În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce identificarea menirii în viață nu e sinonimă cu o existență liniștită.
– Care sunt lucrurile care vin la pachet odată cu găsirea sensului.


Întrebarea pe care o primesc de cele mei multe ori în cadrul cursurilor mele de MBA de la Columbia University este: Cum faci să-ți găsești sensul în viață?

Am norocul să fiu unul dintre cei care predau în cadrul cursului de Personal Leadership, unul dintre cele mai bine cotate cursuri din Universitate, supranumit și ”biserica” Școlii de Business. Adeseori, studenții sunt nedumeriți și se întreabă de ce ar cuprinde în programă cea mai prestigioasă școală de afaceri din lume care, dealtfel, pregătește cele mai abile minți pentru Wall Street și Silicon Valley, un curs întreg care te învață cum să te gestionezi pe tine însuți înainte de a-i gestiona pe ceilalți. 

Acest lucru capătă sens, totuși, în contextul în care, în prezent, la nivelul corporațiilor, norma a devenit leadershipul conștient și găsirea sensului. Au apus zilele în care sensul și profitul nu aveau loc în aceeași frază. Nu se mai consideră că cele două concepte se exclud reciproc, ci, din contră, o serie recentă de a studii a demonstrat că cei din generația milenialilor valorizează sensul mai mult decât salariul sau orice alte beneficii.

Și cu toate că am ajuns să stăpânim foarte bine tehnologia, nu ne putem lăuda cu aceleași performanțe și în ceea ce privește înțelepciunea. Aceeași tehnologie, care a produs electricitate din energia nucleară, a produs și bomba nucleară. Și faptele bune îți oferă sens. Fiecare ființă umană își dorește ca ceea ce face să aibă semificație. 

În discursul său de la SAPPHIRE NOW, Orlando, președintele Obama spunea că: ”Ingredientul care ne lipsește nu este vreo politică de protecție sau vreo inovație tehnologică. Știm prea bine ce avem de făcut în ceea ce privește problemele cele mai stringente ale omenirii, însă soluțiile nu sunt implementate deoarece ne lipsește un leadership derivat dintr-un țel. Misiunea mea este aceea de a pregăti viitoarea generație de lideri care au o menire. 

Așadar, care ar fi miturile care se construiesc în jurul ideii de menire? Cum se face că unii oameni își găsesc rostul în viață, pe când alții își petrec întreaga viață căutându-l? Există, oare, vreun secret care, aflat, să te conducă la descoperirea sensului vieții tale sau a propriei meniri? Să fie, oare, conceptul de ”sens” supraevaluat și să aibă un efect copleșitor? Este sensul doar o proiecție a propriei persoane în viitor?

Cartea Man’s Search For Meaning scrisă de Victor Franklyn rămâne una dintre lucrările de referință legate de tematica sensului și a menirii în viață. Fiecare paragraf din această carte îți oferă perspective noi. Există un clip din 1972, destul de greu de găsit, în care autorul transmite un mesaj foarte puternic despre omul aflat în căutarea sensului. 

Ca pe o ecuație elementară, Victor Franklyn explică trăirea Disperării (D) ca fiind Suferință(S) fără Sens(X): D=S-X. Cu alte cuvinte, suferința încetează să mai fie suferință în clipa în care găsește un sens. Odată ce ai descoperit sensul sau rostul, îți poți transforma tragediile personale în triumfuri. După cum spunea și Friedrich Nietzsche: ”Cel ce are un DE CE pentru care să trăiască poate îndura aproape orice CUM”. Găsește-ți calea! Găsește-ți menirea!

Sensul poate fi găsit în orice fel de circumstanțe existențiale, chiar și în cele mai potrivnice situații, cu singura condiție ca respectivul context să poată suferi transformări. Odată ce îți găsești menirea, suferința se va putea metamorfoza în triumf. 

Alegerea ne aparține. Capacitatea ta de a alege ce răspuns vei avea în fața unei situații nu-ți poate fi luată de nimeni vreodată. Nimeni nu se poate sustrage triadei: durere, vinovăție și moarte. Și nu de puține ori, amenințarea morții poate deveni scânteia acțiunii responsabile, pentru că devii conștient că viața este finită. 

În continuare, voi vorbi despre concluziile pe care le-am distilat din experiența proprie a călătoriei prin viață, în căutarea sensului.

