În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este puterea vulnerabilității.
– De ce oportunitățile sunt precum trenurile. 


Dragă mai tânărule EU, 

Știu că sunt mulți aceia care te fac să te simți speriat în urmarea propriilor visuri. Îți șoptesc cuvinte de îndoială, răspândesc frica și te fac să pui totul la îndoială, nu-i așa? Dar știi tu, oare, de ce fac acest lucru? Pentru că le este frică să-și urmeze propriile visuri și nu pentru că tu ar trebui să te temi să ți le urmezi pe ale tale

Adevărul este că menirea noastră a tuturor este să ne împărtășim darurile și pasiunile cu cei care ne înconjoară. Dar nu toți au curajul pe care-l ai tu. Cu toții suntem capabili să facem asta, dar nu toți credem că și putem. 

Credința. Chiar despre asta este vorba. Să crezi în tine, să crezi în viziunea ta și să crezi că, în timp, chiar poți face lumea mai luminoasă și mai bună. 

Și știu că tu chiar poți face asta. Am văzut ce înseamnă ca an după an să te străduiești să-ți împarți darurile cu cei din jur. Pentru că, de fapt, eu sunt tu. Cu câțiva ani în plus, cu câteva riduri în plus, și cu câteva lecții învățate în plus. 

Și dacă tot vorbim despre lecții, noi suntem aceia care am scris un întreg ebook plin de învățăminte! Da, așa este – o carte digitală! Acel vis al nostru a devenit în sfârșit realitate. Așa că nu te agita prea mult. Continuă să muncești din greu și să înveți – și, de asemenea, să-i tratezi pe ceilalți cu bunătate și compasiune. Pentru că au nevoie de multă  compasiune pentru a-și putea aborda frica în mod direct. Iar cuvintele îi pot ajuta să facă exact acest lucru. 

A venit timpul să-ți dai voie să faci asta. 

Din toată inima, 

Eu, cel puțin mai în vârstă decât Tine

6 Lecții de Viață extrase din cartea 70 de lecții de viață pe care mi-aș fi dorit să le fi învățat mai devreme

1. Vulnerabilitatea înseamnă curaj 

Ai putea crede că a spune adevărul despre lucrurile prin care ai trecut și despre durerea și suferința pe care le-ai încercat reprezintă o dovadă de slăbiciune și de lipsă de înțelepciune. Dar aceasta este doar o minciună pe care ne-o spunem nouă. 

Adevăratul act de curaj este să te expui – cu răni și cu tot restul și să-ți păstrezi sufletul oricum. Pentru că pe toți ne-a rănit ceva cândva. Și asta ne face oameni. Iar ceea ce ne aduce împreună într-un fel profund și plin de înțelesuri este să vorbim despre asta. 

Trecutul tău are putere asupra ta doar dacă îl ții încuiat undeva departe, în întuneric. Dar nimic nu se compară cu lumina adevărului. Privește cum oamenii gravitează în jurul acestei lumini ca niște insecte în jurul unui bec. 

Vulnerabilitatea este magică. Iar această magie este magnetică. Și vindecătoare. 

2. Viața merge mai departe 

Robert Frost a spus odată: “În patru cuvinte pot să rezum tot ceea ce am învățat despre viață: viața merge mai departe”. 

John F. Kennedy a spus cândva: „Schimbarea este legea vieții. Iar cei care se uită doar spre trecut sau spre prezent vor rata cu siguranță viitorul.”

Heraclit a spus odată: “Nu există nimic permanent, cu excepția schimbării”. 

Ai înțeles ideea. Viața însăși este într-o perpetuă stare de schimbare – flux și reflux.

Aruncă o privie nu mai departe de râul sau lacul din orașul în care trăiești și observă valurile venind și retrăgându-se. Când ți se pare că viața te încarcă cu mai mult decât poți duce, fii conștient că valul se va retrage în cele din urmă. Și că și asta va trece. Totul are un sfârșit. Cea mai rea furtună, cele mai lungi ierni, cele mai strălucitoare stele – toate se vor diminua în timp. 

