În următoarele 4 minute vei afla:

– De ce să nu te uiți în telefonul partenerului.
– Cum te ajută un bilețel de dragoste.


 Zilele de la birou sunt pline, avem întâlniri și angajamente, la care se adaugă expunerea permanentă la tehnologie. În aceste condiții, dorința de a dedica timp relației de cuplu poate deveni o provocare serioasă. Însă există cupluri care, deși simt uneori că trec prin perioade dificile, nu au de ce să pună la îndoială soliditatea relației lor. 

Așadar, i-am rugat pe membrii comunității Thrive Global să se gândească la relațiilor lor de cuplu, trecute și actuale, și să identifice acele semne surprinzătoare, neașteptate sau chiar contraintuitive ale unei legături puternice. 

Ne oprim înainte ca situația să scape de sub control

”Atunci când doi oameni cu personalități puternice poartă o discuție înflăcărată, să te oprești înainte ca lucrurile să escaladeze este dovada clară a unei relație solide. Nu spun că ar trebui să evităm conflictul sau să nu rămânem fermi pe poziție. Dar dacă partenerul tău continuă dincolo de limita pe care o poți accepta, ia o pauză. Sănătatea ta va avea mult mai mult de câștigat de pe urma a zece minute de exerciții de respirație, mintea ți se va limpezi și veți putea continua dezbaterea mai târziu, cu un pahar de vin în față. Cu toate că bunul simț spune că evitarea nu este o tehnică eficientă, se pare că, în special în cuplurile formate din parteneri care provin din culturi diferite, aduce totuși rezultate pozitive. Partenerii aceștia pot interpreta greșit limbajul și tonul în discuțiile contradictorii. Așa că e mai bine să te oprești…pentru moment.”

Dr. Lianne Taylor, psiholog, autor, Cambridge, Marea Britanie 

Păstrăm legătura și când suntem la distanță

”Eu și partenerul meu am reușit să rămânem împreună, deși în ultimii zece ani am stat la distanță mare unul de celălalt și am făcut naveta ca să ne putem vedea. Folosim din plin tehnologia modernă pentru a păstra flacăra vie între momentele în care ne revedem. El este prima persoană cu care vorbesc în fiecare zi și ultima pe care ”o ating” înainte de culcare. Uneori, ”stă” cu noi la masă, seara, prin intermediul platformelor video. Ne-am dezvoltat niște ”mușchi” de comunicare puternici în urma acestei experiențe. Acum ne construim o casă și vom locui sub același acoperiș din primăvara viitoare.”

Lisa Cypers Kamen, expert în managementul unui stil de viață optim, Los Angeles, SUA

Împărtășim recunoștința

”Rețeta noastră secretă este recunoștința. Suntem fericiți pentru fiecare moment petrecut împreună și nu ratăm nicio ocazie de a ne manifesta recunoștința. Partenerul meu și cu mine știm că nu este suficient să te gândești la ceva: faptele sunt baza bucuriei, a liniștii și a abundenței. Obiceiul nostru conștient a devenit împărtășirea recunoștinței.

Alla Adam, business biohacker, Chicago, SUA

Ne oferim mici dovezi fizice de afecțiune fără un motiv anume

”Atunci când ne-am cunoscut eu și partenerul meu, am parcurs amândoi chestionarul The Five Love Languages (Cele cinci limbaje ale iubirii) pentru a vedea ce tipologie suntem fiecare. Atingerea s-a dovedit a fi principala modalitate de comunicare pentru amândoi și a rămas așa pe termen lung. Ne-a fost de mare ajutor să știm acest detaliu când am traversat perioade dificile. Acum, înainte să ne lansăm în vreo dezbatere sau conversație, ne pregătim terenul prin dovezi fizice de afecțiune. Fie că este vorba despre o îmbrățișare prelungă, despre ținut de mână sau de un masaj, ne concentrăm asupra felului în care acest limbaj al iubirii ne ajută să ne conectăm. Ne reamintim că, indiferent cât de încordată va fi discuția pe care o avem de purtat, suntem acolo împreună.”

Elaine Mead, consultant în domeniul educației, Perth, SUA

Ne facem reciproc surprize 

”Mă enervam foarte tare atunci când lucram și logodnicul meu mă ignora. Mă făcea să mă simt neimportantă, nesemnificativă și neiubită. Până la urmă, am izbucnit și i-am vorbit despre frustrarea mea pe această temă. Când am terminat, și-a cerut calm scuze și mi-a explicat că nu voia să mă întrerupă din treabă și că aștepta să termin ce am de făcut. Acum, mă surprinde cu câte o îmbrățișare sau îmi pune cafea în ceașcă în liniște, atunci când trece pe lângă biroul meu de acasă, de unde lucrez. Este modalitatea lui de a-mi spune: ”îți sunt alături în fiecare clipă, până la capăt.”

Adele Yuboco, strateg de marketing, freelancer, Manila, Philipine

Comunicăm limpede și cu tact

”O relație puternică înseamnă că doi oameni puternici și independenți aleg să fie împreună. Când fiecare dintre parteneri își înțelege emoțiile proprii, e mai ușor să le înțeleagă și pe ale celuilalt. Cu multă inteligență emoțională din partea ambilor parteneri, e mult mai ușor să comunicăm eficient. Dacă suntem capabili să comunicăm limpede cu noi înșine și cu partenerul nostru, înseamnă că avem parte de o relație solidă.”

Heather Reinhardt, pasionată de iubirea de sine, Los Angeles, SUA

Învățăm să înțelegem limbajul iubirii celuilalt

”Este evident că limbajul iubirii în relații, în cazul meu, este scrisul. Pe mine mă încântă puterea pozitivă a cuvintelor și îmi place foarte mult să scriu scrisori și bilețele. Dar nu mă așteptam ca și iubitul meu să adere la acest limbaj al iubirii. Fără să îi spun eu ceva, Brandon a observat cum îl fac să se simtă scrisorile și biletele de la mine și a început să-mi răspundă în aceeași manieră, cu sentimente calde și plăcute. În zilele de lucru, se trezește cu câteva ore înaintea mea, iar faptul că-mi încep ziua cu afirmațiile pozitive pe care el mi le lasă pe bilețele înseamnă enorm pentru mine. Reciprocitatea este tehnica noastră de a ne consolida relația.”

Melissa Muncy, content marketing, San Francisco, SUA

Respectăm “Regula de Aur”

”În căsnicia noastră, punem preț pe încredere mai mult decât pe orice altceva. Ne tratăm reciproc cu empatie și asta îmi dă siguranță și liniște. Noi am ajuns aici urmând “Regula de Aur” a lui Lou Holtz: ”Tratează-i pe ceilalți așa cum ți-ai dori să fii tratat tu însuți.” Un exemplu banal din viața de zi cu zi al acestei reguli ar fi să nu verifici telefonul mobil al celuilalt. Altul ar fi să-i dai celuilalt spațiu să iasă și să facă ce-i place și ce simte nevoia să facă. Dacă vă permiteți reciproc să vă dezvoltați, deveniți amândoi mai puternici și, implicit, veți avea o relație mai solidă.”

Amba Brown, psiholog, Brooklyn, SUA

Nu ne temem s-o luăm de la capăt

Să ne dăm timp ”s-o luăm de la capăt” este un semn că relația cu soțul meu este puternică. Atunci când unul dintre noi spune aceste cuvinte, ne oprim din ce facem și reluăm discuția de la început, indiferent de punctul în care ne aflam. De exemplu, dacă vorbim la telefon, închidem și sunăm din nou. Dacă unul dintre noi tocmai intră pe ușă, iese și o luăm de la început. Știm că timpul e puțin, însă înțelegem și că merită să refacem o situație de dragul iubirii noastre, a respectului și a ceea ce însemnăm unul pentru celălalt.”

Camellia Varnado, supervizor HR, Dallas, SUA

Citește și:

Succesul în 2, în lumea lui 1

Ce ne învață psihologia despre iertare?

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Director Editorial Thrive

    Marina este Director Editorial la Thrive US. Înainte, a fost Senior Deputy Editor la Women's Health, unde a semnat articole de wellness premiate. Anterior, a făcut parte din echipele Cosmopolitan, Glamour, MTV Networks, Brides și CosmoGirl. De asemenea, Marina este fondatoarea Undrrated, un newsletter în care oameni creativi precum Misty Copeland și Phoebe Robinson își împărtășesc preferințele în materie de cultură, gastronomie și lifestyle.