În următoarele 6 minute vei afla:
– În ce fel sunt contagioase comportamentele celor apropiați.
– Cum te ajută prietenii să trăiești mai mult (și mai bine).
De câte ori n-ai simțit nevoia de a ieși cu prietenele? Și de câte ori nu te-ai întors acasă cu un zâmbet larg pe față, tocmai pentru că ai petrecut timp în cercul tău de prietene? Iar ceea ce se discută acolo rămâne acolo.
Există nu unul, ci nenumărate motive pentru care-ți face bine să fii în preajma altor femei cu care te înțelegi. În acest articol, îți voi împărtăși 7 astfel de beneficii care susțin importanța prieteniei pentru sănătate.
1. Un nivel crescut de progesteron
Studiile au arătat că apropierea de oamenii dragi, dar mai ales petrecerea de timp de calitate alături de prietenele tale, ajută la creșterea nivelului de progesteron din corp.
Această informație mi s-a părut foarte valoroasă: de fapt, oferă o explicație științifică pentru starea de bine și de relaxare pe care o avem după ce ne (re)conectăm cu prietenele noastre de suflet.
Hai să aflăm câteva aspecte despre progesteron:
Progesteronul joacă un rol important pentru echilibrul tău hormonal, pentru funcția cerebrală și pentru starea ta de bine. Dacă te simți stresată, te ajută să te calmezi. E bine cunoscut și pentru efectele anti-depresive pe care le are.
Un nivel optim de progesteron ține în frâu estrogenul și, mai ales, simptomele de dominantă estrogenică. Estrogenul și progesteronul sunt mereu într-un dans de echilibrare, iar simptomele pe care tu le resimți, indiferent că vorbim despre exces sau lipsă de estrogen sau progesteron, este cel mai înțelept să fie redresate prin schimbări care le vizează pe ambele.
Iată câteva dintre simptomele dominantei estrogenice, pe care le detaliez pentru că, din păcate, sunt foarte „la modă“: chisturi, fibroame, simptome premenstruale accentuate, fertilitate scăzută, iritabilitate, anxietate, depresie, kilograme în plus. Dominanta estrogenică perturbă echilibrul neurotransmițătorilor, precum serotonina și GABA, care îți afectează starea de spirit.
Astfel, conectarea cu prietenele te ajută să menții un nivel optim de progesteron în corp, contribuind la o stare de calm și bine.
2. Creșterea nivelului de orexină
Orexina este un neurotransmițător care stimulează starea de energie și de alertă. Când ești obosită, nivelul de orexină din corp este scăzut. Daca vrei să ai mai multă energie, acesta este unul dintre hormonii care intervin pentru a te ajuta în acest sens.
Nivelul acestui hormon este influențat, pe d-o parte, de alimentația ta. Pe de altă parte, de aspecte care țin de stilul tău de viață – de tipul de mișcare pe care o faci, de voia ta bună și de nivelul tău de conectare cu cei dragi.
Și astfel ajungem, din nou, să legăm timpul petrecut cu prietenii buni cu starea de energizare: tot cu un argument științific și de această dată.
Iată câteva informații despre orexină. Aceasta influențează mai multe funcții în corp:
– funcția autonomă, responsabilă cu controlarea funcțiilor vitale;
– echilibrul hormonal, influențând insulina, glucagonul, ACTH (nivelul acestui hormon indică un deficit sau exces de cortizol în organism), hormonul de creștere;
– controlul glucozei;
– consumul de energie și rata metabolică;
– apetitul;
– activarea cortexului cerebral și implicarea neuronilor;
– starea de excitare.
Creșterea nivelului de orexină îți va ridica starea de spirit, ajutând la reducerea stărilor de depresie.
Deci, dacă te simți slăbită, fără vlagă, tristă sau poate chiar depresivă, chiar dacă simți că n-ai deloc disponibilitate să ieși, fă un efort și alătură-te celor dragi ! Sau cheamă-ți prietenele acasă! Nu sta izolată, ci vorbește cu ele despre ceea ce simți! Susținerea lor te va ajuta să fii mai bine, chiar dacă nu-ți va rezolva punctual o problemă: vei găsi tu energia să soluționezi provocările prin care treci!
3. Mai puțină singurătate și izolare socială
Izolarea socială poate afecta starea emoțională și bunul mers al funcțiilor cognitive. Realitatea zilelor noastre este că din ce în ce mai mulți oameni se simt singuri.
Distanțarea, noile reguli de socializare pe timpul pandemiei, precum și alți factori subiectivi îți pot sta în cale atunci când vrei să socializezi față în față, ca să simți realmente persoana de lângă tine. Unii oameni își iau doza de socializare de la serviciu, însă, în contextul lucrului de acasă, conectarea cu alte persoane se poate reduce foarte mult, ceea ce poate lăsa loc apariției depresiei (care, de altfel, a ajuns la cote alarmante în timpul pandemiei).
Chiar și persoanele introvertite tind să fie mai fericite când socializează, în comparație cu momentele în care sunt singure.
Tot în contextul pandemiei actuale, apare teama de contact fizic. Ne îmbrățișăm sau nu? O simplă îmbrățișare ajunge să-ți dea fiori. Iar dacă nu o facem, atunci nu mai beneficiem de creșterea nivelului de oxitocină și serotonină, neurotransmițători care reduc stresul și ne fac să ne simțim fericite.