Și așa se va întâmpla și cu tine. Dar viața merge mai departe. 

3. Iubirea e făcută din detalii 

Iubirea înseamnă o îmbrățișare după o zi grea la serviciu. Iubirea înseamnă să atingi mâna partenerului atunci când el se străduiește să-și găsească cuvintele. Iubirea înseamnă o sărutare pe frunte pe locul din spate al unui taxi. Iubirea înseamnă să fii ținut în brațe atunci când plângi. Iubirea înseamnă “ne ocupăm noi de asta”. Iubirea înseamnă un mesaj grijuliu pe nepusă masă. Iubirea înseamnă flori fără un motiv anume. Iubirea înseamnă toate acele momente zilnice, banale, dar și cele importante, festive. 

John Green a redat cel mai bine acest lucru în Sub aceeași stea: “M-am îndrăgostit de felul în care adormi: ușor, și apoi deodată”.

Fă tot posibilul să o obții pe toată. Ușor, apoi pe toată, deodată. 

4. Exprimă-ți iubirea ori de câte ori poți 

Cu toate că tatăl meu m-a crescut ca părinte singur, iar mama a locuit la 1.000 de mile depărtare aproape toată viața, ea n-a ratat nicio ocazie ca să-mi arate cât de mult mă iubea. 

Am redescoperit recent una dintre sutele de felicitări pe care mi le-a trimis de-a lungul anilor. Aceasta era din toamna anului 2004. ”Sunt foarte mândră de tine, iubire!”, scrisese ea. ”Ești o persoană atât de bună. Sunt foarte mândră să fiu mama ta. Mai ai doar șapte luni până la absolvire și voi fi acolo, chiar dacă acum trebuie să economisesc bani. N-aș rata asta pentru nimic în lume. Fii bun, iubire! Mă gândesc mereu la tine – mereu. Mai sunt trei luni până când vei împlini 18 ani! Te îmbrățișez și te sărut. Cu dragoste, mama”. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Mama mă adora pur și simplu. Și făcea tot posibilul ca eu să știu acest lucru. Era cu adevărat specială în ceea ce făcea. Cred că într-un fel înțelesese că n-avea cum să graviteze în jurul meu mereu. Așa că mi-a lăsat mii de mici amintiri care mă liniștesc până în ziua de azi. 

Iubirea pe care le-a oferit-o celorlalți atât de liber este ceea ce mă inspiră astăzi să scriu. Este ceea ce mă inspiră să te motivez. Este ceea ce mă inspiră să-ți dezvălui sufletul meu. Darul ei pentru mine a devenit darul meu către întreaga lume. Cred că acesta este marea putere a iubirii: se multiplică. 

Mulțumesc, mamă, pentru că mi-ai arătat că iubirea este darul care continuă să fie oferit. Fie ca ea să continue să dea roade mult timp chiar și după ce eu nu voi mai fi. Și fie ca ea să nu se sfârșească niciodată. 

5. Profită de oportunități așa cum te urci în tren – pe măsură ce apar

Oportunitățile sunt ca trenurile. Unele sunt perfecte și punctuale. Altele sunt întârziate și te fac să le aștepți. Iar altele vor fi asemenea unei iubiri neîmpărtășite, care-ți scapă printre degete. 

Dar nu contează cât durează sau cât de dureroasă este așteptarea, întotdeauna va mai fi un alt tren; o altă oportunitate va apărea mereu. 

Va veni și timpul tău. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ți oferi talentele, să treci peste frici și să lași Universul să facă restul. Și, deși nu vei ști niciodată cât vor dura lucrurile, fii sigur că totul se întâmplă așa cum trebuie – și la timpul potrivit. La urma urmelor, nu poți fi niciodată întârziat în viața ta; poți doar să realizezi cu întârziere că te afli exact unde trebuie să te afli. 

Fii încrezător. 

