În următoarele 4 minute vei afla:
– Cum te poate ajuta sportul să ai o piele mai fină.
– Ce poți să faci dacă nu ai răbdare de un antrenament care durează aproape o oră.
Uneori devine obositor să tot auzi că mișcarea este sănătoasă: la un moment dat, acest mesaj îți poate oferi senzația că cineva te ademenește într-o sectă și asta te poate face să alegi exact tabăra cealaltă. În teorie, știi că sportul “face bine la coracon”, că ligamentele și articulațiile sunt mai fericite când te miști, chiar și din amintirile orelor de educație fizică, chiar ești de acord că, an după an, rugina își face simțită prezența.
Totuși, la fel că în cazul majorității oamenilor, toate aceste argumente nu sunt suficiente pentru a accepta iminența faptului că corpul te va dezamăgi mult mai devreme decât ți-ai imagina dacă nu investești în el timp și efort și nu aduni suficient curaj pentru a (re)începe ”marea provocare”: să faci mișcare mereu, o adevărată revoluție pentru o viață (din ce în ce mai) sedentară.
Permite-mi să te pun la curent: tehnologia existentă în prezent n-a reușit să inventeze pastila-minune care să-ți dea ceea ce doar mișcarea îți poate oferi, nici nu poți plăti pe cineva care să facă sport în locul tău și extratereștrii, deși par că arată fit în ”poze”, încă nu și-au împărtășit (cel puțin oficial) secretul cu frații pământeni.
Așadar, tot ce-ți rămâne să mai faci e să (re)citești câteva dintre beneficiile sportului, în speranța că poate vei reuși să te agăți de unul care te face să ridici din sprânceană și să pășești spre ”lumină”.
1. Sportul întârzie declinul cognitiv
Creierul tău și toate afecțiunile alea nasoale care pândesc pe măsură ce înaintezi în vârstă, de la depresie și până la demență, Alzheimer și Parkinson pot fi ținute la distanță. E dovedit științific: exercițiile fizice previn sau întârzie apariția acestor probleme care-ți pot degrada calitatea vieții. Fluxul de sânge irigă actualele sau noile vase de sânge care hrănesc celulele, prevenind degradarea lor. Iar o memorie mai bună, concentrarea sporită și învățarea mai rapidă, toate acestea vin la pachet cu exercițiul fizic.
2. Fericirea are chipul tău
… Spunea o melodie old school de-a Mihaelei Runceanu.
Ce au în comun mersul pe jos alert, mersul pe bicicletă sau urcatul scărilor în mod regulat? Toate declanșează eliberarea de neurotransmițători în creier (serotonină, endorfine sau dopamină), iar aceste substanțe îți creează per total o stare bună de spirit. Ceea ce nu-i rău, mai ales că ți se oglindește pe chip. De ce n-ai dori să treci prin viață mai ușor?
3. Tinerețe fară bătrânețe?
Cu câți ani exact prelungește mișcarea tinerețea, asta depinde probabil de mulți factori (genetică, nutriție, calitatea oxigenului, felul în care te antrenezi sau felul în care te simți). Ce-ți pot spune cu certitudine este că mișcarea îți păstrează tinerețea, chiar și când buletinul indică altceva, atâta timp cât vei fi atent la echilibrul factorilor enumerați mai sus.
4. Vei avea o piele mai fină
Anthony Hackney, profesor la Universitatea Chapel Hill din Carolina de Nord, recomandă mișcarea pentru a stimula fluxul sanguin la nivelul pielii, ceea ce-i sprijină vitalitatea și grăbește vindecarea rănilor. Antrenează-te suficient de mult și circulația de la nivelul epidermei va fi atât de intensă încât pielea va căpăta un aport sporit de oxigen și nutrienți, astfel va arăta fabulos. Totodată, tegumentul servește și ca punct de eliberare a căldurii. Prin mișcare, mușchii generează mai multă căldură, astfel încât, pentru ca temperatura corpului să nu se ridice prea mult, glandele sudoripare produc transpirație, prin intermediul căreia se detoxifică atât pielea, cât și întreg organismul.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
5. Sportul te ajută să te recuperezi după o boală grea
Timp de decenii, oamenii care sufereau de afecțiuni cronice precum diabetul de tip 2 sau insuficiență cardiacă au fost sfătuiți să nu facă exerciții fizice, dar, mai nou, studiile atesta importanța mișcării, inclusiv în aceste situații. Orice îți pune sângele în mișcare ajută! Desigur, cu un plan personalizat în funcție de metabolismul fiecăruia.
