În următoarele 3 minute vei afla:

– De ce intensitatea momentelor fericite este mai puțină importantă din punct de vedere psihologic decât frecvența lor. 
– Cum să depășești stresul impus de rutina zilnică și să-ți regăsești bucuria de a trăi. 


”De ce ești mereu așa de serioasă?!”. Aceasta a fost întrebarea pe care mi-au pus-o fetițele mele de 8 ani (la unison!) weekend-ul trecut. ”Nu mai râzi deloc, nu te mai maimuțărești cu noi! Tot timpul ești ocupată numai cu lucruri serioase și mereu pari frustrată!”. 

Trebuie să vă mărturisesc că, în general, sunt destul de selectivă cu feedback-ul pe care-l primesc și nu prea le consider pe zânele astea două drept o sursă demnă de încredere. Dar, de data asta, cuvintele lor mi s-au înfipt drept în inimă. Chiar așa?! Eu chiar nu sunt serioasă! Oamenii se distrează de minune cu mine! Știu să mă maimuțăresc! Sunt o persoană amuzantă! Sau, mă rog, eram pe vremuri…

Mi-am petrecut restul weekend-ului făcând o auto-analiză serioasă, pe care nu v-o recomand decât sub îndrumarea unui psihoterapeut sau a unui coach. La început, am încercat abordarea defensivă. Fetele mele se înșală amarnic! Sunt o persoană amuzantă și devin serioasă doar atunci când situația o impune! Dar apoi mi-am dat seama că nu e adevărat! Fetele au dreptate! De cele mai multe ori sunt serioasă și zâmbesc din ce în ce mai rar. 

Apoi, mi-a venit în minte o altă situație, când eram super-ocupată, încercând să urnesc copiii către școală dimineața, în timp ce trăgeam cu ochiul la telefon în așteptarea unui e-mail important. Toată lumea trăgea de mine! Una dintre fetițe îmi povestea ceva (dar oare cine-și mai amintește despre ce?!) și am râs un pic, în timp ce continuam să mă mișc ca teleghidată. Mi-a atras imediat atenția: 

”De ce nu mai râzi cu ADEVĂRAT?”. 

”Cu ADEVĂRAT? Cum adică?”. 

”Ca s-o zic pe bune, s-a întâmplat cu atât de mult timp în urmă încât nici nu mai știu cum este!”. 

Cu mare tristețe vă mărturisesc că nici eu nu sunt sigură că-mi mai amintesc cum e să râzi cu adevărat! 

Nu sunt singura în situația asta

Și, în timp ce această revelație m-a prins cu garda jos, mi-am dat seama că n-ar trebui, totuși, să fiu așa surprinsă. Aud genul ăsta de feedback tot timpul de la femeile care participă la workshop-urile pe care le organizez. 

Am uitat să mă distrez.

Nu mai țin minte când a fost ultima dată când am făcut ceva pentru mine. 

Nu mai sunt fericită.

Este devastator să auzi atât de des astfel de gânduri de la femei inteligente, puternice, active. Și la fel de devastator este să-ți dai seama că și tu ești una dintre ele!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Savurează binele!

Ca femei, mare parte din identitatea noastră gravitează în jurul a câteva direcții: să fii mamă, să ai o carieră, sau să le faci pe amândouă. Asemeni femeilor cu care lucrez, m-am pierdut între cele două titluri: mamă și CEO. Dar vă rog să nu mă înțelegeți greșit! Le prețuiesc pe amândouă din tot sufletul, mai ales pe primul dintre ele! De aceea, aș vrea să vă reamintesc să nu vă pierdeți pe voi în hățișul zilelor pline și ocupate cu tot felul de sarcini! Nu uitați de voi însevă! 

Găsește micile bucurii din viața ta de zi cu zi!

Cercetările sugerează că fericirea este dată de frecvența cu care experimentăm evenimentele pozitive, nu de intensitatea lor.  Ceea ce înseamnă că nu putem să ne lăsăm în voia sorții și să ne forțăm să facem față fiecărei zile, așteptând pur și simplu marile ocazii de fericire, cum ar fi vacanțele cu familia sau o zi la SPA cu fetele. Trebuie să ne perfecționăm într-o altă direcție: să ne prioritizăm micile bucurii!

Gândește-te la lucrurile mărunte care-ți aduc bucurie! Apoi, fă loc în mod intenționat acelor lucruri în viața ta!

Pentru fiecare dintre noi aceste ”obiceiuri aducătoare de fericire” sunt unice. Poate că tu te bucuri de un cappuccino băut dimineața în liniște sau atunci când savurezi o mâncare bună ori când fredonezi o melodie care ți-e dragă. Ai parte de bucurie atunci când faci o faptă bună, când te implici într-o activitate creativă alături de copiii tăi, când petreci un pic de timp singură sau când vorbești la telefon cu un prieten drag. 

Atunci când viața e cu susul-n jos, aceste lucruri sunt primele la care renunți. Deși aceste momente scurte, aducătoare de bucurie sunt cele de care avem cea mai mare nevoie. 

Primul pas? Gândește-te care este trigger-ul tău pentru fericire! Fă o listă și apoi ține-te de ea! Fă-i loc în programul tău zilnic! Dacă e nevoie, pune-ți un reminder pe telefon! Concentrează-te pe menținerea acestui echilibru între bucurie și stres!

Antrenează-ți fericirea!

În ceea ce mă privește, am început să tratez lucrurile cu mai multă relaxare și am încercat să nu mai controlez atât de minuțios treburile de la serviciu. Am început să las deoparte stresul de la birou și să fiu din nou eu, cea amuzantă și plină de viață. Iar atunci când mă distrez mai mult, lucrurile se întâmplă mai lesne și cu mai puțin stres. 

Există un fel de moment al fericirii. Binele se clădește pe alt bine. Bucuriile mărunte adunate aduc și mai multă bucurie. Iar asta creează premisele fericirii. Concentrează-te pe propria persoană și vei crea astfel spațiu (și) pentru cei din jurul tău!

Citește și:

Viața are simțul umorului!

5 cele mai mari regrete pe care le au oamenii la finalul vieții

Author(s)

  • Teresa Hopke

    CEO Talking Talent

    Teresa este CEO-ul companiei Talking Talent Inc., specializată în dezvoltarea de soluții personalizate care ajută organizațiile să construiască culturi incluzive și să stimuleze o mai mare diversitate de gen. Prin coaching, echipa Talking Talent îi învață pe clienți să fie mai autentici și să prospere atât la locul de muncă, cât și în viața personală. Teresa a primit premiul AWLP Work-Life Rising Star pentru activitatea ei inovatoare în acest domeniu, a avut numeroase prezențe în emisiuni TV și publicații prestigioase, cum ar fi CNBC, CBS Morning Show, NBC Nightly News, NPR, Wall Street Journal și HR Magazine.