6. Nu-ți închide niciodată inima

Viața poate fi dură. De fiecare dată când trecem prin despărțiri și pierderi, obstacole și eșecuri, e tentant să te închizi în tine, să te calmezi și să te izolezi – să te deconectezi de la starea de disperare. Însă, atunci când ne izolăm, facem de fapt mai mult rău. Marianne Williamson abordează acest lucru în Reîntoarcere la Iubire: ”Ferecarea inimilor noastre ne distruge pacea pentru că este ceva străin naturii noastre. Ne deformează și ne transformă în oamenii care nu ar trebui să fim”. Singura cale adevărată pentru a ieși din durere este să treci prin ea. Doar atunci putem să restabilim pacea în viețile noastre, când acceptăm disconfortul schimbării. Michael A. Singer subliniază semnificația unei inimi deschise în Suflet neîndurător atunci când spune: ”Nu lăsa nimic din ceea ce se întâmplă în viața ta să fie atât de important încât să dorești să-ți închizi inima peste el”.  

Refuză să lași viața să te împovăreze. Rămâi calm, dar puternic. Fii rezilient, dar respectuos. Rămâi deschis indiferent de ceea ce se întâmplă și vei simți din plin ce înseamnă să fii uman”. 

Fragement din 70 Life Lessons I wish I”d Learned Sooner (70 de Lecții de Viață pe care mi-aș fi dorit să le fi învățat mai devreme). Ebook-ul de debut al celebrului blogger de dezvoltare personală, Chris Rackliffe, 70 de lecții de viață pe care mi-aș fi dorit să le fi învățat mai devreme, este continuarea poveștii lui online, 16 Life Lessons I Wish I”d Learned Sooner (16 lecții de viață pe care mi-aș fi dorit să le învăț mai devreme), care a avut sute de mii de cititori online. 70 de lecții de viață împărtășește toate adevărurile inevitabile și sfaturile practice pe care Chris le-a învățat confruntându-se cu diverse obstacole și provocări. De la moartea mamei sale, la pașii greșiți pe care i-a făcut în viața sentimentală, de la cei zece ani petrecuți în New York la înțelepciunea care vine doar dintr-o viață trăită cu îndrăzneală și curaj, 70 de lecții de viață pe care mi-aș fi dorit să le fi învățat mai devreme te va face să iei notițe, să cugeți la experiențele avute și să abordezi viața dintr-o cu nouă perspectivă. Cartea conține o mulțime de sfaturi și recomandări care îți vor curma suferința, te vor ajuta să reziști și să-ți grăbești vindecarea. Acest ebook împărtășește toate acele sfaturi de înțelepciune eternă pe care atât Chris cel din tinerețe, cât și Chris adultul, și-ar fi dorit să le primească mai devreme. Scrisă în stilul colocvial al lui Chris și pictată cu detaliile colorate ale artei lui proprii de a spune povești, 70 de lecții de viață pe care mi-aș fi dorit să le fi învățat mai devreme îți vor lăsa senzația că ești puțin mai înțelept, puțin mai ușor și puțin mai curajos – și dornic să le povestești și prietenilor tăi despre asta. 

Citește și:

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

7 lecții de viață pe care le putem învăța de la Malala Yousafzai

Author(s)

  • Chris Rackliffe

    autor și storyteller

    Chris Rackliffe, sau @crackliffe, așa cum este cunoscut de către prieteni și colegi, este un povestitor premiat, speaker motivațional și om de marketing, care a avut peste șase milliarde de interacțiuni în calitate de șef al Departamentului de Social Media pentru unele dintre cele mai mari reviste din lume, printre care Entertainment Weekly, Men’s Health, PEOPLE și altele. Având o diplomă de licență în Publicitate și Psihologie, obținută la Universitatea din Miami, cât și un doctorat în the School of Life – Chris spune povești la persoana întâi care ajung drept la inimă. Scopul unic pe care și l-a propus este să le dea putere celorlalți, să-i ridice la greu și să-i ajute să-și găsească pacea, perspectiva și puterea, dincolo de ceea ce au îndurat. Îi puteți citi articolele în BuzzFeed, The Huffington Post, TIME, Women’s Health și multe altele.