În următoarele 6 minute vei afla:
– De ce nu trebuie să-ți compromiți niciodată sufletul.
– Cum te afectează relația pe care o ai cu banii.
La 57 de ani, pot să mă uit în urmă și să-mi văd viața într-o lumină complet diferită față de atunci când aveam 40 de ani, 30 sau chiar 20. Foarte multe lucruri pe care le consideram cruciale pentru succesul și fericirea mea când aveam 20 și 30 de ani s-au dovedit eronate. Iar majoritatea concepțiilor greșite se bazau pe acei „trebuie” cu care suntem educați și pe care-i auzim zi de zi.
Cu alte cuvinte, ceea ce societatea, familiile noastre sau conștiința colectivă numește în mod generic succes (adică: fă mulți bani, ia-ți o casă mare, urcă până sus în ierarhia corporației, zbate-te să ai putere și influență etc.). Problema e că aceste măsuri exterioare ale succesului pur și simplu nu pot oferi împlinirea, sensul, mulțumirea și pacea interioară după care tânjim.
E interesant că am reușit să bifez toate acele repere ale succesului, de la A la Z și efectiv niciuna dintre ele nu m-a apropiat de fericirea și împlinirea la care tânjeam.
Pe de altă parte, eforturile care m-au transformat în cine sunt astăzi (și care au deschis drumul pentru mult mai multă bucurie și împlinire profundă) sunt constituite în întregime din experiențe trăite cu toată inima, din iubire, sinceritate, compasiune, vindecare, definirea unor limite, asumarea unor riscuri. Și, mai ales, din apărarea feroce a eu-ului lăuntric, a sufletului.
Ca urmare a faptului că am lucrat și am făcut coaching cu mii de oameni în ultimii 12 ani, am sesizat că exact chestiile care tind să ne aducă cele mai importante satisfacții în viață sunt cele în legătură cu care societatea ne pune în gardă.
Comunitatea tinde să ne instruiască, tacit sau asumat, să nu ne asumăm riscuri, să nu ne ridicăm să spunem ce avem de zis, să nu ne reprezentăm sinele autentic (cu-atât mai mult dacă ești femeie) sau să nu faci chestia aia prostească, despre care tu, în inima ta, simți că e direcția bună pentru cine ești cu adevărat. Dar societatea se înșeală adeseori amarnic.
Când mă uit în urmă, îmi dau seama că există nouă lecții puternice în viața mea, pe care mi-aș fi dorit să le fi învățat mult mai devreme. Dacă le-aș fi știut pe astea acum 30 de ani nu mi-aș fi pierdut atât de mult timp și energie pe căile greșite.
Principalele 9 lecții pe care trebuie să le învățăm până la jumătatea vieții sunt:
1. Ia o decizie curajoasă în legătură cu ce vrei să reprezinți
Până acum, am lucrat cu sute de adulți-copii și narcisiști din întreaga lume, precum și cu mulți alții, care au fost tratați îngrozitor și manipulați emoțional atât în copilărie, cât și la maturitate. Când ni se întâmplă asta în fragedă pruncie, evoluția ne e strivită prematur și ne vine foarte greu să mai credem vreodată că suntem suficient de buni sau să deschidem gura și să ne asumăm cine suntem cu adevărat (sau măcar să încercăm să ne dăm seama ce înseamnă asta). Și chiar dacă nu am fost abuzați în copilărie, mulți dintre noi nu își asumă viața pe care vor s-o trăiască.
Mie mi-a luat 41 de ani să încep să-mi asum personalitatea și să vorbesc cu forță despre mine și despre viața mea. Atunci am decis că n-o să mai las niciodată pe altcineva s-o definească sau să mă blocheze.
Până nu e prea târziu, trebuie să-ți găsești curajul și să-ți asumi în forță cine vrei să fii pe lumea asta și ce reprezinți.
2: Să nu-ți compromiți niciodată sufletul
Sunt chestii la care e OK să faci compromisuri – poate că dimensiunile casei tale nu sunt ideale, naveta până la birou e prea lungă sau n-ai avut parte de concediul visat. Dar nu e în regulă să-ți compromiți sufletul. Dacă faci asta, o să ai parte de rezultate dezastruoase.
