În următoarele 6 minute vei afla:

– Cum să asociezi vremea mohorâtă cu o activitate plăcută sau cu un hobby.
– De ce să dansezi când îți vine să zaci pe canapea.


Ai observat cum starea ta de spirit se mulează pe vremea de afară? Cum, dacă e mai întunecat, depresia începe să iasă din bârlog și nimeni nu se mai înțelege cu tine? Sau cum articulațiile tale dau glas unor dureri pe care ți le explici doar prin „e de la vreme”? Poate și dureri de cap sau stări de neliniște?

Vremea ne influențează, dar noi influențăm cât de mult

Când vremea îți afectează starea de spirit și de sănătate, pare că nu mai deții controlul și te mulțumești cu gândul că „o să treacă și asta”, spunându-ți că oricum nu poți controla vremea. Totuși, așa cum vremea pare să te controleze, și tu poți face ceva în legătură cu asta. Se poate să te simți bine chiar și atunci când vremea este schimbătoare.

Îți voi spune care este legătura dintre schimbările de vreme și corpul tău, care sunt simptomele meteosensibilității și ce poți face ca să fii mai puțin meteosensibil.

Care sunt cauzele simptomelor pe care le asociem cu schimbările de vreme

De îndată ce apar schimbările de vreme, multe persoane încep să se plângă de probleme de sănătate, pe când altele par a nu fi afectate deloc. Meteosensibilitatea este reacția corpului la aceste schimbări și este influențată de mai mulți factori, printre care și de capacitatea adaptativă și starea de sănătate individuală, dar și de intensitatea efectelor mediului fizic. 

Când umiditatea crește și presiunea barometrică scade, articulațiile tind să se inflameze. Această inflamație pune presiune pe nervi, cauzând durere. Presiunea barometrică este responsabilă cu parte din presiunea oxigenului din aerul pe care îl respirăm. Schimbările de vreme pot fi asemănate cu scăderea nivelului de oxigen atunci când ne aflăm la altitudini înalte. Sângele care circulă prin creier este foarte sensibil la schimbările de oxigen. Astfel că, pentru a crește aportul de oxigen în creier, corpul dilată vasele de sânge și crește circulația sângelui către creier. Acest proces poate cauza dureri de cap.

Când apar schimbări de comportament asociate cu condițiile de vreme, anumite regiuni din creier își intensifică activitatea. Unele studii au descoperit că lobul insular este implicat în procesele emoționale, inclusiv anxietatea și frica. O activitate crescută a lobului insular în condiții de meteosensibilitate se poate manifesta printr-o stare de spirit proastă. La pacienții care suferă de depresie, activitatea lobului insular este crescută, scăzând după tratarea cu succes a depresiei. Am creat acest tablou care să-ți fie de folos în a înțelege că există o bază științifică, iar simptomele pe care le resimți nu sunt doar în capul tău, legătura dintre corp și vremea de afară fiind mult mai strânsă.

Iată care sunt simptomele meteosensibilității

Ceea ce simțim la nivel fizic poate fi o simplă adaptare la noile condițiile. Totuși, există și varianta patologică, atunci când meteosensibilitatea ajunge să deterioreze sănătatea fizică și/sau mentală. 

Schimbările de vreme nu înseamnă doar modificarea temperaturii aerului, ci și presiunea atmosferică, umiditatea din aer, precum și mișcarea maselor de aer. Acestea pot duce la simptome variate, printre care:

  • oboseală, epuizare;
  • moleșeală, letargie;
  • dureri de cap, migrene;
  • probleme de respirație;
  • amețeli;
  • iritabilitate;
  • palpitații;
  • anxietate;
  • dureri articulare;
  • manifestări mai intense ale unor boli deja existente;
  • probleme cu somnul;
  • depresie;
  • probleme de concentrare;
  • dureri în locurile cu țesut cicatrizat;
  • răceli mai frecvente;
  • dureri musculare.

Cu o gamă variată de simptome neplăcute, cred că e timpul să ne îndreptăm spre soluții. Nu există o strategie anume, ci o serie de activități și alegeri care duc la reducerea sensibilității față de schimbările de vreme.

Cum să fii mai puțin meteosensibil

Vestea bună este că activitățile recomandate pentru a scădea sensibilitatea la schimbările de vreme sunt activități pe care le știi deja. Sunt activități plăcute și ușor de pus în practică. 

Este de ajuns să te concentrezi pe una dintre ele și să știi că ai oricând alternative dacă te plictisești sau dacă observi că, pur și simplu, nu mai funcționează ceea ce ai făcut până acum.

1. Stimulează producția de serotonină.

Schimbările de vreme pot scădea producția de serotonină. Un nivel scăzut de serotonină duce la pofte alimentare și dezechilibre emoționale. Totuși, există un mod simplu de a crește nivelul de serotonină – prin consumul de alimente specifice care au efecte benefice asupra stării tale de spirit.

Nu durează mult pentru ca alimentele pe care le consumi să-și facă efectul. Alege alimente fermentate (varză murată, kefir), amidon rezistent (banane verzi, cartofi, orez), legume frunzoase, fructe, cereale integrale, ouă, migdale, somon. Pe lângă alimente, restul recomandărilor din acest articol ajută și la stimularea producției de neurotransmițători.

