În următoarele 6 minute vei afla:

– Cum poți strecura mișcarea în viața de zi cu zi.
– De ce să eviți funcția de snooze a telefonului tău.


Ana Maria Apostol este medic primar ORL, cu competențe în chirurgie endoscopică și chirurgie ORL pediatrică, dar și autoarea blogului alertaorl.ro. Are o energie debordantă pe care, ne spune, o avem cu toții, atâta timp cât suntem dispuși să o accesăm pentru un stil de viață sănătos. Scuzele pe care ni le găsim (lipsă de timp, alergătură continuă) ne țin departe de adevăratul nostru potențial. Descoperă cea mai la îndemână rețetă pentru optimism, poftă de viață și productivitate.

Thrive Global: Se spune că ziua bună se cunoaște de dimineață. Cât de mult contează cum ne începem dimineața? Chiar dau acele zeci de minute tonul zilei? 

Ana Maria Apostol: Da, contează enorm. Endorfinele și dopamina se descarcă în cantitate mare dimineața, odată cu începutul ciclului circadian. Prin urmare, energia noastră maximă este dimineața, la răsărit. De aceea ar fi bine să nu pierdem minutele acestea pline de energie stând în pat și dormind sau lenevind. 

Eu mă trezesc dimineața la 5:30. Îmi pun alarma să sune și mă ridic din pat imediat. Nu dau snooze, nu trag de timp, pentru că mai mult mă stresez. Încep ziua cu puțină mișcare. Când creștem tensiunea arterială și pulsul, punem sângele în mișcare, ajunge mai mult la creier și vor începe să se rotească motorașele. Dacă fac o mie de pași, nici nu-mi mai trebuie cafea. O savurez, totuși, pentru aroma ei și pentru că îmi va crește nivelul de adrenalina, mă va trezi. Din păcate, beau cafeaua în mașină, pentru că serviciul meu începe la 7:30, când încep consultațiile. Partea bună este că termin serviciul la jumătatea zilei, iar restul timpului îl am pentru mine și pentru familia mea. Dar asta presupune și să te culci de la ora 22. 

TG: În 2017, Donald Trump venea cu o idee trăznită: fiecare om se naște cu o cantitate limitată de energie, deci am face bine să nu o irosim pe sport. Ce replică i-ai da?

AMA: Incredibil! Sportul este cel mai sănătos lucru care ni se poate întâmpla. Ajută corpul să se regleze, îl însănătoșește! Cresc pulsul, adrenalina, dopamina, performanța intelectuală și fizică, pofta de viață. Dacă oamenii ar ști câtă energie au! Iar nivelul de energie crește când faci sport zilnic. Orice tip de sport!

Toți cei care mă cunosc mă întreabă în permanență de unde am atâta energie pe toată durata zilei, de la 5 dimineața la 10 seara. Nu este o energie moștenită, ci se datorează sportului pe care-l practic zilnic. El mă ajută să văd viața în roz, să mă simt bine din punct de vedere mintal, fizic, psihic și să fac față stresului cotidian. Am observat că ieșeam de la cabinet obosită și trebuia să mă duc acasă, la copii, dar simțeam că n-am vlagă, că nu pot să mă mai joc cu ei. Prin urmare, am decis să mă opresc să fac sport în drum spre casă, o oră (un timp al meu pentru mine). După ce ies de la sport, sunt alt om. Deci putem face sport și la prânz, însă nu-l recomand seara, pentru că adrenalina te va face să adormi mai greu. 

TG: Apropo de sport, cum îl putem practica fără să ne plictisim? 

AMA: Secretul este să alegem un sport care ne creează confort mintal. Poți începe chiar și cu o plimbare, ideal cu un partener pentru că va trece mai ușor timpul. Pe măsură ce performanța fizică crește, poți trece la ceva mai intens. Mie mi-a plăcut mișcarea dintotdeauna, dar multe sporturi le-am învățat după 30 ani: schi, alergare, înot, bicicletă, dans sportiv. Diversific în funcție de cât timp am la dispoziție și de cum e vremea de afară. Am ajuns să particip la semi-maratoane de asfalt și, apoi, montane. Iar anul acesta, la 41 de ani, mi-am luat inima-n dinți și am participat la un triatlon pe care l-am terminat cu brio. Am ajuns la o astfel de performanță cu o oră de sport pe zi, un serviciu de opt ore și o familie de patru persoane de îngrijit. Insuflu această pasiune pentru sport și copiilor mei, dar am mai mult succes cu băiețelul meu decât cu fata. Toată familia îmi înțelege „nevoia” de sport, iar ai mei știu că, dacă fac mișcare, sunt mult mai calmă și mai maleabilă

TG: Cum îți poți gestiona timpul astfel încât să nu te simți copleșită? 