Pentru mine asta înseamnă adevăr, transparență, compasiune, forță și integritate. Ani de zile n-am putut să exprim niciunul dintre aceste lucruri fără să fiu pedepsită sau oprimată. Dacă nu pot să exprim aceste calități prin munca sau relațiile mele, încep să mă ofilesc, să eșuez și să dispar. Dar am învățat de ce am nevoie ca să-mi onorez sufletul și n-o să-l mai compromit niciodată.
3. Implică-ți înțelepciunea și discernământul când alegi pe cine să iubești și în cine să ai încredere
Oamenii cu care alegi să intri în relație – căsătorie, prietenie, parteneriate de afaceri, colegialitate și cei pe care-i angajezi să lucreze cu și pentru tine – vor avea un impact dramatic asupra calității vieții tale.
Nu permite accesul în viața ta oamenilor care te rănesc, înjosesc, slăbesc și se poartă urât cu tine. Pur și simplu nu-l permite. Dacă atragi în continuu oameni care te rănesc sau te abuzează, trebuie să vezi ce parte a ta are nevoie de vindecare, ca să nu repeți un pattern negativ sau să nu continui să te agăți de himere.
4. Nu amâna nici un minut să-ți exprimi creativitatea
Preț de atâția ani nu m-am văzut drept o persoană creativă: mă simțem doar sacul cu bani al familiei. Adevărul e că nu-mi permisesem să privesc înăuntrul meu. Sau, mai corect spus, îmi lăsasem atât de multe dintre abilitățile mele creative să alunece în subteran, pentru că nu înțelegeam cât de valoroase sunt.
Odată ce-am început să onorez și să hrănesc forțele creative interioare, lumea mea s-a schimbat peste noapte, iar munca mea a devenit un vehicul prin care îmi puteam exprima abilitățile.
Aș fi milionară dacă aș avea câte un dolar pentru fiecare femeie de carieră care-mi spune că moare de plictiseală și se simte lipsită de importanță în munca ei, dar care simte că are o latură creativă care ar exploda, dacă ar ieși la iveală.
Adevărul e ăsta: scriitorii scriu, pictorii pictează, dansatorii dansează. Pur și simplu treci la acțiune, apucă-te de chestia aia, pe care ești disperat s-o faci. Nu trebuie să-ți arunci toată cariera pe geam ca să te dedici pasiunii tale. Pur și simplu ia pensula în mână și apucă-te să pictezi chiar astăzi! Acest unic pas îți va îmbunătăți viața.
5. Solicită și acceptă ajutor când nu ai forța sau puterea să schimbi ce este necesar
Asta-i o lecție foarte simplă. Când simți că nu poți să faci ce vrei de una singură, atunci nu ezita să ceri ajutor. Contactează un mentor, un prieten, un aliat, o persoană care te iubește și te respectă și care crede în tine. Adevărul e că poate nu te-ai transformat încă din larvă în fluture, dar cu ajutorul potrivit, metamorfoza se va petrece.
6. Nu e niciodată prea târziu să limitezi pagubele unei investiții neinspirate
Ani de zile am rămas blocată în situații, joburi și relații nasoale, pentru că nu voiam să mă confrunt cu realitatea: aveam nevoie de o schimbare majoră în viața mea și în modul în care funcționam, dacă voiam să fiu fericită. M-am autodistrus din cauza propriei mele realități în loc să mă las dusă de val odată cu ea și să schimb direcția sau poate doar să mă adaptez un pic și să schimb ceva ce m-ar fi scos din șabloanele nocive pe care le tot atrăgeam.
Nu te autodistruge din cauza propriei realități, construită în baza resurselor investite – schimb-o. Și asta nu înseamnă că trebuie să arunci totul la gunoi. Gândește-te la niște pași mici pe care-i poți parcurge azi pentru un progres imediat și începe să-i faci.
7. Vindecă-ți relația cu banii și nu-i lăsa să te otrăvească
Când mă uit în urmă la ce am învățat despre bani în copilărie și la cum am început să relaționez cu ei, înțeleg că am dezvoltat niște idei foarte negative și nesănătoase despre bani. Cea mai rea a fost ideea asta: „O să fac mereu mulți bani din munca mea, dar o să mă simt ca o prostituată în tot acest timp.”
