În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să faci o listă cu potențiale riscuri din viața ta, care te pot destabiliza financiar. 
– Câte surse de venit au, în medie, oamenii bogați. 


Pentru cei care au înțeles cum pot obține mai mult de la fiecare an noul an vine întotdeauna cu obiective și planuri bine făcute. Se spune că suntem ceea ce facem zi de zi. Dorințele și obiectivele noastre inclusiv cele financiare devin realitate doar dacă sunt susținute de obiceiuri bune care să le susțină. 

Vreau să-ți vorbesc despre 10 obiceiuri bune pentru ca să ai un an financiar mai bun, urmat de alți ani din ce în ce mai prosperi.

1. Stabilește-ți obiective

Fă o listă cu ce este important în viața ta în următorul an, în următorii 3-5 ani și pentru o perioadă mai mare de 5 ani. Studiile arată că oamenii care-și stabilesc obiective scrise ajung să le realizeze și astfel ajuns mult mai departe în viață, au bani, au succes, au ce își doresc. 

Fă-ți un obicei din a-ți face anual lista de obiective și în timpul anului revizuiește-o. Te va ajuta să știi unde să-ți concentrezi energia.

2. Ține un jurnal de cheltuieli

Cât timp știi pe ce se duc banii tăi deții controlul. Tentații există la fiecare pas. Este atât de ușor să te scapi de banii tăi în câteva zile după ce au ajuns în contul tău, doar știi asta. 

Sunt sigură că în viață îți dorești multe lucruri importante pentru tine, plus experiențe și multe dorințe împlinite. Ca să ai bani, învață-te să ții evidența cheltuielilor, așa te asiguri că dai banii pe ce contează și când este cazul știi de unde poți strânge un pic cureaua.

Fă-ți un obicei din a ține un jurnal de cheltuieli. Dedică lunar câteva ore acestui exercițiu și o să vezi cum banii îți vor aduce mai multă bucurie pentru că se vor cheltui pe ce îți aduce bucurie.

3. Evaluează riscurile pe care le ai de acoperit

Care sunt cheltuielile pe care nu le-ai putea acoperi în caz de ceva? În experiența mea de 20 de ani de muncă în domeniul bancar am văzut că cel mai tare destabilizează financiar o familie o situație care cel mai probabil putea fi acoperită și nu a fost. Aici amintesc doar câteva: o problemă medicală, șomaj, divorț, pierderea locului de muncă. 

Economiile, fondul de siguranță cu bani care să susțină cel puțin șase luni de cheltuieli, o asigurare de viață, o asigurare de sănătate, o asigurare casco, asigurarea casei, toate pot diminua consecințele unui risc. Cu bani puțini obțineți liniște multă și un ajutor în caz de nevoie. 

Fă o listă cu riscurile pe care le vezi în viața ta și care te-ar destabiliza financiar, apoi caută soluții de a le acoperi. Fă-ți un obicei din a analiza această listă anual.

4. Economisește

Pentru ce să economisești? Viața este scurtă, inflația devalorizează banii, investițiile sunt riscante, îți sună cunoscut? Sigur cunoști persoane care spun asta des și, probabil, îți vine să le dai dreptate când vezi titlurile din ziare. Și, totuși, obiceiul de a economisi bani te va salva din situații dificile pentru că viața nu e numai roz. 

În pus economiile îți vor da libertate financiară, te vor ajuta să-ți atingi scopurile, inclusiv să bifezi lista ta de dorințe. Da, da, obiceiul de a economisi lunar te va ajuta inclusiv să ajungi în Maldive sau să-ți deschizi afacerea aceea la care tot visezi.

Fă-ți un bun obicei și pune lunar măcar 10% din venitul tău deoparte. Încearcă să crești procentul după o perioadă.

5. Fă-ți un buget

Deja ai lista de cheltuieli, vei ști pe ce ți se duc banii. Ai evaluat și riscurile care te por destabiliza financiar și pentru a le acoperi ai înțeles că ai nevoie de bani. Ți-ai stabilit lista de obiective, adică lista de dorințe pe care le vrei împlinite (altfel rămân doar vise). 

Ai stabilit și o sumă pe care vrei să o pui deoparte lunar ca să o economisești. Știi ce venituri ai și ai înțeles dacă intrările de bani pot acoperi ieșirile de bani și economiile, sau nu. 

În cazul în care răspunsul este nu, adică veniturile nu acoperă cheltuielile și economiile, următorul pas este să stabilești de unde tai și unde pui astfel încât banii pe care-i ai să-ți ajungă. Fă-ți un obicei din a face acest calcul lunar și de a stabili sume maxime pe fiecare categorie de cheltuieli.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Crește-ți veniturile

Dacă pe termen scurt poți face economii ca să acoperi toate nevoile și o parte dintre dorințele pe care le ai, pe termen lung ar trebui să îți crești veniturile. 

Fă-ți un bun obicei de a-ți face o analiză în fiecare an. Cine ești, ce poți, ce știi, ce vrei? 

Apoi decide modul în care-ți vei crește veniturile. Poate vei face cursuri de specializare ca să fii mai bun în ce faci acum, poate îți vei asuma mai multe responsabilități și urci pe scara ierarhică la job, poate îți iei încă un loc de muncă part time, poate o idee bună ar fi să începi o colaborare în alt domeniu diferit de ce faci acum sau să începi să faci bani din ceva ce îți place și ai putea monetiza. 

7. Închide-ți datoriile mai repede

Acesta este un obicei foarte bun și ține-te de el ori de câte ori se întâmplă să faci datorii. 

Poate că ai luat un credit să-ți cumperi o casă, sau o mașină, sau le-ai schimbat cu unele mai mari, mai noi, sau ai luat împrumut pentru vreun lucru de care în realitate te puteai lipsi, dar pe care ți l-ai dorit atât de mult încât nu a contat procentul de dobândă din contractul de credit și ai pus semnătura cu ochii închiși aproape, acum este momentul să le faci un inventar și să le închizi cât mai repede.  

Chiar dacă ai luat bani fără dobândă de la prieteni sau familie, tot îți recomand să-i dai înapoi mai repede decât ai promis, așa te asiguri că vor avea încredere să te ajute și pe viitor dacă va fi cazul.

Pentru creditele bancare încearcă să plătești câte două rate odată ca să-l închei mai repede. Primești un bonus? Nu sărbători de toți banii, mai bine plătește în avans din credit. Vei plăti dobândă mai mică și-ți vei lua un stres de pe veniturile tale din viitor.

8. Învață să investești

După ce obții mai mulți bani, îți recomand să nu-ți crești stilul de viață, oricât de tentant ar fi. În paralel cu creșterea veniturilor, învață să investești. Bursa nu este o loterie. Investițiile nu sunt jocuri de noroc. Ai nevoie de timp pentru a învăța elemente de bază, astfel încât să știi cum să-ți investești banii, ce risc poți și vrei să îți asumi, câți bani vrei și poți să învestești, care sunt comisioanele și impozitele pe care le ai de plătit, ce declarații ai de făcut, când și cum.

Începe cu sume mici, intră în grupuri de investitori, învață de la educatori financiari care au experiență în zona de investiții care te atrage, apoi investește cu regularitate. 

9. Diversifică-ți sursele de venit

Oamenii bogați au în medie șapte surse de venit diferite. Șapte! Majoritatea oamenilor au doar bani din salarii, deci o singură sursă de venit. 

Dacă la începutul vieții de angajat ai doar veniturile active din munca ta directă, prin investiții de timp și bani îți poți diversifica veniturile. 

Poți adăuga la veniturile tale din salariu și venituri din alte contracte de colaborare part time, bani dintr-un hobby pe care să-l monetizezi, venituri din drepturi de autor, venituri din chirii, venituri dintr-o afacere pe care o inițiezi sau în care doar investești și altepți partea ta de profit, venituri din diverse alte investiții.

Ține-ți mintea deschisă și caută oportunități pentru a-ți diversifica veniturile. Asta îți va aduce, pe lângă mai mulți bani și o liniște financiară pentru că nu mai ai ”toate ouăle în același coș” și în plus îți pui banii să muncească pentru tine.

10. Educă-te financiar

Toată viața ta vei avea de plătit facturi și de scos bani din buzunar. Banii sunt o măsură a valorii pe care o generezi și un instrument ca să-ți asiguri nevoile și dorințele. 

Banii se schimbă. Dacă pe vremuri oamenii foloseau scoici și pene cu rol de bani, acum banii sunt o cifră pe un card sau pe ecranul telefonului mobil și banii fizici se folosesc tot mai rar. 

Produsele financiare devin mai complexe și greu de înțeles cum funcționează și ce risc presupun. 

Influența din social media asupra banilor tăi este tot mai agresivă și cu greu ajungi să mai ai bani în cont înainte de noul salariu. 

Fă-ți un obicei din a citi cărți, bloguri, articole, ziare online pe teme financiare. Participă anual la cursuri și evenimente de educație financiară, pentru a fi la zi cu informațiile din domeniul financiar. 

Îmi este greu să-ți spun cu ce obicei să începi. Sigur deja ai identificat obiceiuri pe care le ai și unele pe care dorești să le implementezi. Stabilește ce înseamnă pentru tine acel obicei și cum faci să te asiguri că te ții de el. Începe cu pași mici, concreți: după o perioadă va fi din ce în ce mai ușor și rezultatele obținute te vor ajuta să îți menții motivația!

Îți doresc un an senzațional, plin de obiceiuri financiare bune! 

Citește și:

5 obiceiuri financiare care-ți vor schimba viața

5 mituri despre bani demontate de un expert financiar

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.