AMA: Este important să ne amintim că nu suntem super-eroi, că trebuie să avem grijă de corpul nostru, să-l protejăm și să-l ascultăm. Nu putem să ne păstrăm nivelul de energie pe care îl avem dimineața pe toată durata zilei. Când obosim fizic și/sau mintal, trebuie să ne detașăm de stres. Cere ajutor de la un coleg, la serviciu sau de la familie, acasă. Privește pe fereastră: natura, cerul, oamenii. E un obicei care te relaxează imediat, cu condiția să-ți dai zece minute de pauză, din când în când. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


TG: Care sunt cele mai dificile provocări de care te lovești în viața de zi cu zi și cum le faci față?

AMA: Oamenii, în general, vin în cabinet cu niște idei „fixe” despre boala pe care o au și, de multe ori, trebuie să le schimb convingerile 100%. Un caz tipic ar fi fumătorii, cărora încerc să le explic cât de dăunător este pentru ei și că ar trebui să nu mai fumeze. 

Acasă, cu niște copii care cred că le știu pe toate, îmi dă bătăi de cap să-i las să se lovească de pragul de sus și să repete greșelile pe care le-am făcut eu în copilărie și în adolescență. Dar nu știu cum se întâmplă, parcă mama n-are niciodată dreptate. 

Soluția, atât la cabinet, cât și acasă, stă în răbdare, empatie, blândețe și perseverență. 

TG: Ai o meserie cu miză și consum enorme. Cum separi munca de viața de familie? 

AMA: Într-adevăr, e un consum enorm. De la diagnostic la tratament, de la empatie la a transmite energie pozitivă. Uneori, asimilez parte din energia „negativă” a bolnavilor. Dar e mereu un echilibru, pentru că mă încarc pozitiv la următorul pacient care vine la control și s-a însănătoșit. Prin urmare, plec spre casă cu împlinirea sufletească de a fi ajutat oameni. Acasă, îmi încarcă bateriile zâmbetul copiilor. 

TG: Crezi că optimismul tău vine de la sine sau faci ceva să-l cultivi?

ANA: Nu cred că a venit de la sine. Mi-am dat seama, de-a lungul timpului, că îmi este mult mai bine mie dacă sunt optimistă, dacă văd lucrurile în roz sau, cel puțin, încerc să le transform din negru în roz. Prin optimism se descarcă în corp endorfine și mediatori care te ajută să funcționezi, să gândești mai bine, deci să-ți crești productivitatea și la muncă, și acasă. Mereu am simțit că, dacă am o problemă, e mai bine să mă concentrez să o rezolv în loc să mă plâng. Ajută să-mi spun că pot fi probleme mai mari și că aceasta este o nimica toată. Iar optimismul meu e molipsitor, așa că nu pot decât să mă bucur. 

TG: Ce ți-ai dori să facă oamenii din jur pentru o sănătate mai bună?

ANA: Să facă sport. Să zâmbească și să râdă mai mult. Să se încurajeze și să aibă grijă unul de altul. Vor observa că sănătatea lor va fi mai bună, vor fi mai tonici, mai în formă. Dacă mintea funcționează la capacitate maximă, cu energie pozitivă, și corpul va fi sănătos și va funcționa impecabil. Sunt ferm convinsă că multe boli apar din cauză că nu știm să ne ascultăm corpul!

TG: Cum îți încarci tu bateriile?

ANA: Prin sport, gândire pozitivă și somn. Atât somnul de noapte, cât și printr-un pui de somn de 30 de minute după-amiază, la nevoie, când sunt frântă de oboseală

TG: Ce ritual de seară ai ca să adormi mai repede și ca să ai un somn odihnitor?

ANA: Îi culc pe copii și, de multe ori, adorm alături de ei. Nu stau la TV, eventual ascult muzică pentru o stare de bine, de liniște interioară și pace. 

Citește și:

Mirela Retegan: “Frica pentru ziua de mâine și credința în Dumnezeu se cam bat cap în cap”

Andreea Raicu: “Când comentează negativ, oamenii spun ceva despre ei”

Author(s)

  • Ruxandra Rusan

    Jurnalist, editorialist Thrive Global România

    Ruxandra Rusan a lucrat în presa scrisă, radio, televiziune și, mai nou, în online. Este practician NLP și pasionată de psihologie. A avut ocazia să intervieveze personalități din diferite domenii și să învețe de la fiecare câte ceva. Crede că fiecare încercare prin care trecem ne ajută să ne vindecăm de ceva care ne apasă sufletul. Este și mama unui adolescent, iar asta vine cu un proces interesant de redefinire.