În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să-ți identifici aspirațiile, dacă simți că le-ai pierdut pe drum.
– Câte zile trăiește un om, în medie.


“Ce vrei să te faci când vei fi mare?” e întrebarea pe care o primește copilul.
Unde te vezi peste 5 ani?” e întrebarea care i se pune candidatul la un interviu de angajare.
|”Care e cel mai mare vis al tău în viață?” e întrebarea pe care ne-o pun prietenii.


Visuri, dorințe, ambiții, speranțe, obiective sau scopuri, toate sunt sinonime cu aspirațiile.

Diferența dintre obiective și aspirații

O aspirație e o dorință pe termen lung de a obține ceva în viață, cum ar fi să devii avocat sau medic. În schimb, un obiectiv poate fi un pas individual pe termen mai scurt către realizarea unei aspirații specifice, cum ar fi promovarea examenului de admitere la facultatea de drept sau admiterea la facultatea de medicină.

Aspirația e definită mai mult ca auto-realizare, este legată de sens, motivație, căutarea Sinelui și, prin urmare, mai strâns legată de întrebarea: Cine vreau să fiu?

Aspirațiile pot avea motivație interioară sau exterioară. Atunci când vrei să devii bogat, faimos este vorba de o aspirație extrinsecă – este validarea pe care o obții de la ceilalți și din partea societății. 

Aspirațiile intrinseci au legătură cu dorința ta de a te dezvolta ca persoană. Și în acest caz putem vorbi de aspirații sociale – să contribui la viața comunității din care faci parte, să te implici ca voluntar într-o cauză pe care o susții, aspirații familiale – să te căsătorești, să ai copii sau aspirații privind abilitățile tale – să-ți dezvolți, să-ți exersezi talentul.

Aspirațiile sunt cele care ne dau sens vieții, care ne ajută să depășim toate provocările, să zâmbim atunci când suntem epuizați, să găsim soluții când acestea par să nu mai existe.

Unii dintre noi știu de mici răspunsul la întrebarea Ce vrei să te faci când o să fi mare?, au o viziune foarte clară despre ceea ce-și doresc, însă cei mai mulți află pe parcursul vieții. Pe de altă parte, aspirațiile se pot schimba de-a lungul anilor. Nu întotdeauna visul unui copil să devină doctor mai corespunde cu dorința adultului, deja trecut prin niște experiențe de viață. 

De asemenea, se întâmplă ca aspirațiile să apară sau să se redefinească în momentul în care oamenii trec printr-un moment mai dificil în viață: o despărțire, un diagnostic medical dur, moartea unei persoane dragi sau orice fel de criză emoțională.

Cum să-ți descoperi aspirațiile

Uneori, trecem prin perioade în care nu suntem cu adevărat siguri care sunt aspirațiile noastre sau nici măcar dacă mai avem vreo aspirație în viață. Dacă te afli și tu în situația asta, iată câteva sugestii care să te ajute să ți le (re)descoperi: 

1. Gândește-te la pasiunile, la visurile tale, ele pot să-ți ofere un indiciu. Care sunt unele dintre lucrurile pe care speri să le realizezi sau să le experimentezi într-o zi? Care sunt unele dintre activitățile pe care le desfășori deja și de care te simți cel mai entuziasmat sau pasionat? 

2. Acordă-ți timp; oferă-ți oportunitatea de a învăța și de a crește. Încearcă lucruri noi, adună informații despre tine și apoi gândește-te la modul în care ceea ce ai învățat ar putea contribui la aspirațiile tale.

3. Nu te compara cu ceilalți; aspirațiile nu trebuie să fie mărețe pentru a fi importante. Alți oameni ar putea avea aspirații foarte înalte dar asta nu înseamnă că acele obiective sunt potrivite pentru tine sau pentru viața ta. În schimb, ar trebui să te concentrezi pe identificarea aspirațiilor care te vor ajuta să te simți împlinit și mulțumit în viața ta.

4. Găsește-ți scopul. Înțelegerea a ceea ce dă sens și scop vieții tale te poate ajuta să-ți dezvolți aspirațiile.

5. Discută cu un profesionist. Uneori, lipsa aspirațiilor poate fi legată de anxietate sau depresie. Dacă te străduiești să te simți motivat sau ți-ai pierdut interesul pentru lucrurile pe care înainte obișnuiai să le faci plăcere, este important să vorbești cu un psihoterapeut.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Bucket list

O persoană trăiește în medie 27,365 de zile. Timpul este cea mai limitată dintre toate resursele. Cum vei face ca fiecare zi să conteze?” spune o postare din social media pe care am văzut-o zilele trecute și care m-a pus pe gânduri. Da, aici, pe pământ, avem avem un termen limită în care putem să ne îndeplinim aspirațiile și ține de fiecare dintre noi să facă în fiecare zi câte un pas mic în această direcție. 

Pentru a-ți spori șansele ca dorințele tale să se îndeplinească, cel mai indicat este să le scrii pe hârtie, să-ți faci un bucket list. Așa poți să le consulți de fiecare dată, să ți le reamintești, să vezi care sunt prioritățile tale în viață, ce contează cu adevărat pentru tine. Să mergi singur într-o călătorie, să-ți începi propria afacere, să înveți o nouă limbă străină, să-ți redecorezi singur casa; acestea pot fi doar câteva puncte din lista ta.

Viața este prea scurtă pentru a o pierde pur și simplu visând. În schimb, ar trebui să folosești tot timpul prețios pe care-l ai pentru a îndeplini cât mai multe dintre lucrurile la care aspiri.

Citește și:

Eliberarea de dorințe, recâștigarea puterii interioare

Cum să-ți atingi obiectivele în 5 pași simpli

Author(s)

  • Cristina Zarioiu lucrează într-o corporație, iar în timpul liber îi place să scrie. A publicat și lansat două cărți inspirate din propria viață,  Astăzi a fost o zi bună și Indecizii, iar pe site-ul ei cristinazarioiu.ro împărtășește lecțiile de viață învățate din propria experiență sau de la alții.