În următoarele 5 minute vei afla?

– Ce sunt DEEE-urile.
– Câte kilograme de deșeuri electrice și electronice generăm în medie pe an.


Tu ce faci cu televizorul vechi, cu telefoanele pe care nu le mai folosești, cu calculatoarele ieșite din uz și cu orice produs electric sau electronic învechit, pe care l-ai înlocuit recent cu un model nou? Le ții în casă? Le arunci la gunoi? Le lași la colțul străzii ori pe câmp, sperând că cineva va veni să le ridice? 

Ei bine, află că toate aceste variante sunt deosebit de periculoase pentru mediu și pentru sănătatea ta și a celor din jur. Și asta deoarece aceste deșeuri conțin substanțe periculoase, precum plumb, mercur, crom și cadmiu, metale grele și substanțe toxice inflamabile, despre care s-a dovedit că afectează sănătatea oamenilor și că poluează solul și pânza freatică.

La nivel global, deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) reprezintă cea mai mare cantitate dintre toate deșeurile produse. În 2019, de exemplu, au fost generate 53.6 milioane de tone de DEEE-uri, cifră care va urca până la 74,7 miliarde de tone DEEE până în 2030, conform estimărilor. Asta înseamnă că, la momentul actual, fiecare om generează anual circa 7,3 kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice.  

75% dintre acestea se află încă în locuințele oamenilor, uitate prin sertare, deși aceștia nu le mai folosesc. Este un obicei de care trebuie să ne dezobișnuim. Mai ales că suntem, în prezent, tentați să cumpărăm produse noi, de ultimă generație, mult mai des decât am avea nevoie. La nivel global, 80% din aceste deșeuri sunt aruncate la gropile de gunoi obișnuite sau arse. Doar 20% sunt oferite spre reciclare și ajung în centre de sortare speciale. 

Iar România nu stă deloc bine la acest capitol, comparativ cu restul țărilor din Europa. Conform studiilor realizate în 2017, rata de colectare a DEEE-urilor în țara noastră a fost de doar 23%, țara noastră clasându-se astfel pe penultimul loc în Europa. 

Cum ne îmbolnăvesc DEEE-urile?

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, substanțele nocive din componența acestor deșeuri ajung în organism prin ingestia de alimente, apă, sol și praf care sunt contaminate prin inhalarea gazelor și particulelor de aer după arderea DEEE-urilor sau prin contactul pielii cu substanțe corozive și alte substanțe chimice, direct cu deșeurile sau prin depunerile particulelor pe haine. 

Bebelușii pot să fie chiar și ei contaminați fie prin laptele consumat (inclusiv cel matern), fie încă din perioada de sarcină. La fel și copiii care petrec mai mult timp în contact direct cu obiectele din jur, cu solul, cu praful depus, obișnuiesc să introducă în gură obiectele pe care le descoperă și se pot răni mai des în contactul cu obiectele din natură, inclusiv DEEE-uri. 

Rapoartele medicale ale OMS mai arată că femeile gravide care locuiesc sau muncesc în apropierea acestor tipuri de deșeuri riscă să expună fătul la substanțe toxice, foarte periculoase, chiar și în doze foarte mici, afectând dezvoltarea intrauterină, cu efecte negative pe toată durata vieții copilului. 

Ce înseamnă mai exact DEEE-uri?

DEEE-urile sunt produse care au ieșit din ciclul de folosire și care trebuie oferite spre reciclare. Acestea nu trebuie ținute în casă spre păstrare și nici aruncate la gunoiul menajer. În această categorie intră:

• Computere, monitoare, plăci de bază, cipuri;

• Routere, dispozitive wireless și alte periferice de acest tip;

• Imprimante, copiatoare, fax-uri;

• Telefoane, telefoane mobile, tablete;

• Camere video;

• Televizoare;

• Echipamente audio;

• Tuburi catodice;

• Transformatoare;

• Cabluri și baterii;

• Lămpi și becuri (inclusiv cele cu conținut de mercur și becuri fluorescente);

