În următoarele 3 minute vei afla:

– Care sunt cuvintele magice care o ajută pe AMI să adoarmă cu conștiința împăcată.
– Cu cine se află în competiție, zi de zi.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

AMI: Dorința de a lăsa ceva semnificativ în urma mea. Dorința ca proiectele mele să fie cele mai bune, iar momentan mă îndrept în acea direcție și asta mă face să mă trezesc în fiecare dimineață cu planuri în minte și cu chef de o nouă zi. Apoi, curiozitatea de a mă pune în fața celor mai mari temeri ale mele și de a le înfrunta. Fiecare zi e o nouă stație în care mă opresc, descopăr ceva nou, învăț câte o lecție, cultiv tot ce e mai bun din ea și merg mai departe, spre următoarea stație, până când voi reuși să construiesc cea mai bună variantă a mea. 

TG: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

A: În funcție de importanța lor, dar și de urgență. Sunt o persoană organizată și caut să găsesc echilibru și disciplină în tot ceea ce fac. Dar, pentru că domeniul în care activez este unul imprevizibil, și nicio zi nu seamănă cu alta, programul meu se transformă într-un fel de haos. Chiar și așa, haosul meu devine unul organizat și nu mă deranjează, fiindcă eu aleg ceea ce fac și cât fac. Iar ca lucrurile să fie și mai plăcute, regula numărul unu este să fac totul în ritmul meu. În felul ăsta, reușesc să readuc echilibrul despre care vorbeam la început. 

TG: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

A: E important să fac întotdeauna ceea ce simt și să mă ghidez după intuiție. Am trecut printr-o etapă în care m-am neglijat, am adunat frustrări și nemulțumiri față de mine din cauza faptului că mă orientam prea mult după părerile celor din jur, din dorința de a-i mulțumi. Astfel, m-am pierdut atât pe mine, cât și încrederea în mine. Însă m-am regăsit atunci când am învățat să-mi asum să spun și “NU”. Iar faptul că mă pot pune pe primul loc în viața mea, și să-mi asum alegerile pe care le fac, îmi aduce liniște și o viață mai bună. 

TG: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci ca să ieși din acea stare?

A: Sincer? Aștept să treacă. De fiecare dată trece, iar orice problemă știu că are o rezolvare, în final. Mă concentrez pe găsit soluții, e mai sănătos decât să stau prea mult într-o stare de stres care nu-mi face bine. 

TG: Cum scapi de gândurile rele? Ce-ți aduce optimismul, mai ales în această perioadă?

A: Găsesc refugiu în muzică ori într-o carte, într-un film sau chiar într-o simplă plimbare. În lucruri care-mi dau speranță și mă fac să fiu încrezătoare. Iar liniștea mi-o recapăt lângă familie sau prieteni, lângă oameni care mă încarcă și mă bucură. Înconjurată de toate acestea, reușesc să rămân optimistă și să-mi îndrept atenția înspre bine și frumos. 

TG: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

A: Când îmi pierd răbdarea și devin irascibilă. E clar că, în acel moment, trebuie să mă retrag, să-mi regăsesc echilibrul și energia. Iar la mine cel mai bine funcționează odihna și somnul. Toată viața am fost într-o competiție cu mine din dorința de a fi mai bună cu fiecare zi și recunosc că pun presiune pe umerii mei, însă știu când să mă opresc. 

TG: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani? 

A: “Ai mai multă încredere în tine! Urmează cei mai frumoși ani din viața ta, doar bucură-te de călătorie!”. Și m-am bucurat! Însă n-am profitat la maximum. 

TG: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

A: Am fost o fire introvertită, destul de timidă și nu mă pricepeam prea bine la socializare. Mai întâi, am scăpat de complexe, frustrări și am construit o legătură mai strânsă cu mine, cu ceea ce se afla de fapt în interiorul meu. Abia apoi, relațiile cu cei din jurul meu au început să fie mai reale, mai sincere, să simt oamenii cu adevărat și să mă pot deschide în fața lor. 

TG: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

A: Concentrarea vine natural, dacă ți-o exersezi în timp. E ca mersul pe bicicletă. Însă depinde și de contextul în care ai nevoie de maximă atenție, iar când simt că ceva mă depășește, într-adevăr, am nevoie de pauze scurte în care să-mi limpezesc mintea. În acele momente prefer o cafea, băută în liniște, fără telefon sau alți factori externi. 