Dr. Robert Sallis, medic de familie în California, a prescris pacienților săi exerciții fizice încă de la începutul anilor ’90, în speranța că se vor mai reduce dozele de medicație în cazul persoanelor cu afecțiuni cronice. „Sportul a funcționat într-un mod uimitor, în special la cei mai bolnavi pacienți ai mei. Dacă aș putea să-i conving să facă mișcare în mod regulat, chiar dacă ar fi să practice doar mersul pe jos, orice le-ar crește puțin ritmul cardiac, aș vedea îmbunătățiri ale bolii lor cronice, ca să nu mai vorbim de toate celelalte efecte pozitive pe care sportul le are asupra persoanelor care suferă de depresie, anxietate. Pentru că mișcarea îmbunătățește starea de spirit și crește nivelul de energie”, explică dr. Sallis.
6. Țesutul adipos se va reduce
Sursele noastre de energie sunt atât carbohidrații (sursa principală), cât și grăsimile.
După efort fizic, corpul devine mai bun la arderea grăsimilor, astfel este necesar mai mult oxigen pentru a transforma nutrienții în energie. „Unul dintre beneficiile exercițiilor fizice este că, pe măsură ce facem mai multă mișcare, sistemul nostru cardiovascular devine mai puternic și mai bun la livrarea oxigenului, astfel încât devenim capabili să metabolizăm mai multe grăsimi ca sursă de energie”, explică dr. Hackney.
7. Sportul, o cale de a crea legături de prietenie
În special în această lume înghițită de tehnologie, sportul devine un mod excelent de a dezvolta relații de prietenie reale, bazate pe pasiuni comune. De-a lungul timpului, am cunoscut foarte mulți oameni prin contextul sporturilor pe care le-am practicat, iar o parte mi-au devenit prieteni buni. Oamenii uniți de aceleași obiceiuri au, de multe ori, anumite trăsături în comun, așa că sportul te poate ajuta să-ți faci prieteni noi. Prin antrenament, în tandem sau în echipă, poți construi relații frumoase durabile, care te ajută să treacă viață mai mișto.
Într-un final, dacă tot nu te-ai lăsat convins și balanța înclină tot spre sedentarism, mai am un as în mânecă pe care-l voi folosi chiar acum:
Lucruri uimitoare se pot întâmpla în doar câteva minute, cum ar fi să se elibereze o casă nouă când stai la o coadă mare în supermarket, să câștigi la loto sau chiar să concepi un copil. De ce n-ar funcționa la fel în sport?
Cercetărtorii sugerează că nu e nevoie de multă mișcare pentru a obține beneficiile dorite. Martin Gibala, fiziolog la Universitatea McMaster din Ontario, a studiat eficiența unui antrenament de zece minute, comparativ cu chinul tipic care durează 50 de minute. Ce a făcut? A ales câteva exerciții realizate la o intensitate crescută, eliminând pauzele dintre ele și lăsând doar una scurtă la capătul unui serii din cele trei prevăzute în program. Iar după trei luni (cifra magică), surpriză! Cercetătorul a constatat că antrenamentele au dus la îmbunătățiri în funcționarea inimii și controlul glicemiei, rezultate similare cu cele obținute în urma unui antrenament de cinci ori mai lung. „Dacă ești dispus să muncești din greu, poți scăpa cu un antrenament surprinzător de scurt”, spune dr Gibala.
Acum, că am pus toate cărțile pe masă, pot doar spera că vei descoperi din comorile oferite de sport pe propria piele. Te aștept la antrenamente la iFIT Studio / Vatra Luminoasă sau în online pe training-days.ro.