În următoarele 4 minute vei afla:

– Cum îți influențează postura stima de sine, și invers.
– Cum să menții contactul vizual atunci când te simți intimidat.


Interacțiunea socială este un factor esențial pentru atingerea stării de bine emoționale și pentru menținerea sănătății mentale. Oamenii tânjesc după conexiune și interacțiunea umană, pentru că aceasta poate veni la pachet cu emoții pozitive și sprijn. Venim pe lume cu aceste dorințe de a aparține și de fi validați puternic înrădăcinate. Dar deși mulți dintre noi ne dorim să interacționăm cu cât mai multe persoane, atunci când ajungem într-un grup, deseori alegem să ne retragem într-un colț sau să rămânem tăcuți, deoarece ne e teamă că vom comite o greșeală și vom fi judecați sau comportamentele noastre vor fi interpretate greșit, drept urmare nu vom fi plăcuți de către ceilalți. 

Iată o serie de trucuri psihologice pe care le poți învăța și la care poți apela pentru a atrage oamenii din jurul tău ca un magnet și pentru a pune bazele unor relații bazate pe chimie.

1. Fii atent la poziția corpului tău

Este adevărat faptul că dacă postura ta lasă de dorit, și stai cu spatele încovoiat și capul aplecat, o faci pentru că nu ești încrezător în tine însuți. Dar este de asemenea adevărat că nu ești încrezător pentru că adopți această poziție. Acest concept este cunoscut și ca embodied cognition și susține ideea conform căreia relația dintre minte și corp este ca un drum cu două sensuri, ceea ce înseamnă că mintea influențează modul în care corpul nostru reacționează, dar de asemenea, corpul și poziția adoptată pot să influențeze regiunile care sunt activate din creier. 

Este dificil să faci diferența și să distingi între adevărata încredere, aceea care vine din interior, de la nivel de Sine și acea încredere care apare odată ce adopți o postură dreaptă, pentru că există acest circuit minte-corp care merge în ambele direcții: exact așa cum se întâmplă și cu fericirea care duce la zâmbete, dar și cum un simplu zâmbet te poate face să te simți mai fericit. Poate că nu este un sentiment care durează, dar cu siguranță te poate ajuta pe moment.

2. Oferă complimente autentice

Să rostești un compliment autentic poate oferi un boost extraordinar de energie pozitivă, dar complimentele nu sunt bune doar pentru cei ce le primesc, ci și pentru cei care le oferă. Poți să înfrumusețezi ziua unei persoane răspândind puțină pozitivitate sub forma unui compliment autentic. A-i oferi cuiva un compliment însoțit de un zâmbet, cum ar fi simplul fapt că arată bine astăzi, îți va îmbunătăți și starea ta de bine, pentru că actul de a oferi un compliment creează un anume ciclu. Prin a-i spune cuiva că a avut un impact pozitiv în viața ta sau prin a-l admira într-un anume mod, oferi un cadou foarte puternic prin care consolidezi valoarea pe care acea persoană o oferă lumii. Iar tu îți îmbunătățești relația și conexiunea cu acea persoană, deoarece complimentele o vor face să se simtă văzută, validată și să-și dorească să se afle în preajma ta. 

Complimentele nu doar că-i fac pe ceilalți să se simtă minunat, ci îmbunătățesc și stima noastră de sine pentru că ești ceea ce poți vedea în ceilalți. Să oferi un compliment autentic cuiva necesită ca mai întâi tu să poți vedea binele în ceilalți, iar pentru a face asta trebuie să începi să vezi acel bine și în tine însuți. Iar asta vine de la sine atunci când înțelegi că suntem cu toții împreună în această călătorie și fiecare are valorile și aptitudinile sale de împărtășit cu lumea.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Atingeri subliminale

Încă de când nu ne putem exprima verbal, stabilim conexiunile cu ceilalți prin intermediul atingerilor fizice. Iar atingerile subliminale sunt acele atingeri subtile ce abia pot fi percepute de cealaltă persoană, precum o ușoară bătaie pe umăr, în semn de sprijin, o atingere pe mână în semn de empatie sau un high five, și pot crește nivelul de apropiere și de intimitate. Este foarte important să faci diferența între acele atingeri ușoare care cresc nivelul de apropiere și încredere și cele care ar putea fi considerate lipsă de respect sau chiar abuzive.

4. Stabilește contactul vizual

Ochii sunt considerați oglinda sufletului, și din acest motiv privitul celeilalte persoane în ochi îi poate transmite acesteia deschidere și sinceritate totală. Cu toate astea, câteodată poate fi dificil pentru cineva timid să-i privească pe ceilalți în ochi, așa că acesta evită privirile directe îndreptându-și capul spre podea, spre tavan sau spre diverse obiecte din jur. În timp ce această evitare de a-i privi pe ceilalți în ochi te poate ajuta să nu te simți intimidat pe moment, în același timp îți poate periclita orice încercare de a stabili o conexiune autentică cu persoana din fața ta. 

Data viitoare, în loc să eviți privirea persoanei cu care comunici, încearcă să o privești în zona din mijlocul frunții pentru a pretinde contactul vizual, până când vei avea suficient curaj să o privești direct în ochi.

5. Fii un bun ascultător

Un foarte bun truc pentru a-i face pe ceilalți să te placă este să le asculți nevoile. Abilitatea de a asculta e vitală în orice tip de conexiune interpersonală. Trucul este să te concentrezi pe ceea ce vrea să spună acea persoană mai degrabă decât să te te gândești la ceea ce vei spune tu mai târziu. Manifestă-ți interesul și sprijinul în timp ce asculți persoana din fața ta. Pune întrebări care să demonstreze că ai fost atent și poartă discuția cât mai departe.

Acesta este un mod sigur prin care poți atrage oamenii din jur, pentru că aceștia vor simți că-ți pasă de ceea comunică. Mai mult, există studii care au arătat că, atunci când îi ceri persoanei din fața ta să-ți povestească totul cu mai multe detalii, acest act o va predispune să te perceapă ca pe o persoană mult mai plăcută.

Pentru a stabili conexiuni autentice cu ceilalți și pentru a atrage persoanele din jurul tău nu trebuie să afișezi o imagine falsă sau să încerci să pari ce nu ești, ci să te manifești de la nivel de Sine cu deschidere, blândețe, curiozitate și respect. Și astfel, să te adresezi nevoilor persoanelor cu care interacționezi, permițându-le să fie ei înșiși în prezența ta.

Citește și:

7 strategii să câștigi încrederea celor din jur

6 moduri geniale în care oamenii cu inteligență emoțională răspund la presiune

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro