În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce consumul regulat de analgezice poate fi însăși cauza durerilor de cap.
– Care sunt cele mai frecvente motive pentru care se instalează migrenele.


Înainte eram una dintre acele persoane care, la primul semn de durere de cap sâcâitoare, lua repede un paracetamol ori un ibuprofen, însă pe măsură ce am început să învăț despre semnele pe care mi le transmite corpul, am aflat că există alternative. 

Aceste șase trucuri ne sunt mereu la îndemână și ne scutesc de un drum la farmacie și de consumul excesiv de medicamente de sinteză. Cu toate că pastilele își fac efectul rapid, nu fac decât să mascheze durerea și să ne ofere o stare de bine pe o perioadă limitată, dar fără să rezolve cauza care a provocat simptomul. 

Cercetătorii de la Harvard University au constatat că un consum regulat de analgezice poate fi însăși cauza durerilor de cap și că sistarea bruscă a medicației pe bază de cofeină sau opiacee determină instalarea unui dezechilibru hormonal. 

În decursul cercetării mele, am aflat că durerea de cap se instalează atunci când musculatura se contractă și se instalează o presiune la nivelul sistemului nervos, sau când vasele de sânge se inflamează. Astfel, sistemul nervos trimite un mesaj de alertă către creier, care procesează rapid informația și acesta este momentul în care începem să ne întrebăm prietenii sau colegii de serviciu dacă nu cumva au o pastilă pentru dureri de cap. Adesea, poate apărea senzația de epuizare, sentimentul că nu ne mai ținem pe picioare, că nu ne mai putem concentra și devenim irascibili. 

1. Exercițiul fizic

Odată ce înțelegi de ce e bine să faci mișcare, îți va fi mult mai ușor să te mobilizezi. Când simți că nu te mai poți concentra, că obosești repede, ți se încețoșează mintea și te apucă somnul, de fapt, corpul tău țipă după ajutor pentru a te alerta că e cazul să acționezi, să te miști. Celulele noastre au nevoie de energie și o modalitate de a le oferi ceea ce le trebuie este să facem mișcare. Sportul și antrenamentele regulate cresc nivelul de energie la nivel celular și asta ne sprijină organismul să funcționeze în parametri optimi. 

Cercetătorii au descoperit că sportul poate accelera recuperarea după o migrenă, dar o poate și preveni. Ce stă în spatele acestor concluzii? Ei bine, oamenii de știință sunt de părere că exercițiul fizic stimulează secreția unor hormoni specifici, printre care și endorfinele, care reduc durerea, encefalinele, acționând ca un antidepresiv natural, și serotonina, neurotransmițătorul care ne stabilizează starea de spirit. 

Construiește-ți treptat rezistența fizică la efort: începe cu o plimbare, cu mersul pe bicicletă sau cu înotul. HIIT (high-intensity-interval-training) s-ar putea să nu fie tocmai cea mai bună opțiune pentru început, dar o formă de exercițiu fizic moderată și practicarea activităților care stimulează respirația în aer liber, precum stretching-ul sau yoga, este o idee excelentă. E foarte important să-ți întinzi mușchii gâtului, ai umerilor, ai brațelor, să oferi o doză de energie picioarelor, după ce ai stat ore în șir la birou, pentru că asta îți face bine și-ți ridică moralul. 

Dacă suferi de migrene, exercițiile aerobice se dovedesc a fi eficiente în combaterea acelor dureri îngrozitoare. Combină-le cu sesiuni de respirație profundă și-ți vei transforma fiziologia, după cum spune ”The Ice Man” Wim Hof: ”Noi suntem alchimiștii propriului corp.”

2. Hidratarea

Începe-ți ziua cu un pahar mare cu apă înainte de micul dejun, pentru a-i accelera absorbția: stomacul fiind gol, apa se absoarbe mult mai repede. Bea-o cu înghițituri mici; cantitățile mici ingerate frecvent sunt cea mai bună tehnică de hidratare. Dacă preferi apa aromatizată, prepară-ți-o singur, adăugând felii de lămâie, de portocală, mentă, căpșune sau castravete. Doza recomandată, despre care auzi vorbindu-se adeseori, este de opt pahare de apă pe zi. Acestea sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului și pentru hidratarea pielii. Dacă faci mult sport, această doză trebuie mărită, pentru că, prin transpirație, elimini rapid multă apă din țesuturi. 

