În următoarele 5 minute vei afla:
– Care este suma cu care ar trebui să începi să economisești.
– De ce este important să ai un fond de urgență, care să acopere minim șase luni de trai.
De ce să faci economii? Motivele s-ar putea întinde pe destule pagini cât să scriem o carte, dar cele mai importante motive sunt cele ale tale, pentru că doar ele te vor motiva să spui nu dorințelor și capriciilor, pentru ceva mai important.
Economii pentru nevoi, economii pentru dorințe, bani pentru zile negre sau pentru zile roz, oricum ar fi, obiceiul de a face economii este unul foarte bun.
Cu banii avem tot timpul ce să facem, de la acoperirea nevoilor, la distracție și până la fapte bune paleta este foarte largă. Dacă n-ai încă un fond de urgență, care să acopere minim șase luni de trai, îți recomand să începi să faci economii cu acest scop. Când ai ”spatele asigurat” și din viața ta dispare grija zilei de mâine, te poți bucura de mult mai multe lucruri, oportunități, experiențe și dorințe împlinite, cu banii pe care-i economisești.
Îți propun 6 idei care te ajută să pui bani deoparte, fie de nevoie, fie pentru dorințele pe care le ai pe lista ta.
Apropo, dacă nu ai o listă de dorințe ar fi o idee foarte bună să o faci acum. De ce? Pentru că vei avea un motiv care te va ajuta să sari peste cheltuielile inutile.
1. Decide să faci economii!
Simplul fapt că decizi să faci economii te poate ajuta să le și faci. Îți recomand ca în ziua în care primești banii să pui într-un alt cont un procent din banii încasați.
Cum să faci asta? Solicită la banca la care ai contul să-ți deschidă un cont de economii în care să poți transfera oricând bani. Încearcă să nu te atingi de bani atunci când vezi că se adună, cu cât vor fi mai mulți cu atât vor apărea tentațiile, amintește-ți de ce faci economii și cheltuiește din bani doar când ai convingerea că are sens.
Pe unii îi ajută să schimbe banii de economii în altă valută, poți face asta dacă simți că așa nu-ți vine să-i cheltui prea ușor. Solicită băncii să-ți deschidă un cont în altă valută și în ziua de salariu schimbă o sumă de bani.
Îți mai dau un sfat: începe cu sume mici, cam 5% din venit, apoi crește procentul pe măsură ce-ți faci ordine în bugetul lunar. Chiar dacă pare că nu e o sumă cu care să faci ceva, o să vezi că de la o lună la alta se va vedea diferența în contul tău și în atitudinea ta.
Dacă ai deja obiceiul de a economisi, citește mai jos cum poți să crești suma de bani care ajunge la economii.
2. Verifică-ți abonamentele!
Ai abonament la sală și n-ai mai trecut pe acolo de câteva luni? Renunță la el, îngheață perioada rămasă până te apucă iar cheful, nu-l mai plăti în continuare. Te duci, totuși, din când în când? Verifică abonamentele existente, apoi negociază o ofertă mai apropiată de nevoile tale și mai ieftină. Pune diferența de bani la economii.
Ai abonament la TV prin furnizorul local de cablu și prin furnizorul de telefonie mobilă? Ai abonament și la HBO și la Netflix? Poate e cazul să renunți la unul dintre ele.
Ai abonamente vechi la furnizorii de diferite servicii? Intră pe site-ul lor să vezi ce oferte mai au. Dă un telefon și cere o ofertă mai convenabilă. Apoi pune banii pe care i-ai economisit la economii.
Sumele mici care pleacă din contul tău lună de lună nu se văd, dar adunate pot da o sumă de bani care parcă ar sta mai bine în contul tău de economii.
3. Verifică reducerile!
Cumpără ceva de ce ai nevoie sau ce-ți dorești, la cel mai bun preț. Pentru asta poți face următoarele:
- Cumpără în extrasezon, prețurile vor fi întotdeauna mai mici;
- Cumpără la final de gamă – magazinele încearcă să scape de ultimele bucăți dintr-un sortiment și fac reduceri serioase. De fapt, ai nevoie de o singură pereche de pantofi, sau o singură măsuță de cafea, și așa mai departe. Întreabă în magazinele tale preferate când au perioade de reduceri;
- Cumpără din timp ca să prinzi prețuri early bird, asta se aplică foarte bine, de exemplu, la evenimente, la vacanțe, la cursuri, la concerte, la festivaluri etc
- Cumpără online, sunt magazine care pentru cumpărături online au prețuri mai mici;
- Cumpără în happy hour – sunt oferte la anumite produse într-un anumit interval orar în care prețurile sunt mai mici.
Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.
→ Săptămânal la tine în inbox.
4. Ieși la cumpărături cu o listă!
Fă-ți lista de cumpărături și ține-te de ea! Știi că nu te poți abține și tot timpul mai cumperi lucruri la ”ofertă”, lucruri care-ți sar în cale, sau altele cărora nu poți să le reziști? Bun. Amintește-ți decizia de a face economii, apoi decide să-ți iei un singur lucru (hai maxim două la început!) care nu sunt pe listă. Așa faci și ce trebuie și ce vrei, fără vină și fără să-ți golești contul în primele zile după ce ai luat salariul.
5. Gătește mai des!
Diferența dintre o mâncare gătită acasă și una cumpărată la restaurant se va vedea în portofelul tău. Dacă te gândești că, de fapt, nu cheltui prea mult, fă un total și vezi câți bani cheltui. Dacă mâncarea nu este scumpă și ”merită”, gândește-te dacă în timp nu vei avea parte și de alte surprize, pentru că ieftin și bun găsești foarte rar.
Restaurantul are de plătit materia prima din care face mâncarea, apoi are cheltuieli cu spațiul, cu instrumentele folosite, cu utilitățile – curent, gaz, apă, cu întreținerea spațiului și a utilajelor, cu consumabilele, cu salariile angajaților, plus o grămadă de taxe și impozite. În plus, este o afacere, trebuie să facă și profit. Dacă, după toate aceste cheltuieli, restaurantul tău preferat oferă mâncare ”bună și ieftină”, ar trebui să te întrebi cum acoperă cheltuielile și dacă produsele din care se face mâncarea sunt de calitate.
Începe cu rețete simple și rapide, o să vezi ce metodă bună de relaxare poate fi gătitul.
Gătește mai mult pentru cină și ia-ți cu tine restul a doua zi în pachet la muncă: o să economisești destui bani pentru pușculiță!
6. Taie din distracțiile din afara casei!
Când ieși din casă apar tentațiile la fiecare colț de stradă. Nu ți se pare ciudat că multe bunătăți se vând la colț de stradă? Sau la colț de bloc? Sunt puse strategic ca să le vezi de departe, să-ți ațâțe pofta și să n-ai nici o șansă să le ratezi.
Ai chef de distracție? Perfect! Sunt mulți care-și fac o rutină din mers la muncă, întors acasă și fac asta iar și iar, apoi în weekend fac curat, cumpărături și mâncare. Viața socială și distracțiile par a fi activități de vacanță, par scumpe și obositoare.
Dar oare toată distracția trebuie să fie scumpă? Cu siguranță poți face o listă de distracții care să fie cu bani puțini. Poți chema câțiva prieteni acasă, să gătiți împreună, să jucați jocuri de societate, să vedeți împreună un film, sau doar să stați la povești.
Calculează cât ai fi cheltuit la o ieșire la restaurant sau la un bar, scade cheltuiala reală cu mâncarea și băutura consumate, diferența de bani pe care i-ai salvat pune-i la economii.
Banii adunați în economii îi vei folosi pe ceva ce are sens pentru tine și care-ți va aduce bucurie, sau poate te vei gândi să începi mici investiții ca să pui banii să muncească pentru tine.
Cu siguranță mai sunt și alte metode de a face economii, aplică-le pe cele care ți se potrivesc. Obiceiul de a face economii nu trebuie să-ți aducă frustrare, așa că nu tăia bugetul din zona ta de plăcere, taie de unde nu doare atât de tare.
Fă-ți un obicei de a pune în fiecare lună bani deoparte. Chiar dacă sunt luni în care ai cheltuieli mai mari, pune și o sumă simbolică în contul de economii: nu renunța la obiceiul tău bun! Nu amâna în ideea că acum ai cheltuială cu asigurarea, cu medicul, cu sărbătorile etc – pentru că în realitate tot timpul apare un motiv să cheltui și ultimul leu.
Ai grijă de banii tăi, pentru că banii contează!