În următoarele 5 minute vei afla:

– Ce accesorii trebuie să achiziționezi pentru a putea practica yoga acasă.
– De ce este important să-ți stabilești la început obiective realiste și care practică este cea mai potrivită pentru începători.


Am început să practic yoga cu șase ani în urmă, în dormitor, cu câteva videoclipuri de pe YouTube. Am descoperit practica de yoga în timpul depresiei prin care treceam. Nu știam ce fac sau de ce funcționează. Tot ce simțeam este cum de la zi la zi mă simt mult mai bine, așa că am continuat. 

În prezent, cel mai mult îmi place să practic acasă. Îmi place să știu că pot personaliza practica în funcție de cum mă simt sau ce-mi doresc în ziua respectivă. Îmi place să știu că am libertatea de a alege lungimea practicii în funcție de timpul pe care-l am la dispoziție sau că mă pot concentra doar pe un singur aspect al practicii. 

În ultimul an, contextul pandemic ne-a împins să trecem aproape orice fel de mișcare în mediul online. Acest lucru nu trebuie să fie nicidecum o tragedie. Există mii de resurse disponibile online, pentru a ne pune energia în mișcare sau, mai bine zis, să transformăm energia stagnantă într-una vibrantă.

În acest articol vei găsi 7 sfaturi care te vor ajuta să începi o practică de yoga acasă și să rămâi motivat.

1. Creează un mediu confortabil care să te susțină!

În viață, este important să ai propriul spațiu pentru orice. Fie că este vorba pur și simplu de dormitorul tău, spațiul tău te va face să te simți cel mai confortabil. Este mult mai probabil să rămâi cu o practică de yoga care se desfășoară acasă dacă ai propriul tău spațiu în care-ți place și-ți dorești să te afli.

Alege un spațiu liniștit și neîngrădit în casă și stochează elementele de bază esențiale pentru yoga: saltea, curea, blocuri, pătură, suport etc. Spațiul nu trebuie să fie mare, dar ar trebui să fie fie liniștit, curat și deschis.

Indiferent de cât de mult spațiu ai, începe prin simplificarea acestuia. Este greu să te concentrezi când faci yoga dacă te vei uită la teancuri de cărți sau grămezi de jucării.

Dacă trebuie să exersezi înconjurat de mobilier, poziționează-te astfel încât să nu te lovești de nimic.

2. Stabilește-ți obiective realiste!

Cea mai importantă parte a consecvenței este să-ți creezi obiective realiste, care pot fi atinse în funcție de nivelul practicii tale. Este puțin probabil să practici 90 de minute timp de șase zile pe săptămână, cu excepția cazului în care ești un practicant de yoga avansat.

Încearcă să stabilești un obiectiv rezonabil (o dată sau de două ori pe săptămână sau 30 de minute de trei ori pe săptămână) și, dacă-l depășești, minunat! Dacă nu reușești, tot este bine. O practică pe săptămâna este mai bună decât nici o practică.

În momentul în care practica ta devine un lucru nenegociabil, te asiguri că ai setat o întâlnire cu tine însuți pe care nu vrei să o anulezi. În cazul în care apare ceva neplanuit în programul tău, acordă-ți o pauză. Practică timp de zece minute și vezi cum te simți sau permite-ți să te relaxezi fără nici o vină.

Acestea fiind spuse, este practica ta de yoga, deci construiește-o pentru a satisface cel mai bine nevoile tale individuale.

3. Alege ce stil de yoga vrei să practici!

Frumusețea unei practici de yoga acasă este că poți practică orice stil de yoga dorești.

În primul rând ar trebui să stabilești câteva obiective. Vrei să slăbești? Vrei să te relaxezi? Îți plac exercițiile intense sau mișcările mai lente și mai intenționate? A avea obiective specifice îți va restrânge destul de mult opțiunile, dar vei ști exact ce cauți.

În nici un caz nu trebuie să te simți restrâns de un singur tip de yoga sau să simți presiunea că trebuie să jonglezi cu toate pentru a obține beneficiile practicii. Alege tipul tău preferat de yoga sau mai multe stiluri și asigură-te că te simți bine. Pentru inspirație poți verifică și canalul meu de Youtube aici.

4. Permite-ți să te afli în procesul de învățare!

La fel ca îmbunătățirea oricărei abilități, a face yoga necesită timp pentru a învăța. În loc să te concentrezi asupra pozițiilor perfecte, încearcă să înveți pozițiile de bază și să te bucuri de fiecare pas din călătoria ta de învățare. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


5. Achiziționează-ți accesoriile de care ai nevoie!

Cu siguranță că poți practica yoga acasă și fără accesorii, dar există câteva articole pe care le recomand pentru a face practica mai accesibilă, indiferent de nivelul la care te afli.

  • Salteaua de yoga este primul accesoriu de care ai nevoie. Există foarte multe modele pe piață, dar eu întotdeauna am recomandat o saltea care este stabilă pe podea și care nu alunecă. Așa te vei asigura că ai stabilitate în majoritatea pozițiilor de yoga.
  • Blocurile de yoga au mai multe scopuri în practica de yoga. Nu le confunda cu instrumente destinate numai începătorilor. Poți fi un yoghin extrem de avansat și poți găsi totuși o utilizare pentru blocuri. Blocurile sunt realizate din spumă, plută sau lemn. Ce tip cumperi depinde de preferințele tale personale. Spuma este cea mai accesibilă, dar blocurile de lemn sunt cele mai durabile.
  • O curea oferă brațelor o lungime suplimentară într-o varietate de ipostaze. De exemplu, o poți folosi dacă nu-ți poți atinge picioarele cu mâinile.
  • În ceea ce privește ținuta de yoga, n-ai nevoie decât să porți ceva confortabil în așa fel încât să te poți mișca liber.

6. Evita accidentările!

Fii întotdeauna sincer cu tine în ceea ce privește locul în care se află corpul si practica ta. Oricât de mult ți-ar plăcea să imiți o anumită poziție de yoga, dacă nu ești flexibil în mod natural, îți vei face rău.

Oricât de greu este, renunță la ego-ul tău și încearcă să-ți accepți corpul acolo unde se află. Chiar dacă nu poți atinge diverse poziții de yoga, corpul și practica ta sunt perfecte exact acolo unde se află. Cu timpul vei obține alinierea corpului în poziția respectivă și vei deveni mai flexibil și mai puternic. Ține minte că yoga îți va da întâlnire întotdeauna exact acolo unde te afli.

7. Termină practică cu Savasana!

Este important să-i oferi corpului tău timp să se relaxeze în Savasana după o practică de yoga. Sistemul nervos are nevoie de timp pentru a asimila beneficiile pe care le-a câștigat în timpul practicii. Deși practicând acasă înseamnă că imediat te poți ridică și ocupa de diverse lucruri prin casă, recomand să-ți acorzi cel puțin 5-10 minute în savasana, iar apoi să faci restul lucrurilor.

Este important să-ți amintești că fiecare început este o provocare în sine. Cu toate acestea, yoga este o practică foarte satisfăcătoare și care merită, cu siguranță, timpul și efortul tău.

Citește și:

Yoga, drumul către vindecarea depresiei și anxietății

Codurile morale împărtășite de yoga: Yamas și Niyamas

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.