În următoarele 5 minute vei afla:
– Cum putem redefini succesul.
– Care este cartea din care vei afla la ce se gândește psihologul tău.
Thrive: Cea de a treia metrică pentru redefinirea succesului și crearea unei vieți pline de bunăstare, înțelepciune și miracol, Arianna Huffington, editura Publica
Citind cartea Ariannei Huffington, fondatoarea Thrive Global, veți descoperi că succesul trebuie și poate fi redefinit și că alegerile care ne complică existența sunt, de fapt, mult mai simple. Totul începe cu redefinirea priorităților. Iar cea mai importantă prioritate ești chiar TU. De aceea, trebuie să înveți să privești fiecare eșec ca pe o lecție și ca pe o oportunitate de a te dezvolta. Ca și thriveglobal.ro, site-ul care declină în online filozofia Thrive, cartea Ariannei Huffington nu oferă soluții pentru atingerea perfecțiunii, ci a stării de bine. Singura care contează, de fapt, în economia unei vieți. Așa cum spune Gaspar Gyorgy, ”cartea începe cu descrierea unui moment de criză, care ulterior se transformă în probabil cea mai spectaculoasă reinventare din viața și cariera autoarei. Astfel de crize trăim cu toții, dar puțini știu să le valorifice în favoarea lor. Însă dacă ne deschidem mintea și inima citind această carte, primim șansa unei vieți definite de prosperitate, înțelepciune și sens – cu alte cuvinte, definiția succesului în secolul XXI”.
Neurotriburi. Istoria uitată a autismului, Steve Silberman, editura Frontiera
Neurotriburi poate fi citită la fel de bine și ca o anchetă științifică, dar și ca un roman polițist, fiind scrisă într-un stil care îmbină erudiția cu suspansul. Pentru a descifra misterul medical de la care pornește cartea (creșterea spectaculoasă a diagnosticului de autism în ultimii 30 de ani, precum și rata uriașă de incidență în Silicon Valley, „raiul” IT-iștilor), autorul s-a documentat timp de cinci ani, descoperind o serie de întâmplări curioase – unele uitate de mult, altele îngropate cu bună știință. Anne Applebaum, important istoric contemporan, descrie cartea lui Silberman ca pe un amestec inedit de știință popularizată, istorie și jurnalism, acoperind aspecte din cele mai diverse, de la știința creierului la impactul filmului Rainman asupra culturii populare. „Este o carte neobișnuită, care sparge tiparele de gen, și în același timp o carte hrănită de idealuri profunde. Este o pledoarie pentru autism și pentru perspectiva care îl consideră o modalitate diferită de gândire”.
Curajul de a fi fericit, Ichiro Kishimi, Fumitake Koga, editura Litera
La fel ca în Curajul de a nu fi pe placul celorlalți, și în cartea de față urmărim dialogul socratic dintre un filosof și un tânăr. Filosoful este de părere că secretul unei vieți fericite și împlinite poate fi regăsit în teoriile lui Alfred Adler, una dintre figurile marcante ale psihologiei din secolul al XIX-lea, a cărui activitate a fost multă vreme umbrită de contemporanii săi, Freud și Jung. Tânărul pune la îndoială faptul că și-ar putea îmbunătăți cu adevărat viața doar schimbându-și modul de gândire. Cu multă răbdare, filosoful îi explică esența psihologiei adleriene, o psihologie a curajului, trecându-l pe tânăr prin toate etapele mentale necesare pentru a realiza acest lucru și demonstrându-i atât tânărului, cât și nouă, cititorilor, schimbările pe care această teorie le va aduce la modul în care ne trăim viața.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie?, Olivia Toderan, Sergiu Celac, George Scutaru, editura Curtea Veche
O carte curajoasă din multe puncte de vedere, Lumea de mâine. Ce urmează după pandemie? a fost scrisă și editată în autoizolare. Perioada în care a fost compilată această colecție de texte este esențială, întrucât păstrează un echilibru între o prognoză lucidă, bazată pe fapte, și o subiectivitate asumată, care oferă perspective multiple asupra situației în care ne aflăm. Situat la granița dintre studiu academic, eseu și publicistică, volumul reunește contribuții variate din domenii cruciale pentru avansarea lumii întregi pe drumul deschis de pandemia de COVID-19. Ideile variate, tonul polemic și, adeseori, chiar diferența de opinie dintre autori invită la reflecție în vederea readaptării necesare la noua ordine mondială.