• Aparate electrocasnice mari (frigidere, șaibe, uscătoare, microunde);

• Jucării și echipamente sportive;

• Instrumente muzicale;

• Dispozitive medicale (ex: microscoape, dispozitive de monitorizare a presiunii, aparate electrocardiografice, spectrofotometre etc.). 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum ajutăm economia circulară dacă reciclăm corect

Prin reciclarea corectă a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, vom susține și economia circulară. DEEE-urile conțin materiale utile care, prin reciclare corespunzătoare, pot fi reintroduse în procesul de producție ca materii prime, fără a mai fi astfel nevoie să exploatăm noi și noi resurse naturale (și așa pe cale de dispariție), mineritul numărându-se totodată printre industriile care poluează cel mai tare Planeta.

Reciclarea corectă va reduce considerabil emisiile de dioxid de carbon generate de exploatarea minereurilor pentru materii prime noi. Statisticile arată că, în 2019, 15 tone de CO2 au fost împiedicate să ajungă în atmosferă doar prin reciclarea corectă a fierului, aluminiului și cuprului din totalul de deșeuri de echipamente electrice și electronice produse global.

Așadar, depinde de tine și de fiecare dintre noi, să conștientizăm mai întâi ce impact negativ au aceste deșeuri, să le spunem și altora acest lucru și să învățăm împreună să procedăm corect în scopul reciclării, protejând sănătatea oamenilor și contribuind la un viitor mai verde, mai sustenabil, mai prielnic vieții sănătoase. 

Ce înseamnă să reciclăm corect DEEE-urile

În primul rând, DEEE-urile nu trebuie păstrate în incintele unde locuim sau muncim și nu trebuie aruncate la gunoi, întrucât nu vor ajunge în centrele speciale de reciclare. Nu trebuie să fie arse, alături de gunoiul obișnuit, pentru că vor fi emise substanțe toxice în atmosferă. De asemenea, nu trebuie să le aruncăm la colțul străzii, în pădure sau pe câmp pentru că, nepreluate imediat, substanțele lor nocive vor ajunge în sol și în pânza de apă freatică. 

Este indicat să le oferim spre reciclare corespunzătoare în centrele care preiau astfel de deșeuri. 

Asociația RESPO oferă preluarea și transportul gratuit ale acestor deșeuri, direct de la domiciliu sau de la sediul companiilor. Este necesar ca oamenii să comande gratuit online, pe www.respo.ro, sau telefonic la Tel Verde 0800 800 219, recipientele potrivite, în care vor depozita deșeurile de echipamente electrice și electrocasnice și apoi să sune la același număr de telefon pentru ca un colector RESPO să le preia gratuit și să le transporte spre centrele unde acestea vor fi reciclate corespunzător. 

Citește și:

Mici schimbări pe care le-am făcut pentru o viață mai sustenabilă

Legătura surprinzătoare dintre încălzirea globală și sănătatea mentală

Author(s)

  • Cristian Pocol

    Președinte Asociația RESPO DEEE

    Cristian Pocol este Președintele Asociației RESPO DEEE (www.respo.ro). Asociația este un OTR (Organizație de transfer de responsabilitate) și se implică activ în construirea unui viitor sustenabil în România având semnate contracte cu producători și importatori de echipamente electrice și electronice. Prin aceste parteneriate, RESPO preia responsabilitatea legală a acestor producători în gestionarea deșeurilor de echipamente electrice și electronice, asociația devenind astfel unul din principalii jucători pe piața de colectare. Asociația RESPO DEEE oferă un proces de colectare, logistică, tratare și valorificare a DEEE, cu scopul de a reduce la maximum risipa și impactul asupra mediului înconjurător. În paralel, Asociația RESPO DEEE implementează campanii ample de informare și conștientizare a publicului larg asupra pericolului pe care deșeurile de echipamente electrice și electrocasnice îl reprezintă pentru mediu, viața și sănătatea oamenilor.