În următoarele 3 minute vei afla:

– Care este reacția socială cu care se luptă bolnavii de cancer.
– Ce înseamnă art-terapie. 


Evenimentul ARTA ÎNVINGE CANCERUL va avea loc joi, 27 mai, la ora 19.00, la Centrul Medical Neolife din București și va debuta cu vernisajul expoziției semnate de Eli Sultan, Aurelia Chiru și Elisabeta Brînzoi, artiști plastici care au transformat arta în terapie, creațiile lor devenind o poveste despre puterea de a preschimba răni în lumini și culori.

Expoziția va include 20 de lucrări pe care pacienții clinicii Neolife le vor putea admira pe tot parcursul lunii iunie. Vernisajul va fi urmat de difuzarea filmului ,,Care dintre noi?”, scris și regizat de Chris Simion Mercurian, fondatoarea primului teatru construit împreună, Grivița 53.

Filmul ,,Care dintre noi?”, în a cărui distribuție se regăsesc actorii Maia Morgenstern, Marius Manole, Ilona Brezoianu, Crina Semciuc, dar și Delia Grigoroiu – pacientă, Georgiana Popescu – asistentă, Eva Spiru – studentă la medicină și copilul Alexandra Mercurian, aduce în atenție o problemă majoră a pacienților oncologici: stigmatizarea acestora. 

Văzând că prejudecățile și mentalitatea despre această boală rămân neschimbate și că reacția celor de pe margine este, de cele mai multe ori, o dovadă de slăbiciune și lașitate, Chris Simion Mercurian și-a dorit să dea curaj și să schimbe perspectiva celor din jur despre acest diagnostic. Filmul s-a bucurat de o mare audiență în rândul publicului larg din țară și străinătate.

,,Cancerul nu este o boală. Este o călătorie, e o oportunitate.  Filmul este modul meu de a le reaminti oamenilor că au în sine o putere nebănuită de a trece un obstacol greu. Trebuie doar să aibă răbdare, să nu se panicheze. Boala asta conține o experiență majoră, cu delete total, dar există situații mult mai dramatice decât cancerul. În afara de asta, viața e frumoasă cu tot ce vine la pachet, nu doar cu ceea ce ne convine nouă. Ceea ce nu coincide cu agenda noastră, imprevizibilul, poate să ne aducă, de fapt, o schimbare profundă în bine. Doar să lăsăm să se întâmple. Să nu ne opunem”, spune Chris Simion-Mercurian.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


La evenimentul ARTA ÎNVINGE CANCERUL vor fi prezente personalități ale vieții culturale românești, oficialități, iubitori de artă plastică, medici și pacienți oncologici, pentru care arta a devenit refugiu, alinare, speranță și regăsire în același timp. 

În contextul Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului și al Planului European de Combatere a Cancerului, Asociația R.O.Z., în parteneriat cu Centrul Medical Neolife București își propun să evidențieze importanța art-terapiei ca terapie complementară în abordarea mutidisciplinară a pacientului oncologic. Integrarea art-terapiei în planul de tratament, precum și conștientizarea necesității acesteia de către pacient și aparținători, pot duce la implementarea unor practici menite să îmbunătățească calitatea vieții pacientului oncologic.   

,,Centrul Medical Neolife caută mereu soluții, programe, proiecte, servicii care să vină în sprijinul pacienților oncologici. Pacientul oncologic are nevoie de mult suport și nu doar medical, ci și spiritual. Arta va rămâne întotdeauna hrană pentru suflet, iar schimbul de energie creatoare pe care art-terapia o oferă pacientului oncologic poate fi un bun tratament complementar în traseul medical pe care acesta îl are de parcurs”, explică dr. Cristina Berteanu, director medical NEOLIFE, medic primar ATI, doctor în medicină.

Evenimentul se bucură de participarea extraordinară a criticului și istoricului de artă Pavel Șușară și a tânărului violonist Antoniu Piculeață.

Asociația R.O.Z. înseamnă Răbdare, Optimism și Zâmbet și se adresează pacienților care trec printr-un diagnostic oncologic, dar și aparținătorilor lor. Asociația R.O.Z s-a înființat în luna octombrie 2020 și își propune să ofere programe, proiecte, evenimente culturale, educaționale, sportive, de consiliere și susținere pentru pacienți și însoțitorii lor.

Citește și:

Ce să-i spui și mai ales ce să nu-i spui unui om deprimat

Ce ne împiedică să ne exprimăm compasiunea