cauza unor neplăceri personale pe partea de digestie, a început să citească foarte mult în acest domeniu. A dat admitere la Facultatea de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie București, intrând prima. Crede că, atunci când ești pasionat de ceva, poți depune eforturi de care nici tu nu știi că ești în stare în acea direcție. Tania este o prezență activă în comunitatea sa online, Fântâna de Sănătate, unde energia și tonusul ei creează rapid adevărați adepți ai nutriției explicate pe înțelesul tuturor. Pe Tania o găsiți atât în mediul virtual, prin intermediul pachetelor de nutriție online și al comunității Fântâna de Sănătate pe care o coordonează, cât și la cabinetul său, unde încearcă să împrietenească oamenii cu ei înșiși prin intermediul mâncării sănătoase.