Demența digitală. Cum ne tulbură noile tehnologii, Manfred Spitzer, editura Humanitas
Viața noastră depinde astăzi atât de mult de noile tehnologii, încât am ajuns să ne simțim pierduți fără calculator, internet și telefon inteligent. În fiecare zi, o nouă invenție vine să ne facă munca mai ușoară, preluând mai ales din efortul mental pe care ar trebui să-l depunem. Care sunt însă efectele asupra creierului nostru? Asemenea unui mușchi, acesta se atrofiază cu cât este folosit mai puțin. Ne-am obișnuit să căutăm pe Google răspunsul la orice întrebare, să stocăm toate informațiile pe un dispozitiv digital și să efectuăm până și o socoteală simplă pe calculator. În plus, petrecem tot mai mult timp pe rețelele de socializare și înlocuim contactele personale cu cele virtuale. Folosind cele mai recente și importante studii științifice, psihiatrul și specialistul în neuroștiințe Manfred Spitzer investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, în special ale tinerilor, iar cartea este un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și politicieni.
Poate ar fi bine să discuți cu cineva, Lori Gottlieb, editura Litera
Te-ai întrebat vreodată la ce se gândește terapeutul tău? Acum poți afla, căci Lori Gottlieb ne invită în lumea ei din postura de psihoterapeut, dar și din cea de pacientă, analizând adevărurile și minciunile pe care ni le spunem nouă, dar și celor din jur, în timp ce oscilăm între iubire și dorință, sens și mortalitate, vină și iertare, teamă și curaj, speranță și schimbare. Arianna Huffington, fondatoarea Thrive Global, spune despre acest volum că este ”o carte care va schimba vieți”, iar Katie Couric spune că: ”Rareori am citit o carte care să mă determine să mă văd într-o lumină cu totul nouă și să fie în același timp captivantă și plină de umor“.
Cum merge lumea, Noam Chomsky, editura Curtea Veche
Volumul este o colecție de discursuri și interviuri cu Noam Chomsky, realizate în colaborare cu editorii David Barsamian și Arthur Naiman, care examinează unele dintre cele mai importante și dificile chestiuni din istoria recentă a SUA. Lumea pe care ne-o înfățișează Chomsky, făcând apel la o întreagă serie de documente istorice, unele desecretizate abia la începutul anilor ’90, este una în măsură să-l șocheze nu doar pe cititorul român, ci și pe cel de pretutindeni. Iar dacă vreți să știți de ce ar trebui să ne păstrăm optimismul în fața unor vremuri sumbre, Noam Chomsky are răspunsul: ”Există câteva rațiuni foarte bune pentru a fi optimist. Iar unul dintre motive este istoria. În ciuda a tot ceea ce vedem, dacă privim lucrurile în perspectivă, e mult mai bine acum, decât înainte. Lucruri care nu erau deloc chestionate acum 30 sau 40 de ani sunt absolut inacceptabile azi. Nici măcar nu pot fi aduse în discuție. Celălalt argument este [..] obligația morală. În fond avem două posibilități. Una este să spunem: «n-are niciun sens», «renunț», «voi lăsa să se întâmple ce e mai rău»; cealaltă este să spunem, în mod întemeiat, că există ocazii, mai bune sau puțin bune, «mă voi folosi de ele și poate voi face lumea mai bună». De fapt, nici nu e vorba de o alegere între cele două”.