În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să-ți gestionezi gândurile negative.
– Ce rol joacă vulnerabilitatea și autenticitatea în relațiile cu cei din jur.


Thrive Global: Ce te motivează te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Andreea Raicu: Recunoștința și curiozitatea. Recunoștința pentru o nouă zi pe care am primit-o, în care pot face atâtea lucruri pentru mine și pentru ceilalți și curiozitatea o am în legătură cu ce-mi va aduce această zi.

TG: Te grăbești de dimineață? Ești în criză de timp?

A.R.: Toată viața mea am fost în criză de timp, și nu doar diminețile. În ultimii ani, însă, am învățat să mă bucur cu adevărat de dimineți, pentru că am înțeles că felul în care-ți începi ziua dă tonul la ceea ce va urma. Acum mă trezesc devreme și mă bucur de meditația care-mi setează ritmul zilei, de dușul conștient pe care-l fac, de rutina de beauty, de shake-ul de dimineață. Acum câțiva ani nu mi-aș fi imaginat că poate exista o astfel de dimineță când ai atâta treabă. Totul era pe foarte repede-înainte, dar e doar o chestiune de conștientizare și de organizare. Treaba e la fel de multă, poate chiar mai multă, dar modul în care funcționez eu s-a schimbat.

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

A.R.: În funcție de importanța lor și deadline-ul pe care le au. Am învățat să nu-mi mai fac liste interminabile, pentru că nu era realist ceea ce ceream de la mine. Plus că, poate în general, dar mai mult când vine vorba de ceea ce am de făcut în afara zonei de birou, am ajuns să mă întreb mereu dacă e cu adevărat important ce mi-am propus să fac și dacă e ceea ce-mi doresc, sau e doar FOMO.

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună? 

A.R.: Conștientizare, echilibru și autenticitate.

TG: Când ești prea stresată sau când te simți copleșită de viață, ce faci pentru a ieși din acea stare?

A.R.: Devin conștinentă de starea mea și pun STOP. Îmi ofer spațiu și timp să respir, să înțeleg ce am nevoie. Iar ulterior mă gândesc ce m-a făcut să ajung în acea situație, ca să înțeleg ce pot face să nu se mai repete.

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul?

A.R.: Nu încerc să scap. Știi de ce? Pentru că am observat că acela e momentul în care începe o lupta interminabilă. Cu cât mă lupt mai mult cu gândurile negative, cu atâta ele cheamă și mai multe întăriri cărora eu nu le-aș face față.

Le observ și fac un reality check, cum îmi place să-i spun. Devin conștientă de ceea ce gândesc și verific dacă e chiar adevărat ceea ce-mi spun acele gânduri. Am înțeles că eu nu sunt gândurile mele și nici emoțiile pe care le simt, ceea ce mă ajuta să mă detașez de ele și să înțeleg că e doar un moment în care sunt tristă, neputincioasă, furioasă, dezamăgită sau trec prin alte zeci de stări pe care le pot experimenta. Le dau voie să existe, fară să mă mai lupt cu ele pentru a le ascunde. Și, cu răbdare, trec. 

Și pentru că știu că nu este ușor, am creat, împreună cu doi psihoterapeuți (Sorana Kapusta și Mirela Pop), Jurnalul Emoțiilor, un suport care te ajuta în procesul de observare și înțelegere a ceea ce se întâmplă cu tine când apar gânduri și emoții care te copleșesc. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

A.R.: Când simt că începe să-mi fie din ce în ce mai greu să-mi conțin emoțiile, când nu mai am energie să fac lucruri sau să mă bucur de ele și nu vreau altceva decât să vin acasă și să nu fac nimic. Și când nu mai am timp și energie să mă aud sau să mă văd cu oamenii dragi. Atunci e momentul în care știu că am exagerat. Și pun STOP. 

Încerc să nu mai ajung în acest punct, dar recunosc, nu-mi iese mereu, mai ales în perioadele în care lucrez la lansări și proiecte noi care se suprapun din cauza unor factori care nu țin de mine.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

A.R.: Să am mai mult curaj, să încerc, să experimentrez, să fiu eu și să nu mă mai macin atât din pricina oamenilor și a lucrurilor pe care le vor crede despre mine. Nu contează decât ceea ce simt eu, pentru că viața mea este despre mine și nu despre ei. Și oricum, în timp, acele lucruri pentru care mă frământam atât nu vor mai conta.

TG: Împărtășește-ne o mică schimbare pe care ai făcut-o în viața ta pentru a te conecta mai bine cu ceilalți. 

A.R.: Am să-ți spun care este cea mai importantă schimbare pe care am făcut-o, care este departe de a fi mică sau ușoară, dar te ajută să creezi conexiuni reale cu oamenii. Am avut curaj să dau măștile perfecțiunii jos și m-am arătat așa cum sunt, m-am vulnerabilizat, iar asta i-a făcut și pe ceilalți (nu toți), într-o măsură mai mare sau mai mică, să facă la fel.

O schimbare mică: am devenit prezentă în toate conversațiile cu oamenii din jur, atentă la ceea ce fac și ceea ce-mi spun, interesată de ei, fără telefon sau alte elemente care-mi distrăgeau atenția în trecut. Atunci când un om se simte văzut și ascultat, se simte minunat.

TG: Faci ceva anume pentru a-ți menține concentrarea?

A.R.: Mindfulness-ul mă ajuta să fiu prezentă și atentă la ceea ce trăiesc în fiecare moment.

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

A.R.: Sunt multe cărți care m-au ajutat în călătoria mea. Fiecare a avut rolul ei la momentul respectiv. Voi menționa doar câteva:

TG: Au existat momente de cotitură în viața ta, în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

A.R.: Oho, viața a fost foooarte darnica cu mine în aceasta privință! Chiar prietenii mei îmi spun de multe ori că în viața mea n-au existat momente cum vezi, în general, la alți oameni, în care schimbările au fost firești. La mine, etapele au fost foarte clar diferențiate în urma unor alegeri care au dus la schimbări radicale.

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

A.R.: Sincer, nu știu, cred că ultima dată când am simțit că am eșuat a fost acum foarte mulți ani. 

Când lucrurile nu ies așa cum am planificat sau cum mi-am imaginat, există un motiv pentru asta și nu interpretez evenimentul ca pe un eșec. E o lecție din care întotdeauna învăț ceva ca să ma descurc mai bine data viitoare, o experiență care mă vă ajuta să nu mai ajung în aceași situație. Sau poate, pur și simplu, acel lucru nu era pentru mine. Trebuie să recunosc că așa-zisele “eșecuri” m-au salvat de multe situații în care acum, uitandu-mă în urmă, mă bucur că nu sunt, chiar daca la vremea respectivă trăgeam cu disperare de ele.

TG: Care este ultimul lucru pe care-l faci seara, înainte de culcare?

A.R.: Mă gândesc la lucrurile bune pe care le-am trăit în ziua respectivă și îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru ele.

Citește și:

Jeff Bezos, fondatorul Amazon: De ce un somn de 8 ore e avantajos pentru acționarii noștri

Jack Dorsey, CEO-ul Twitter: ”Sunt foarte fericit că-mi fac timp doar pentru mine”

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.