În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce merită să petreci timp doar cu tine.
– Care sunt rutinele ce oferă energie și sporesc productivitatea.


Thrive Global: Ce te face să te dai jos din pat în fiecare dimineață?

Albertina Ionescu: Bucuria de a trăi viața pe care mi-am creat-o, satisfacția că fac bine ceea ce fac, iubirea cu care mă înconjor, dorința de a cunoaște și mai mult, de a descoperi viața în toate formele ei. Dorința de a-mi descoperi scopul. Ohh, iar sunetul espressorului este terapie curată, cafeaua chiar mă da jos din pat în fiecare dimineața.

T.G.: Te grăbești de dimineață? Ești în criză de timp?

A.I.: Întârzierea poartă numele meu. Mai mereu ajung cu 5, 10, 15 min mai târziu: organizare deficitară sau pur și simplu mi se trage de la zodie… Nu am întâlnit nici un vărsător punctual! În adolescență, intram în pământ de rușine când eram în întârziere, acum însă am acceptat că așa sunt și că nu pot face mare lucru în aceasta privință.

T.G.: Cum prioritizezi lucrurile când ai multe de făcut?

A.I.: După ce ani de zile uitam să dorm și să mănânc, după ce am simțit că mă topesc de oboseală și vedeam cum nu mai exist pentru mine, am schimbat totul radical și am implementat câteva reguli foarte importante. Am un program bine organizat din două în două săptămâni, totul e stabilit la ora. Așa am creat timp pentru a-mi îndeplini sarcinile de serviciu, dar ajung la timp și pentru cina în familie. Am înțeles că prioritatea sunt eu, somnul, mesele regulate și sănătatea… de aici vine și forță de munca.

T.G.: Care e secretul tău pentru o viață mai bună?

A.I.: Respectul pentru viață și tot ceea ce înseamnă ea, asta o face mai bună. Respectul pentru noi înșine, pentru ceea ce ne înconjoară, pentru ceea ce mâncăm și cât mâncăm. Eu am înțeles că, dacă nu respect corpul “în care locuiesc” acum, foarte posibil că mai tărziu să nu mă mai ajute, așa că mănânc cât mai corect și mai sănătos.

Încerc pe cât posibil să am mese regulate, să consum constant grăsimi bune, am început să folosesc vase de gătit din materiale non-toxice – fontă, inox, ceramică, sticlă, lut. 

Și uite așa, pas cu pas, se produce schimbarea. 

T.G.: Când simți că ești prea stresată sau prea copleșită de viață, ce faci că să ieși din acea stare?

A.I.: Trag pe dreapta, încerc să-mi ascult respirația, beau o cafea, mă deconectez de telefon și de orice ar putea să mă streseze. Stau doar eu cu mine, în liniște totală. De câțiva ani a început să-mi placă foarte tare să petrec timp doar cu mine. 

Tu ai încercat? Este surprinzător de plăcut.

T.G.: Cum scapi de gândurile rele și ce-ți aduce optimismul?

A.I.: Nici nu știu să le descriu prea bine, nu dau voie gândurilor negative să mă acceseze. Sunt optimistă mai mereu, iar dacă mi se îneacă toate corăbiile… mă pun la somn. Iar când mă trezesc, soarele răsare odată cu mirosul cafelei de dimineață. În plus, am optimism ascuns subtil în foarte multe obiecte din casă (tablouri, fotografii, culorile mobilierului), în mașină (parfumul suav de vanilie și culoarea tapițeriei), imaginea de pe telefon (un cadru plin de însemnătate)…

T.G.: Care este pentru tine semnalul de alarmă că ai pus prea multă presiune pe tine, că ai ajuns la capătul puterilor?

A.I.: Îmi spune mereu corpul. Apar inflamații, dureri… am învățat să mă ascult și să mă simt. Acum am grijă să nu ajung prea des în momente critice.

T.G.: Ce sfat ți-ai da ție, cea de la 20 de ani?

A.I.: Să mă simt mai liberă să trăiesc așa cum vreau. Să nu mă mai gândesc atât de mult înainte de a lua o decizie și să fac ceea ce simt, mereu. Să-mi ascult instinctul. Și să nu-mi fie teama de oameni, cei răi vor fi răi, oricât aș încercă eu să-i ajut să treacă în tabăra cealaltă. Să înțeleg că tot ceea ce se întâmplă are un scop și că viața este întotdeauna așa cum ne-o facem noi, minunată sau grea și apăsătoare.

T.G.: Spune-ne o mică schimbare, pe care ai făcut-o în viața ta, ca să te conectezi mai bine cu ceilalți.

A.I.: Am renunțat la a fi drăguță cu toată lumea și la a ajuta pe toată lumea. Sunt mai directă și asta îmi place tare mult la mine. Nu mai pierd timp cu ceea ce nu-mi face placere. Am învățat să spun nu, ceea ce mi-a luat foarte mulți ani să pun în aplicare. Teoria o știam de mult timp, implementarea a fost mai anevoioasă.

T.G.: Faci ceva anume ca să-ți menții concentrarea?

A.I.: Prioritizez. Așa găsesc concentrare pentru fiecare lucru pe care-l fac. Și gestionez lucrurile pe rând, așa mă asigur că fac ce trebuie și când trebuie.

T.G.: Care e cartea care ți-a schimbat viața?

A.I.: Simt în fiecare zi că suntem cu toții ceea ce ascultam, ceea ce citim, ceea ce mâncam, 

Și simt că fiecare carte citită sau lucru făcut pentru noi înșine contribuie în mod fundamental la cine suntem, la valorile pe care le avem și la evoluția noastră. Și da, este o carte care chiar mi-a schimbat viața, nimic sofisticat sau boem: se numește Drept Civil. Drepturile reale. Este o carte îndelung tocită în timpul facultății. Și, deși știam că nu voi practica Dreptul, voiam să am informația în sistem și să mă ajute în viață. 

Ceea ce s-a și întâmplat, cartea aceasta mi-a schimbat viața. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


T.G.: A existat un moment de cotitură în viața ta? Un moment în care ai simțit că eșți în fața unei alegeri importante?  

A.I.: În fiecare zi facem alegeri mai mult sau mai puțin importante. Construim zilnic ceea ce trăim și cum ne trăim zilele. În tinerețe, vedeam totul în alb și negru, însă cu timpul am înțeles că există mai mult de atât și că eu sunt cel mai mare ajutor al meu, dar, în același timp, și cel mai mare dușman. După ce m-am împrietenit cu mine și m-am acceptat cu tot cu defecte, am început să iau cele mai bune decizii din viață mea. 

T.G.: Când a fost ultima dată când ai simțit că ai eșuat și cum ai depășit momentul?

A.I.: Ohh, chiar și astăzi. Mi se întâmplă adesea, însă doar așa înțeleg și ceea ce nu înțeleg inițial. Dacă ajung să “eșuez”, este clar că încă mai am de învățat în acel domeniu și că trebuie să mă regrupez, să-mi șterg supărarea de pe față și să o iau de la capăt.

T.G.: Care este ultimul lucru pe care-l faci seara înainte de culcare?

A.I.: Am câteva albume preferate cu muzică de somn, ador să adorm în note de pian și adieri de vânt. “Călătoresc” oriunde îmi doresc ascultând muzică de somn. Așa mă deconectez total de griji și de gânduri.

T.G.: Împărtășește-ne un citat care te motivează.?

A.I.: “Nu începe niciodată cu nu se poate, ci începe cu să vedem” – Nicolae Iorga.   

Nu există probleme, există doar situații, trebuie doar să ne concentrăm și să găsim cea mai bună cale pentru a gestiona situațiile din viață noastră. Iar sinceritatea și prioritizarea fac minuni în viața oricui.

Citește și:

Andreea Bălan: “Schimbarea vine doar din suferință”

Șerban Pavlu, actor: ”Suntem rodul drumului nostru prin viață”

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.