2. Petrece timp afară, la lumină naturală.

Din octombrie și până prin aprilie, mulți dintre noi avem de-a face cu o lipsă de lumină naturală pe care o resimțim. Vremea mai răcoroasă sau schimbătoare ne ține mai mult în casă și nu ne mai bucurăm de soare. Când ne expunem mai puțin la soare, corpul produce mai multă melatonină, de aici și senzația de somnolență. Ba mai mult, lipsa de lumină naturală ne scade nivelul de serotonină. Timpul petrecut afară, la lumină naturală, îți poate îmbunătăți memoria și creativitatea. Vei observa cum productivitatea ta crește și nu vei mai simți nevoia să amâni anumite sarcini.

3. Alege dansul ca terapie.

Dansul are proprietăți magice când vine vorba de corpul și mintea noastră. Dansul contribuie la conectarea cu latura noastră emoțională, venind cu o stare de satisfacție. O împletire a mișcărilor fizice cu expresia emoțională, dansul este magic, mai ales în cazuri de depresie, și-ți poate ridica instant moralul. Nu numai că te vei mișca și-ți vei oxigena corpul, stimulând activitatea creierului, dar vei fi în formă, gata de orice. Dansul îți crește rezistența, puterea, flexibilitatea, coordonarea, îmbunătățește memoria și scade tensiunea din corp. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Stabilește întâlniri cu prietenii.

Lipsa socializării crește riscul de probleme de sănătate, atât fizice, cât și mentale. Dacă ai de ales între a sta în casă și o scurtă plimbare alături de prieteni, alege, pe cât posibil, a doua variantă. Nu numai că vei beneficia de mișcare în aer liber, dar vei observa cât de plăcut este acest timp petrecut în energia celor din jur.

5. Include sportul în rutina ta zilnică.

Creșterea activității fizice prin exerciții simple, precum mersul sau întinderile, te poate ajuta la reducerea disconfortului asociat schimbărilor de vreme. Când ai posibilitatea de a te mișca și de a face sport, profită! Aceste momente nu se mai întorc. Sportul este considerat un antidepresiv, la fel ca si lumina, având puterea de a-ți schimba starea de spirit imediat. Alege activități pe care le poți efectua în siguranță, activități care-ți plac și pe care le poți varia.

6. Alege un hobby.

Începe să asociezi schimbările de vreme cu activități plăcute. Există liste întregi de posibile hobby-uri în caz că nu ai găsit ceva care să te atragă:

  • puzzle;
  • citit;
  • scris;
  • fotografie;
  • cursuri sau evenimente online;
  • yoga;
  • meditație;
  • gătit;
  • desen;
  • pictură;
  • croșetat/cusut;
  • drumeții;
  • plimbări;
  • jocuri;
  • muzică;
  • grădinărit;
  • origami;
  • sudoku.

Nu trebuie să fie ceva uriaș, ci o serie de momente plăcute care îți aduc satisfacție. Indiferent de ceea ce alegi să faci, prioritizează timpul cu tine. Cu cât petreci mai mult timp concentrându-te pe părțile placute din viața ta, cu atât mai reduse vor fi efectele schimbărilor de vreme asupra ta.

7. Lucrează la calitatea somnului.

Iarna, persoanele care sunt meteosensibile simt, uneori, nevoia de a dormi mai mult. Dar această tendință poate adânci simptomele cu care te confrunți. Starea de spirit mai proastă tinde să fie cauzată de un somn neodihnitor, dar poate să și cauzeze probleme cu somnul.

Unul dintre posibilele motive pentru oboseala pe care o resimți la schimbarea de vreme sau anotimp este efectul asupra ceasului tău biologic. Acest ritm circadian este influențat de lumină și întuneric, determinând când e timpul pentru veghe sau pentru somn.

În timp ce se adaptează la aceste schimbări, îți poți susține ritmul circadian prin:

Este la fel de important să ne îmbrăcăm corespunzător în funcție de anotimp și condițiile meteo.

Așa cum starea ta de spirit se schimbă când zâmbești, orice mică schimbare îți va aduce alinare și un plus de încredere că te poți bucura de viață chiar și atunci când este întunecat și posomorât afară. 

Citește și:

Ana Maria Apostol, medic ORL: ”Dacă mintea funcționează la capacitate maximă, cu energie pozitivă, și corpul va fi sănătos!”

Ce să faci ca să ai mai multă energie

Author(s)

  • Claudia Buneci 

    health coach și consilier de echilibru hormonal

    Claudia Buneci este health coach, consilier de echilibru hormonal și mamă a trei copii. A absolvit cursul de tehnician nutriționist în România, apoi Institute for Integrative Nutrition din SUA. Plecând de la dorința de a înțelege cât mai multe despre puzzle-ul care contează pentru sănătatea femeii, a urmat mai multe cursuri despre echilibru hormonal, energizare, alimentație în sarcină și în perioada postpartum. Claudia lucrează, în prezent, cu mame și viitoare mame pentru a le susține să-și echilibreze hormonii, să aibă energie și să atingă greutatea optimă. Crede cu tărie în echilibrul dintre emoțional și fizic. De aceea, abordarea sa începe cu identificarea alimentației optime pentru fiecare dintre cliente și merge dincolo de farfurie, către stilul de viață. Mai multe despre activitatea Claudiei găsiți pe site-ul său, www.pofta-de-viata.ro.