1. Suferința, sensul și evoluția sunt împletite.

Cu toții experimentăm suferința pe parcursul vieții, fie sub forma bolii, ori a pierderii unor relații, iar astfel de momente te macină și-ți zguduie încrederea. Durerea, oricare ar fi forma pe care o îmbracă, este inevitabilă și omniprezentă. Durerea ne face să ne descoperim forța și ne crește rezistența. Durerea ne face să ne maturizăm și să vedem lumea cu alți ochi. Durerea ne învață ceea ce plăcerea nu ne-ar putea învăța vreodată! Iar menirea, de cele mai multe ori, ne-o găsim după ce trecem printr-o experiență dureroasă. 

2. Menirea nu înseamnă, neapărat, ceva grandios.

Poate fi un gest minor de bunăvoință, pe care-l faci pe o perioadă îndelungată, cu multă dragoste. Atâta vreme cât faci ceva folositor altcuiva, atâta vreme cât faci diferența în viața unei persoane, vei fi împlinit și viața ta va avea sens. Emerson spunea: ”Scopul vieții nu este să fii fericit, ci să fi util, onorabil, plin de compasiune, să faci diferența și să te bucuri de impactul pe care il ai.”


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Chiar dacă ți-ai găsit menirea, asta nu înseamnă că viața ta va fi doar pace și împlinire.

Nu ne putem aștepta ca, odată ce ne-am identificat sensul vieții, totul să fie ușor. De fapt, provocările vor fi din ce în ce mai mari. Partea grea în a-ți urma calea e definită de numeroasele obstacole care se vor arăta în timp ce o parcurgi. Cei din jur vor trage de tine în diferite direcții. Singurul mod în care poți depăși toate provocările este să-ți păstrezi concentrarea

4. Menirea te va găsi doar atunci când o cauți.

A-ți cunoaște menirea e un privilegiu pe care trebuie să-l câștigi. Lucrează cu tine în acest sens și pregătește-te. Se spune că ”norocul surâde celor care sunt pe fază” și funcționează aidoma și în cazul menirii… dacă îți cauți sensul și faci eforturi pentru a-l descoperi, el te va găsi pe tine.

5. A-ți găsi menirea înseamnă a trece dincolo de tine însuți.

Găsirea rostului pe lume se reduce la identificarea acelor lucruri care sunt mai presus decât tine însuți și decât cei din jurul tău. Pune-ți întrebarea: ”Ce rămâne în urma mea? Ce va ști lumea despre mine când nu voi mai fi?”.

Imaginează-ți cum va arăta lumea fără tine și dă-ți seama ce vrei să lași în urmă!

Fie că ia naștere în urma unui eveniment personal care mă mișcă profund, ori că este o alegere conștientă și plină de compasiune, sensul este, pentru mine, forța care mă pune în mișcare. Dacă reușim să ne descoperim menirea aceea care să ne propulseze pe noi și pe generațiile următoare către o lume mai tolerantă și mai împlinită, ne aliniem cu însuși sensul vieții. Nu este nevoie decât să fim puțin mai conștienți și mai plini de compasiune față de tot ceea ce suntem și tot ceea ce suntem capabili să realizăm. 

Rolul oamenilor este… să fie oameni, iar cel al speciei umane este blândețea. Dacă uităm asta, încetăm să existăm. 

Citește și:

Ghidul Thrive: totul despre căutarea sensului în viață

Ce să faci dacă vrei mai multă pasiune, scop și semnificație în viața ta

Author(s)

  • Ferose V R

    Senior Vice-Președinte, Directorul SAP Engineering Academy, SAP SE

    Ferose trăiește în Palo Alto și este directorul SAP Engineering Academy. Misiunea acestei organizații este aceea de a construi următoarea generație de ingineri, care să participe la rezolvarea unora dintre cele mai complexe probleme ale omenirii. În trecut a condus o filială Globalization Services, răspunzând de facilitarea accesului la produsele SAP la nivel internațional. Ferose mai este și co-autorul unui bestseller care abordează subiectul persoanelor cu dizabilități, GIFTED. Cartea a fost tradusă în patru dialecte vorbite în India. Versiunea tradusă în Kannada a primit prestigioasa distincție Karnataka Sahitya Academy Award. Alte cărți scrise de el sunt:  “Innovating the World: The Globalization Advantage” și “GRIT: The Major Story”. Ferose predă ”Personal Leadership” la Columbia University, New York și este editorialist pentru New Indian Express și Mint.