TG: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

A: Toate cărțile pe care le-am citit mi-au oferit o altă percepție asupra anumitor lucruri cărora nu le dădeam deloc importanță. Pe una dintre ele o deschid frecvent: Puterea Prezentului de Eckhart Tolle este, de fapt, mai mult decât o carte. E energie pură pe care o simți și doar dacă o răsfoiești. Cartea aceasta m-a făcut să conștientizez că fiecare moment al vieții mele este un miracol. Că noi, oamenii, suntem cu adevărat produsul trecutului, însă nu trebuie să fim prizonierii lui. Că alegerea de a trăi în trecut sau în viitor nu numai că îți fură plăcerea de astăzi, dar te și împiedică să trăiești cu adevărat, iar singurul moment important este doar ACUM! 

TG: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că ești în fața unei alegeri importante?

A: Da. Au existat multe astfel de momente. Unul major a fost mutarea mea în București în clasa a XII-a, când încă eram fragilă și nepregătită pentru atâtea schimbări. N-a fost deloc ușor să mă trezesc dintr-o dată în mijlocul unei jungle în care nu cunoșteam pe absolut nimeni, unde urma să dau Bacalaureatul și simțeam că trebuie să o iau de la capăt cu totul, să-mi construiesc o viață nouă, de parcă, până în acel moment, nu aș fi existat. A fost cea mai bună, dar și cea mai grea decizie pe care am luat-o. Atunci mi-am găsit scopul, rostul și motivele de fericire. 

TG: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


A: Undeva în mine există temă de eșec și se activează în fața fiecărei noi provocări, însă nu cred în cuvântul “eșuat”. Cred într-o lecție bine învățată la momentul potrivit. Am învățat cât de importantă este asumarea unei greșeli și cum faci față gândului că, deși ţi-ai pus în joc toate resursele, n-ai reușit să atingi ce ți-ai propus. Din astfel de experiențe, să le spun negative, mi-am dezvoltat ambiția, poate din orgoliu și m-am concentrat pe ceea ce am putut să schimb și să perfecționez. 

TG: Care este ultimul lucru pe care îl faci seara înainte de culcare?

A: Îmi setez alarma de trezire pentru următoarea zi și adorm cu gândul la toate motivele mele de recunoștință din ziua respectivă și pentru cele ce vor urma.

TG: Împărtășește-ne un citat care te motivează.

A: Nu-mi ghidez viața după citate. Iau doar esența din unele, care consider că îmi sunt de folos. Însă, ca să pun capul pe pernă cu conștiința împăcată, fac cumva să rostesc în fiecare zi aceste cuvinte: Te iubesc! Îmi pare rău! Iartă-mă! Mulțumesc!

TG: În ce momente ți-a folosit empatia și cum o cultivi?

A: Empatizez cu tot ceea ce mă înconjoară. De la oameni, muzică și natură, până la animale. Fără empatie, m-aș simți goală pe dinăuntru, e ceva ce ar trebui să completeze natura umană. Am deprins acest exercițiu de la părinți, încă din copilărie. Așa ne-au crescut pe mine și pe fratele meu: oferindu-ne, învățându-ne să nu fim egoiști, să dăruim și să avem grijă de oameni. Iar acum, vine într-un mod natural să dau mai departe tot ce mi s-a oferit și o fac aproape inconștient. Mă implic în multe acțiuni de caritate, inclusiv pentru mediul înconjurător, iar dacă pot să dau un exemplu mai departe, aleg să o fac dăruind.

AMI (Andreea Ioana Moldovan) este cântăreață. A crescut la Baia Mare, iar muzica a jucat un rol important pentru ea încă din copilărie. S-a bucurat de susținerea familiei sale, iar versurile primelor piese pe care le-a cântat sunt semnate de mama sa. Odată cu mutarea la București, lucrurile au prins viteză și au urmat piese precum Trumpet Lights, Playa en Costa Rica sau Deja Vu feat Grasu XXL. Acum, AMI se pune în pielea altor artiști cunoscuți la emisiunea “Te cunosc de undeva”. Este ocazia perfectă să-și pună în valoare vocea și talentul la dans și actorie. 

Citește și:

Smiley: ”Micropașii sunt puncte de control pe drumul spre succes”

Carla’s Dreams: ”Gândurile rele sunt precum comentariile negative de pe YouTube”