În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este diferența dintre autohipnoză și meditație.
– Cum să te hipnotizezi de unul singur.


Poate părea greu de crezut, dar fiecare dintre noi practică autohipnoza și, de cele mai multe ori, într-un mod inconștient, fără să cunoaștem denumirea actului. Ne autosugestionăm constant, ne repetăm fraze, rulăm non-stop aceleași idei în minte pâna le trasformăm în noua noastră realitate. De fapt, lucrurile de care reușim să ne convingem ne modelează optica, perspectiva asupra lumii. Drept urmare, ar fi ideal să reușim să facem acest “act de magie” într-un mod conștient.

Autohipnoza presupune abilitatea fiecăruia dintre noi de a-și concentra în mod voluntar atenția asupra lumii noastre interioare. Această lume, care ne aparține, este divizată într-o multitudine de dimensiuni și, implicit, imersarea noastră într-o stare profundă de calm și relaxare poate crea un spațiu sigur, propice vindecării, dar ne poate și ajuta să ne conectăm la esența noastră și la aceste părți din psihic care poartă diferite poveri. 

O altă funcție incredibilă a autohipnozei este cea de plasare a unor intenții referitoare la aspecte care ne-ar îmbunătăți calitatea vieții zi de zi și care ne-ar aduce un aport în evoluția noastră prin accesarea resurselor interioare.

Diferența dintre autohipnoză și meditație

Spre deosebire de meditație, care presupune accesarea unei stări de calm și relaxare și care ne provoacă să rămânem conectați la momentul prezent, la aici și acum, observându-ne doar emoțiile și gândurile fără să judecăm, autohipnoza presupune accesarea unor straturi inconștiente și explorarea sistemului interior. E o senzație de relaxare profundă care ne oferă posibilitatea să intervenim și chiar să comunicăm cu diverse părți ascunse ale minții noastre, să le aflăm mesajul, motivul pentru care apar, de ce se exprimă astfel. Spre exemplu, putem afla când s-au conturat pentru prima dată anumite gânduri, anumite comportamente, cum s-au format anumite credințe și, de asemenea, le putem conștientiza și integra, eliberându-ne astfel de poverile emoționale pe care le evităm.

Pe scurt, meditația facilitează un moment de relaxare prin exersarea atenției, uneori ignorând chiar diferite aspecte ale psihicului, pe când autohipnoza reprezintă procesul ce permite accesul către emoțiile reprimate, precum furie, frustrare, stres, copleșire, rușine sau frică. 

Autohipnoza poate fi cu ușurință practicată de oricine, parcurgând doar 4 pași simpli:

1. Găsește un spațiu adecvat, confortabil.

Pentru a putea accesa o stare profundă de relaxare, care să-ți permită accesul către inconștient, înainte de toate alege un spațiu în care să te simți confortabil, un loc retras, linștit, în care să te simți în deplină siguranță și în care să nu fii deranjat preț de câteva minute. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


2. Atinge o stare de relaxare profundă

După ce te-ai așezat într-o poziție confortabilă, fă un exercițiu respirație conștientă: inspiră și expiră lent și profund, prelungit, apoi concentrează-te mental pe relaxarea musculară progresivă. Această tehnică facilitează mutarea atenției în mod conștient din exterior către interior. În plus, ajută la eliberarea tensiunilor și contracturilor acumulate la nivelul corpului într-un mod succesiv. Concentrarea atenției asupra corpului va fi efectuată în sens cranio-caudal, printr-o scanare a corpului cu ajutorul minții, începând cu zona capului, gâtului și continuând cu membrele superioare, trunchiul, iar la final concentrează-te pe relaxarea membrelor inferioare, până la degetele de la picioare. 

Observarea tensiunii de la nivelul corpului și atingerea ulterioară a unei stări de relaxare profunde se poate efectua prin tehnici de vizualizare a unui cadru relaxant din natură, a unui mediu sigur sau printr-o multitudine de alte tehnici de inducție. De asemenea, se pot atribui caracteristici plastice zonelor tensionate ale corpului. Asociază-le forme, densități, greutăți și apoi transformă-le prin tehnici de imagerie, imaginează-ți că te eliberezi de ele. De fapt, zonele tensionate reprezintă locurile în care energia a rămas blocată, unde emoțiile neprocesate s-au stocat, pentru că trauma este adeseori somatizată la nivel fizic.

3. Stabilește-ți o intenție și explorează-ți inconștientul 

Când ai ajuns la o stare de relaxare profundă, ghidează-ți atenția în mod conștient asupra sistemului tău interior. Astfel, vei putea observa ce părți din psihic ies la suprafață și au nevoie să fie văzute și ajutate. Mai apoi, poți chiar să stabilești și o intenție referitoare la o mai bună comunicare și înțelegere a acestora. Odată atinsă această dimensiune interioară, poți lua decizia ca din această stare să vindeci anumite răni emoționale, purtând o conversație cu părțile rănite, traumatizate sau dezamăgite din interiorul tău. În plus, îți poți accesa resursele din interior, poți stabili intenții legate de viața ta și-ți poți oferi permisiunea de a primi daruri din lumea exterioară, conectându-te la energia Sinelui tău profund. Acea energie te ajută să-ți explorezi posibilitățile și te încurajează să primești cu brațele deschise abundența, sau orice îți dorești să manifești în viața ta.

4. Revino la starea de alertă

Revenirea la starea de alertă inițială se poate efectua tot prin concentrarea atenției asupra corpului, prin mișcări ușoare ale brațelor, umerilor și printr-o numărătoare inversă de la cinci la unu. Apoi, prin observarea zgomotelor de afară, a luminii de pe geam și a altor factori externi.

Autohipnoza reprezintă un instrument terapeutic extrem de eficient care, combinat cu alte forme de terapie, te poate ajuta să intri cu adevărat în contact cu părțile ascunse ale subconștientului tău, să sapi în interior până ajungi la acele poveri emoționale pe care le-ai închis cu anii în temnițele întunecare ale minții, dar care te urmăresc și astăzi. 

În plus, conectarea cu adevărata ta esență, Sinele, te poate ajuta să-ți recapeți calmul, bucuria, compasiunea și curajul. Toate sălășluiesc în tine!

Află mai multe pe www.ancamaftei.ro.

Citește și:

5 blocaje care se pot depăși prin hipnoză

Lipsa somnului, vinovată pentru singurătatea ta?

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro