În următoarele 6 minute vei afla:

– Ce să crezi despre oamenii care “uită” să-și plătească datoriile.
– Care este procentul aproximativ al populației care are tulburarea de personalitate antisocială.


Sunt șanse ca, la un moment dat în viața ta, să fi întâlnit pe cineva care nu pare să țină cont de sentimentele celor din jur sau de normele sociale. Parcă nu poate discerne între bine și rău, indiferent de cine ar fi rănit. Acel om poate fi o rudă, un prieten sau un partener, pentru că, deși tindem să asociem termenul de sociopat cu criminalii în serie, adevărul e că această tulburare de personalitate are un spectru larg și afectează mai multe persoane decât ai putea să-ți imaginezi. 

Specialiștii estimează că 1% dintre oameni sunt sociopați, iar un alt studiu sugerează că procentul ar fi de fapt de 3,8%. Majoritatea dintre ei sunt încadrați în societate, au joburi, familii, relații și vieți active, pentru că o mare parte simt nevoia de a fi acceptați social. Singurul lucru care le lipsește este emoția. N-au capacitatea de a simți decât trăirile foarte intense. De fapt, un sociopat inteligent ar putea fi foarte greu demascat, deoarece simulează extrem de bine emoțiile și, de obicei, sunt extrem de charismatici și plăcuți de cei din jur. Plâng la înmormântări, mimează teama, bucuria, timiditatea, compasiunea, regretul… fără a simți nimic. 

Iar dacă ai un sociopat în viața ta, ți-ar fi foarte greu să-l identifici, dacă nu-l cunoști foarte bine.

De fapt, am înțeles mai bine fenomenul când cercetam subiectul și am dat peste un forum online pentru sociopați în care, sub masca anonimatului, mai mulți oameni care suferă de această tulburare se plângeau despre cât de greu le e să trăiască disimulând. Mărturiseau că nu-și iubesc familiile, copiii, că nu pot simți milă și că toate relațiile lor sunt tranzacționale. Apoi descriau episoade de cruzime la care au recurs în încercarea de a simți. Dar cred că cel mai tare m-a impresionat o femeie care povestea că murise mama ei, nu simțea nimic, însă nu voia să iasă din cameră pentru că nu știa exact cum ar trebui să se comporte în public în această situație.

La un capăt al spectrului sunt oamenii înșelători, care ignoră responsabilitățile, impulsivi, dar în același timp extrem de calculați, pentru că, în cele mai multe cazuri, scapă basma curată. Poate fi vorba despre un politician corupt sau despre un șef abuziv. La celălalt capăt al spectrului este psihopatia, iar mulți dintre criminalii notorii pe care-i cunoaștem se încadrează în această nișă și, de obicei, ajung la știrile de la ora 5. Însă majoritatea persoanelor care suferă de tulburarea de personalitate antisocială sunt undeva la mijloc. 

Iată semnele prin care poți identifica dacă ai de-a face cu un sociopat.

1. Nu simte empatie

Unul dintre cele mai evidente semne de sociopatie e lipsa empatiei și incapabilitatea de a avea remușcări. Sociopații sunt lipsiți de conștiință, iar în lipsa posibilității de a regreta o acțiune, ei se simt îndreptățiți să facă orice, indiferent de consecințe. Însă, cu cât un sociopat este mai inteligent, cu atât va putea simula mai ușor empatia și emoțiile pe care cei din jur cred că ar trebui să le manifeste în anumite situații. Însă poți identifica lipsa empatiei raportându-te la tine. Te ajută când ai nevoie, dacă nu-i poți oferi nimic în schimb?

2. Are relații complicate

Celor care suferă de tulburarea de personalitate antisocială le este foarte greu să formeze legături emoționale, drept urmare, relațiile lor sunt instabile și haotice. Dar prioritatea sociopaților nu e o conexiune emoțională. De obicei, exploatează oamenii în interes propriu, prin înșelăciune, putere de convingere și intimidare. Însă, cu cât sunt mai inteligenți, cu atât fentează mai bine și acest sistem de referință și se pot purta exemplar cu propriile familii, dacă asta le poate aduce prestigiu și admirație din partea celor din jur.

3. Este manipulator

Sociopații au tendința de a se integra prin seducție și charsimă, și o fac fie pentru că au un interes direct, fie pentru a se distra. Însă nu toți sunt șarmanți. De obicei, farmecul lor e superficial, și punctul lor forte sunt conversațiile lejere, în care mai mult pun întrebări decât să dezvăluie lucruri despre ei, mimând limbajul corporal al interlocutorului. 

4. Practică impostura

Sociopații sunt notorii pentru tendința lor de a minți și de a înșela pentru a simți că “câștigă” într-o dinamică sau pentru a scăpa de acuzații. De asemenea, sunt înclinați să distorsioneze adevărul, pentru a-și urma interesul. Spre exemplu, n-au nici o remușcare atunci când își asumă meritele pentru munca altuia sau când mint că sunt bolnavi pentru a stoarce atenție, empatie sau favoruri. Sunt extrem de versați în manipulare.

5. Este insensibil

Indiferent că folosesc violența fizică, verbală sau emoțională, sociopații sunt insensibili și suferința altora îi lasă reci. Nu vor ezita să fie ostili, în special cu oamenii inferiori în rang, cu cei care lucrează în servicii, cu copiii și cu animalele. Și cu membrii familiei care depind de ei.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


6. Este răzbunător

Sociopații pot avea un comportament ostil, mai mult, interpretează acțiunile altora printr-o prismă negativă și își imaginează că, dacă cineva îi rănește, o face intenționat. Iar asta îi face deosebit de răzbunători. Deci, dacă știi pe cineva care “ține scorul” și are obiceiul să se răzbune chiar și pentru lucruri comise neintenționat, acea persoană poate fi pe spectrul sociopatiei.

7. Este iresponsabil 

Un alt semn că cineva ar putea fi sociopat este ignorarea obligațiilor financiare și sociale, dar și a responsabilităților. Spre exemplu, împrumută bani pe care “uită” să îi returneze, nu plătesc pensie alimentară, amenzi, impozite. De asemenea, sunt oamenii care anulează adesea planurile în ultimul moment, nu apar la întâlniri (și nu se scuză), indiferent că acestea sunt de natură personală sau profesională. Dar aceste tendințe sunt ușor de observat și în alte situații: aruncă gunoi pe stradă, încalcă regulile de circulație, nu reciclează etc.

8. Este impulsiv

Toți avem impulsuri de moment și, uneori, spontaneitatea poate fi benefică, dacă vorbim de o vacanță organizată pe ultima sută de metri, de o tunsoare nouă sau de achiziționarea unei perechi de pantofi superbi. Însă pentru un sociopat, impulsivitatea face parte din viața de zi cu zi, pentru că n-are obiceiul de a lua în calcul consecințele. De asemenea, îi e foarte greu să se țină de un plan. 

9. Îi plac situațiile riscante

Dacă combini iresponsabilitatea, impulsivitatea și nevoia de recompensă imediată, nu e deloc surprinzător că sociopații au tendința de a avea un comportament riscant. Ei nu sunt preocupați de siguranța lor sau a altora, de aceea, adeseori, abuzează de alcool și droguri, joacă jocuri de noroc, fac sex neprotejat și au hobby-uri periculoase. În plus, au tendința de a se implica și în activități criminale.

Specialiștii ne recomandă, dacă avem de ales, să evităm persoanele cu astfel de tendințe comportamentale.

Citește și:

Oare șeful tău este psihopat?

14 personalități dificile din mediul profesional și cum să le faci față

Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.