În următoarele 5 minute vei afla:

– Care e diferența dintre caracter și personalitate.
– Cum să faci performanță fără să te lași presat de competiție, imaturitate și frici.


Perioadele grele ne pot pune serios la încercare: să alegi să spui adevărul, să rămâi integru, să dai dovadă de bunătate sau de curaj sau să-ți menții o promisiune în condiții neobișnuite nu ține de pregătirea și nici de personalitatea ta, ci mai degrabă de trăsăturile tale de caracter. 

Deși deseori ne raportăm la caracter că fiind sinonim cu personalitatea, care este ușor de observat și care se schimbă mai lent, caracterul este maleabil, se dezvăluie mai greu, în special în situații extraordinare și este în strânsă legătură cu valorile și etica individuală.

La noi în popor se spune că “Lupul își schimbă părul, dar năravul ba!”. Caracterul este modelat de convingeri, iar asta înseamnă că, dacă depunem suficient efort și antrenament, ne putem schimba perspectiva, ceea ce poate duce la o schimbare a acestuia. De-a lungul evoluției, flexibilitatea caracterului ne-a ajutat să ne adaptăm la schimbările de mediu, iar asta nu e deloc puțin lucru.

Caracterul se dezvoltă prin interacțiunea dintre influențele familiei, școlii și ale comunității din care facem parte și, lăsat la voia întâmplării și a circumstanțelor, putem ajunge să ne simțim blocați între ciocan și nicovală, între dorința de a avansa, dar și de a da dovadă de caracter.

Prinși în mirajul sertarelor în care suntem separați din ce în ce mai mult și mai des, de la vârstă, rasă, ocupație sau statut, rareori ne uităm dincolo de ele și, poate și mai rar, ne oferim timp să reflectăm și să ne evaluăm valorile și convingerile de bază. Cu toții am avea de câștigat dacă am fi mai conștienți de caracteristicile și trăsăturile noastre de personalitate, dar, din fericire, pentru asta există numeroase teste online, însă pentru caracter, singurul mod de analiză poate fi introspecția, pentru că nu ne oprește nimic să fim sinceri cu noi.

De-a lungul timpului, personalități importante din lumea afacerilor, lideri și vedete ne-au arătat că succesul nu este întotdeauna corelat cu corectitudinea și integritatea morală. De fapt, tocmai vârtejul presiunilor unei industrii dure poate sabota o carieră de succes și ne poate întina intențiile, inițial nobile. Atunci când avem minusuri la capitolul caracter, presiunile concurențiale pot, de fapt, bloca sau chiar sabota evoluția profesională, chiar și atunci când suntem extrem de talentați.

Așadar, rămâne să găsim răspunsuri. 

Cum să faci performanță fără să te lași presat de competiție, imaturitate și frici și cum să te ridici deasupra disfunctionalităților unei industrii, ale unui loc de muncă sau ale unui grup de care aparții…

O dilemă nu neapărat ușor de rezolvat, mai ales că trăim într-o societate dependentă de succes, în care trebuie să câștigi cu orice preț si în care accentul rareori se pune pe caracter.

Cu siguranță ne-am întâlnit cu situații în care am auzit sau chiar ne-am spus că:

– Fac ceea ce mi se cere.

– Așa se lucrează aici.

– Așa a fost dintotdeauna.

– Nu ține de mine, eu sunt doar executantul .

– Sunt plătit să aduc rezultate.

– Dacă vrei să ai succes aici, procedezi așa.

Pentru a putea să ne menținem poziția etică în ciuda tentației de a proceda altfel, atunci când suntem presați din multe direcții, e important să fim conștienți de impactul mediului asupra noastră, dar și de nevoia de a avea modele și de a ne educa în permanență.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Mai mult, avem tendința să uităm cât de important este ca dezvoltarea noastră să aibă loc atât pe verticală, cât și pe orizontală. Deși am început să adoptăm ideea de educație continuă, încă privim educația mai degrabă ca pe un proces prin care obținem cunoștințe, diplome și certificări și mai puțin ca pe o modalitate care să ne transforme în adulți de calitate.

Din păcate, puțini lideri au parte de traininguri care adresează dezvoltarea caracterului, iar cursurile vizează, în special, o aplicabilitate practică. Dar poate, în general, ne așteptăm că coach-ii să demonstreze în practică trăsături de caracter din cele mai alese, în mod implicit, care să ne inspire și să ne șlefuiască.

Cu toate astea, formarea caracterului se poate face în mod proactiv, luând fiecare zi ca pe o oportunitate de a ne întări valorile sau de a adopta unele noi. Chiar dacă rezultatele nu apar peste noapte, putem ajunge ca, în timp, să nu mai fim nevoiți să alegem între performanță și integritatea caracterului, ci să putem să le împletim pe amândouă. Partea bună este că oricine poate deveni un om mai bun, în pofida încercărilor lumii de a ne corupe, iar atunci când n-ai modele de etică în jur, poți alege să devii tu unul.

Dacă ar fi să ne măsuram caracterul, atunci ar trebui să ne uităm la ceea ce facem când nu ne vede nimeni. În sens metaforic, să ai caracter înseamnă să alegi cea mai înaltă, nobilă cale. Tocmai de aceea, dacă aspirăm la un alt nivel de viață în 2022, atunci putem începe prin a observa ceea ce ne-a dezvăluit această criză de sănătate despre noi, iar apoi să alegem trăsăturile de caracter pe care să le cultivăm mai departe.

Citește și:

Cine ești, de fapt

De ce merită să investești în dezvoltare personală

Author(s)

  • Patricea Pop

    performance coach

    Am petrecut mai bine de 10 ani în mediul corporatist unde am avut parte de proiecte și experiențe bogate, atât în plan uman, cât și profesional, și care m-au adus pe drumul dezvoltării personale. Cred cu tărie că ceea ce scrie în CV e prea puțin important dacă ceea ce trăiesc zi de zi nu îmi aduce bucurie. Îmi place să scriu despre muncă și organizații, deoarece este locul în care investim mult timp, energie vitală, dar și locul unde ajungem adesea să ne simțim stresați și nemulțumiți. Mă poți citi și pe https://patriceapop.com/blog/.