Ceea ce zic e că am început să simt că viața mea de corporatistă e singura modalitate de a face bani, iar prețul e vânzarea sufletului. Credeam că e firesc să detest ceea ce fac și pe oamenii cu care prestam acea muncă și, în mod iminent, să compromit persoana care sunt cu adevărat – pe scurt, simțeam că mă vând pentru bani.
Aceste mentalități negative controlează modul în care relaționezi cu și atragi sau respingi banii. Așadar, dacă te regăsești în declarația de mai sus e cazul să-ți reevaluezi modul în care te raportezi la finanțe.
Uită-te în urmă, la copilăria ta, și întreabă-te: „Ce am învățat de la familie, când eram copil, și cum mă afectează asta azi? Care e relația mea cu banii?”. Cu forță sau cu vulnerabilitate, secretomanie sau deschidere, rușine sau mândrie, curaj sau frică, iubire sau ură, resentimente sau mari așteptări? Cine controla banii în familie și cine renunța la control?
Când îți scrii povestea ta despre bani, de la începuturi și până în ziua de azi, vezi tiparele care sunt vii, care încă te influențează și care te împiedică să adopți banii ca pe o formă de energie pozitivă în viața ta.
8. Nu-ți mai pierde nici o clipă cu „ar trebui să”
Ca o persoană care-și explorează probleme legate de identitate și gen, cât și prejudecățile inconștiente luate ca atare, acum mi-e atât de clar cum regulile societății (și ale tribului nostru) despre ce e feminin și ce „ar trebui să facă o femeie” m-au constrâns enorm, atât personal cât și profesional.
Și acum realizez cum așteptările și proiecțiile despre ce e „masculin” îi separă și pe bărbați de sinele lor autentic. Mai văd și cum rolul meu în familie, în copilărie, m-a determinat să mă concentrez atent pe împlinirea a ceea ce simțeam că-și doresc alții de la mine, ca să-i fac să fie mândri, iar eu, drept urmare, să mă simt iubită și acceptată.
Toate astea sunt „ar trebui să”-urile din viața mea și oamenii care cedează la așteptările altora pur și simplu nu pot să trăiască o viață cu adevărat fericită.
După cum a spus cineva foarte înțelept: „Nu te mai ar trebui să… atât.” Nu mai reacționa la cerințele pe care le resimți ca pe obligații și începe să faci ceea ce vrei tu cu adevărat, exact așa cum vrei s-o faci. Apoi confruntă-te cu rezultatele și efectele.
9. Renunță la durere, furie și resentimente
Wow! Eu, ca și tine, bănuiesc, am avut parte de multă durere, furie, dezamăgire, resentimente și confuzie de-a lungul vieții. De la relații care m-au distrus, la joburi care m-au strivit, la colegi care s-au întors împotriva mea – am trăit mâhniri atât de adânci încât m-au îngenuncheat. Viața e plină de provocări care ne pot lăsa cicatrici urâte.
Dar viața mai poate fi și atât de uluitoare, strălucitoare și radioasă încât te poate umple de recunoștință și smerenie.
E o alegere între a rămâne blocat, înecându-te în otrava urii și a viselor distruse și a găsi resursele emoționale să ierți, să-ți înțelegi rolul în schema amplă a destinului, să treci peste tot și să-ți construiești o viață care te împlinește.
Am învățat că atunci când te agăți de durere și de furie, ratezi scopul existenței. Nu am sosit aici, pe planeta asta, în momentul ăsta, ca să ne petrecem întreaga viață într-o stare de amărăciune. Am venit aici ca să învățăm, să creștem și să înflorim.
Eu continui să exersez și să aplic lecțiile menționate în fiecare zi, în fiecare minut, iar revelațiile care m-au condus la ele mi-au schimbat viața. Mi-aș fi dorit doar să le fi învățat mai devreme.
Citește și:
7 lecții de viață pe care le putem învăța de la Malala Yousafzai
10 moduri inteligente de a-ți descoperi adevăratul scop în viața personală și profesională