În următoarele 5 minute vei afla:

– Cum să incluzi factorul de neprevăzut în lista de cumpărături.

– De ce nu ai cum să mulțumești pe toată lumea.


Uite că se apropie Crăciunul și aduce cu el magia sărbătorilor de iarnă. La fel cum spune și un cântec renumit: It’s the most wonderful time of the year. Doar că, pentru unii dintre noi, această sărbătoare poate crea mult stres, în special când vine vorba de mersul la cumpărături, fie că acestea sunt pentru casă – decorațiuni, pregătiri pentru masa de Crăciun, fie pentru cei dragi – cadouri, începem să ne aglomerăm și apar tot felul de oferte și nu mai știm cum să le facem față. Trepta, treptat, fără să ne dăm seama, poate chiar și bugetul se depășește în acea explozie de entuziasm pe care o avem la început, apoi totul se transformă într-un mic haos…

În momentul când conștientizezi stresul, îl și gestionezi și reușești să-ți găsești starea de bine și calmul care-ți este atât de necesar de sărbători. Mai mulți specialiști recomandă metode de relaxare, pentru a scapa de acele griji inutile sau tehnici de eliberare a stresului, prin respirație sau prin mișcare conștientă: fiecare dintre acestea ne oferă avantaje pentru a fi bine cu noi.

Dar pe lângă metodele clasice de relaxare, am decis să împărtășesc cu tine cinci tehnici, pe care le folosesc personal, pentru a evita aceste stări de agitație și pentru a fi zen pe toată perioada cumpărăturilor:

1. Organizează-te!

Mai exact, te invit să-ți notezi într-o agendă o listă completă și detaliată, în care vei aloca un buget bine definit. Bineînțeles, poți adauga și elementele neprevăzute, dar nu mai mult de trei (presupuneri). În momentul când te organizezi, vei capăta claritate și, treptat, haosul se va disipa. Vei ști exact în ce anume să investești banii și vei avea parte de timp prețios pe care să-l petreci cu cei dragi, sau de ce nu?!, să te relaxezi la spa ori unde îți poftește inima. 

2. Nu te simți obligat să mulțumești pe toată lumea!

Poate și ție ți se întâmplă acest lucru: să cumperi cadouri din obligație. Eu una am experimentat asta de multe ori și nu mă simțeam deloc bine, pentru că făceam ceva forțat. Iar apoi îmi veneau tot felul de gânduri, care-mi provocau stări de tensiune. Așa că am renunțat la acest obicei și mă simt mult mai bine. Aleg să ofer cui simt… și atât. Și da, poți introduce aici practica mindfulness – prezența aici și acum. Vei observa o schimbare benefică ție, mai multă relaxare și focus pe ceea ce simți și alegi să faci în mod conștient.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Bucură-te de magia sărbătorilor!

Dacă te vei concentra pe tine, și nu pe nevoile altora, vei reuși să ai și o minte mai calmă și vei putea alege cadoul potrivit pentru fiecare persoană care contează pentru tine. Alege daruri cât mai creative! Recunosc: eu sunt adepta acestui gen de cadouri, pentru că-mi place să-i surprind pe cei dragi, an de an, cu câte altceva creativ și chiar inovator.  Bineînțeles că țin cont de preferințele lor, doar că le adaptez. Iar aici mă orientez către micii artizani: de la lumânări, la agende, la tricouri sau chiar la genți pictate, diferite obiecte croșetate, accesorii etc., găsești fel și fel de lucruri care ar putea bucura sufletele celor dragi ție. Alege doar să explorezi. Și cu această ocazie, recunosc că prefer să-i susțin și pe artizanii locali în munca lor.

4. Observă, cercetează, acționează!

Fie că alegi să o faci în mediul online sau direct în magazine sau târguri, îți sugerez ca, mai întâi, să observi ce poți găsi pe piață, să studiezi ofertele care te interesează! Cine știe ce idei noi îți vin! Apoi cercetează și nu te grăbi! Lasă-te mai întâi vrăjit de varietatea ofertei, apoi acționează! Când simți că ai descoperit cadoul perfect, e clar momenul achiziționării!

5. Planifică-ți cu un an înainte bugetul!

Chiar din luna ianuarie, poți să stabilești ca, în fiecare lună, să aloci o sumă (cât consideri tu!) pentru cadourile de Crăciun. Nu mare-ți va fi mirarea că, în luna decembrie, vei fi strâns o sumă consistentă, care te va ajuta să fii mai relaxat la cumpărături. Observă, însă, din timp dacă cei dragi își schimbă stilul de viață și dacă le-ar fi de folos altceva. Aplică mindfulness-ul în orice moment! Atunci când interacționăm armonios cu cei din jurul nostru, fie că suntem la cumpărături sau acasă în familie, funcționăm mai bine din punct de vedere mental.

Și, având în vedere că mai sunt câteva zile până la sosirea Crăciunului, dacă n-ai apucat să mergi la cumpărături, o poți face în acest an altfel: începând prin a te pregăti conștiincios și evitând stresul și aglomerația. Eventual, îți poți lua o zi de concediu dedicată acestei sarcini!

Sper că am reușit să-ți trezesc interesul și abia aștept să-mi povestești despre cum a fost, după ce ai urmat acești pași

Sărbători cu mult zen să ai alături de cei dragi !

Citește și:

Cum faci față stresului provocat de sărbători

Emoțiile din farfurie, de Sărbători

Author(s)

  • Mihaela B. Mihai

    fondatoarea MikaZen, psiholog, instructor de yoga

    Sunt fondatoarea MikaZen: SIMT. CRESC. ÎNȚELEG. MĂ DEZVOLT ÎMPREUNĂ CU TINE, sunt psiholog, instructor de yoga și mindfulness acreditat internațional pentru adulți și copii, copii cu dizabilități și adolescenți, transformational coach, consilier în dezvoltare personală. Am pășit pe acest drum al cunoașterii interioare din dorința de a face o transformare pozitivă în viața mea prin diferite metode care, reunite, m-au ajutat să-mi descopăr adevărată putere personală. Am renunțat la ocupația de pedagog în sistemul educațional acum șapte ani, pentru că nu mai rezonam cu metodele de predare tradiționale. Știam că există și o altfel de abordare a vieții, una mai prietenoasă, în care mă pot exprima liber. Misiunea mea este să vin în ajutorul tău pentru a-ți descoperi puterea de creștere interioară, stima de sine, încrederea și curajul de a fi ce mai bună varianta a ta. Te invit cu bucurie să facem această călătorie împreună! Michelle (Mihaela B. Mihai) www.mikazen.ro