Poate că te întrebi cum știi când te-ai deshidratat. Cele mai frecvente semne ale deshidratării, la care trebuie să fii atent, sunt senzația de sete și de gură uscată, urmată de constipație și, desigur, de durere de cap. Organismul uman sănătos este compus în proporție de două treimi din apă, așa că nu este deloc surprinzător rolul pe care-l joacă hidratarea în felul în care ne simțim. Apa e cea care distribuie nutrienții și colectează ”deșeurile” la și de la nivelul organelor vitale, cea care reglează temperatura corpului și care spală toxinele. Celulele și pielea noastră depind de apă pentru a se hidrata. Încearcă să te abții, pe cât posibil, de la băuturile pe bază de cofeină, acestea având tocmai efectul opus, adică, deshidratându-te. 

3. Masajul

Răsfață-te cu un masaj: acesta te va ajuta să scapi de tensiune și de durere, mai ales dacă se insistă asupra capului, gâtului și umerilor. Întins pe masa de masaj și inspirând aromele uleiurilor esențiale, vei fi stimulat să te deconectezi și să te lași pe mâinile specialistului, care te va ajuta să-ți recapeți starea de bine. Pe măsură ce terapeutul va lucra asupra punctelor de presopunctură din corpul tău, îți va descongestiona sinusurile, te va elibera de tensiune, crescând, astfel, aportul de oxigen către mușchi și îmbunătățindu-ți circulația. După masaj, te vei simți de parcă norul greu din capul tău s-a risipit și energia începe din nou să circule. E un tratament extraordinar! Eu apelez în mod regulat la presopunctură/acupunctură pentru a mă elibera de durerile de cap sau de tensiunea de la nivelul umerilor și gâtului, care o sursă de durere de cap în sine. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. O baie relaxantă sau un duș revitalizant, care să te spele de tot stresul acumulat

Ai încredere în mine și urmează-mi sfatul: pregătește-ți o baie revitalizantă cu minerale, adăugând în apa de baie uleiurile esențiale preferate, bile efervescente de baie sau sare Epsom, aprinde-ți câteva lumânări și lasă grijile să se evapore. Taie două felii dintr-un castravete ținut la frigider și puneți-le peste pleoapele obosite. Proprietățile anti-inflamatoriii ale siliciului și nutrienții minerali din castravete îți vor revitaliza pielea delicată din jurul ochilor și-ți vor împrospăta zona peri-oculară. Ca să nu mai vorbim despre antioxidanții și flavonoidele conținute de castravete. Ai rămas fără castraveți? Eu am mai folosit, de-a lungul timpului, și măștile din banane proaspăt zdrobite, din pepene galben feliat, iar feliile de cartof răcit fac minuni când vine vorba de cearcăne, limpezindu-ți privirea. 

5. Mese hrănitoare

Când consumi mâncăruri hrănitoare, creierul secretă mai multă dopamină, o substanță responsabilă de sentimentul de recompensă. Renunțând la mâncărurile procesate și alegând cele mai accesibile variante de fructe și legume organice, scazi nivelul inflamației din corp. Evită zahărul cât de mult posibil, pentru că-ți afectează metabolismul și poate determina apariția unor boli cronice, precum diabetul, bolile cardiovasculare, asta ca să nu mai vorbim despre senzația de oboseală pe care o ai atunci când alimentele cu zahăr îți cresc nivelul glicemiei din sânge. Un creier care primește prea mult zahăr, asemenea unuia care primește prea puțin, poate dezvolta dureri de cap: tocmai de aceea suntem mereu sfătuiți să mâncăm ”cu moderație”. Fructele și legumele zemoase sunt surse foarte bune de zaharuri naturale. Fructele de pădure consumate în cantități mici și iaurtul cremos cu miere de bună calitate sau cu sirop de arțar pot tempera nevoia permanentă de dulce. 