Un gând încurajator: simplul fapt că știi de existența unei conexiuni puternice cu altă ființă umană te poate ajuta să te simți mai puțin singură. Așa cum te poți simți și singură atunci când ești înconjurată de prietene. Asta pentru că e important cum îți alegi prietenele și cu cine îți petreci timpul.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
4. Sentimentul de apartenență
Suntem ființe sociale. Nu funcționăm optim dacă trăim la întuneric, într-un colț uitat al unei peșteri friguroase și triste. Ne dorim să știm că suntem importante, că existența noastră contează, că avem un scop, chiar și dacă acela este de a face ziua mai fericită unei singure persoane.
Când ai parte de relații autentice de prietenie, obții un sentiment crescut de siguranță în propria ta viață. Chiar și atunci când prietenele tale se află în alte orașe sau țări, acest sentiment de siguranță și încredere persistă. Afecțiunea față de ceilalți face ca viața să aibă mai multă însemnătate pentru noi. Când simți afecțiune și iubire pentru o altă persoană, îți iei o responsabilitate de a fi acolo emoțional și de a oferi compasiune. Acest lucru te face mai puternică și-ți dă satisfacție, știind că ești o persoană mai bună.
Psihologul american Abraham Maslow a propus o piramidă a nevoilor umane, iar nevoia de apartenență apare imediat după nevoia de supraviețuire și cea de siguranță. Gândește-te numai la bunicile noastre, care trăiau mai mult pentru că aveau un scop zilnic și trăiau în comunități. Aceasta mă duce la următorul beneficiu.
5. O viață mai lungă și fericită
Conectarea cu prietenele te ajută să trăiești mai mult.
Una dintre comunitățile cele mai longevive din California pune pe lista motivelor pentru care oamenii trăiesc mult conexiunea cu prieteni care împart aceleași valori și se susțin reciproc, având hobby-uri similare. În urma analizării celebrelor Zone albastre – zonele din lume în care trăiesc cele mai longevive și fericite populații – s-a descoperit că relațiile de prietenie și traiul în comunități se află la baza prelungirii vieții, dar și a calității acesteia.
6. Suport emoțional și reducerea stresului
Prietenele îți pot oferi sprijin pentru că te ascultă atunci când le explici prin ce treci și cu ce probleme te confrunți. Acestea te ascultă cu empatie și-ți dau încredere că poți găsi soluții pentru probleme care, altfel, par insurmontabile.
La rândul tău, tu te simți minunat știind că poți fi acolo pentru ele, atunci când ele sunt cele care au nevoie mai mare de a fi ascultate. Când vine vorba despre determinarea predispoziției la fericire, Dan Buettner afirma, în „Blue Zones of Happiness“, că în urma studiilor s-a determinat că aceasta depinde în proporție de 50% de materialul genetic, 10% de circumstanțe (ce se întâmplă în exterior), 40% de starea mentală (gândurile pe care le alegem). E important să ai prieteni în care să ai încredere, cu care te poți destresa, poți râde și minimiza impactul problemelor ce apar în viața ta.
7. Protecție împotriva bolilor cardiovasculare
În Sardinia, una dintre cele 7 lecții de longevitate este să râzi cu prietenii. Râsul ajută la reducerea stresului și a riscului apariției bolilor cardiovasculare. Stresul contribuie la creșterea tensiunii arteriale, care poate duce la infarct sau accident vascular. Stresul ajunge să fie la același nivel de risc cu factori precum fumatul, excesele alimentare și lipsa activității fizice, în ceea ce privește riscul asociat de boli cardiovasculare.
Conform studiilor, persoanele care trec prin perioade mai dificile, dar au prieteni alături, au o tensiune arterială scăzută și un nivel scăzut de hormoni de stres.
Cum arată o relație autentică de prietenie?
Vreau să-ți las aici câteva idei pentru a-ți găsi prietene pe care te poți baza. Uneori, mai ales ca adulți, poate fi greu să găsim prieteni adevărați. Te ajută să-ți urmezi interesele și hobby-urile. Astfel, vei găsi prietene cu care ai valori și interese comune.
O relație de prietenie este un spațiu unde te simți în siguranță să spui ceea ce ai pe suflet, fără teama de a fi judecată. Treceți împreună prin perioade de plâns, de râs, în funcție de ce se întâmplă în viața fiecăreia dintre voi.
Dacă nu te simți în siguranță, atunci poate că relația respectivă nu este pentru tine.
Și mai adaug ceva: avem stilul de viață al mediei celor mai apropiate șase persoane din viața noastră. Atât de important este să ne alegem prietenii și partenerul pe principiul valorilor comune! De asemenea, studiile mai arată că primim mai multă satisfacție de la persoanele cu care putem avea conversații profunde. Acestea sunt cele care ne ajută să ne conectăm cu adevărat, față de conversațiile care se învârt în jurul unor subiecte mai superficiale.
Ne ajută să fim în preajma persoanelor fericite, cu un simț dezvoltat al umorului, care ne pot aduce un zâmbet pe buze și ne pot ajuta să navigăm perioadele de haos din viața de adult.
Comportamentele sunt contagioase. Dacă privești acum o persoană care zâmbește, tinzi să faci același lucru. Așa că uită-te la persoanele din jurul tău cu care-ți petreci mare parte din timp. Observă cu care dintre aceste persoane poți avea conversații profunde, în care poți avea încredere și care te fac să zâmbești. Nu ai mai vorbit cu o prietenă de ceva timp? Pune mâna pe telefon și vedeți când puteți să vă întâlniți. Alege relații de prietenie care-ți aduc împlinire, râzi și fii recunoscătoare pentru ceea ce ai!
Citește și:
Cât m-a costat să lucrez într-un mediu în care nu m-am regăsit