Arta adevărată este aceea de a-ți oferi timp pentru a savura desertul favorit. Zane Andrews, profesor de fiziologie și cercetător în domeniul neuroștiințelor de la Monash University, care studiază modul în care alimentele (și lipsa lor) influențează creierul, a dezvăluit că sunt necesare 20 de minute pentru ca organismul nostru să depășească o poftă puternică și ajungă la senzația de sațietate. Așadar, profită un pic mai mult de gustarea de la prânz în compania prietenilor, urmând bunul exemplu al francezilor. Studiile arată că, atunci când mestecăm pe îndelete și nu înghițim mâncarea în viteză, asimilăm mai mulți nutrienți, iar când mâncăm în grabă, asimilăm mai multe calorii, însă foamea reapare într-un timp mai scurt. Unele voci din rândurile oamenilor de știință sugerează că am fi chiar mai inteligenți de atât și că, în urma cercetărilor, s-a constatat o legătură între acei copii care petrec mai mult timp la masă mâncând pe îndelete și o dezvoltare cerebrală mai sănătoasă. 

În plus, cine nu se bucură de o masă bună la o discuție cu un prieten?! În timp ce râzi și întinzi furculița după următoarea îmbucătură, hormonii intră în acțiune și îți țin moralul sus, iar durerea de cap la distanță. 

6. Somnul

Studiile arată că oamenii care nu dorm suficient (adică cel puțin șapte ore pe noapte) sunt mai predispuși la îmbolnăvire și că ”două nopți consecutive de odihnă insuficientă se asociază cu creșterea riscului de apariție a durerilor de cap”. Deci fă-ți un program de odihnă, nu sări peste somnul de frumusețe și ai grijă să “îmbrățișezi perna” un pic mai mult. 

Dacă experimentezi adeseori dureri de cap și migrene, e recomandabil să consulți un medic, pentru a te asigura că acestea nu sunt cauzate de o afecțiune medicală. Pentru a înțelege condițiile în care apar și cauzele care-ți provoacă dureri de cap, ar putea fi util, de asemenea, să ții un jurnal care te va ajuta să identifici dacă elemente din mediul înconjurător sunt factorii care determină apariția acestora.

Vestea bună este că, urmând acești șase pași, vei putea să alungi durerile de cap din viața ta. 

Ai grijă de corpul tău, pentru ca și el să poată avea grijă de tine! Joacă-te, ține-te de mână cu cineva și, cu toate că este un gest foarte controversat în aceste vremuri de pandemie în care ”noua normalitate” este distanțarea, îmbrățișează pe cineva drag, pentru a-ți stimula secreția de oxitocină. Fă un compliment unui coleg de birou, pentru că asta nu doar că-i va oferi celuilalt o stare bună, ci va contribui și la construirea unor relații solide. Interacțiunile dintre creier, corp și comportamente reduc în intensitate simptomele migrenelor, pe măsură ce hormonii eliberați în sânge în timpul acestui proces intră în acțiune. 

Citește și:

De ce te doare capul? Un motiv poate fi acesta…

Somnul de calitate te poate ajuta să lupți cu bolile

Author(s)

  • Alicja Son

    TEDx public speaker, life coach, autoare

    Alicja Son este TEDx Speaker și Speaker Internațional, autoare de cărți și Life Coach pasionată de sănătatea sustenabilă, Minte, Trup și Suflet. Publică materiale inedite menite să îi motiveze pe clienții cu care lucrează să facă schimbări în viețile lor. Își propune să educe și să informeze lumea despre importanța micro-mineralelor și să identifice elementele din Spa-urile geotermale pentru a contribui la îmbunătățirea sănătății tuturor. Alicja a publicat până acum trei cărți, dintre care, ”The Power of Minerals. Healing Spas of Europe” a ajuns pe primul loc în topul Bestseller-urilor pe Amazon. Cea mai mare bucurie a sa este aceea de a-i ajuta pe ceilalți și crede cu tărie ”că nu este niciodată prea târziu să îți îmbunătățești sănătatea și să duci o viață mai fericită, mai sănătoasă și mai împlinită ș să te simți bine.”