În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este cea mai sigură cale de auto-sabotare, pe care și tu ai pășit probabil de multe ori.
– Cum să faci cunoștință cu scuzele pe care le folosești cel mai des și care te țin pe loc.


Imaginează-ți asta: lucrezi la un proiect, dar continui să-ți verifici e-mailul, slack-ul și rețelele de socializare. Te uiți pe fereastră, încercând să-ți recâștigi concentrarea. Poate că asculți un podcast în fundal. Mintea ta rătăcește de la o sarcină la alta, în funcție de ceea ce simți în acel moment. Nu muncești cu adevărat și, cu siguranță, nici nu-ți iei o pauză. Cu toții am trecut prin asta.

În ziua de azi, e greu să-ți menții concentrarea, mai ales atunci când există atât de mulți stimuli în jurul tău. Mai mult decât atât, n-am fost niciodată învățați ce înseamnă să fii concentrat și, mai ales, cum să ajungi acolo.

Împărtășesc cu voi 5 strategii care te pot ajuta să depășești starea în care ești mereu ocupat și care te vor ajuta să-ți menții concentrarea.

Cunoaște-ți cele mai importante 3 obiective

Pentru că sunt antreprenoare, cunosc cât de ușor este să-ți aglomerezi viața cu diverse sarcini legate de business. În timp, orice afacere devine complexă, acoperind paliere ca marketingul, social media, strategie, produs, relația cu clientul etc. Ce știu foarte bine din experiența este că nu vei putea să le acoperi niciodată pe toate. Cu cât îți vei dori să faci mai multe, cu atât te vei deconecta de la ceea ce este important pentru afacerea ta. Cunosc prea bine situația în care simt că mă mișc în continuu, dar nu generez nici un rezultat.

Acesta este momentul în care ești mereu ocupat, dar nu productiv. A avea succes în viață sau în business nu este despre a le face pe toate. Este despre a face mai puține, dar mai bine. A vrea să le faci pe toate nu va face decât să te țină pe loc.

De aceea este important să-ți cunoști cele mai importante trei obiective. Acele prioritățile la care lucrezi și care te ajută să avansezi constant și cărora le poți măsura rezultatul.

În momentul în care-ți este clar care-ți sunt prioritățile, vei ști să spui “nu” oricărei activități care nu este vitală pentru afacerea ta.

Urmează acest plan de acțiune dacă nu-ți cunoști prioritățile:

  • Începe prin a-ți face timp pentru a evalua ceea ce este cu adevărat important pentru tine. Fă o listă a priorităților tale pentru următoarele 3, 6 sau 12 luni. Alege doar trei dintre ele. Creează un plan de acțiune prin care elimini ce nu este important și eficientizează procesul prin care te raportezi la aceste priorități.
  • Odată ce-ți cunoști prioritățile, acceptă compromisurile pe care trebuie să le faci. Vor fi cu siguranța lucruri la care vei renunța. De fiecare dată când întâmpini o situație care te tentează să te concentrezi pe altceva, adu-ți aminte că cele mai importante priorități ale tale vor genera cele mai multe rezultate.

Începe-ți ziua cu rezolvarea celor mai importante sarcini

Spațiul dintre cunoașterea obiectivelor tale și îndeplinirea efectivă a acestora se rezumă la felul în care-ți consumi timpul, energia și cât de concentrat ești. Practic, este momentul care te propulsează către rezultatul dorit.

Majoritatea oamenilor produc cea mai mare parte a rezultatelor în prima parte a zilei. Acest moment al zilei ar trebui dedicat celor mai importante proiecte și sarcini. Cel mai bun sfat al meu, pentru a-ți începe ziua plin de energie, este ca înainte de a te apuca de treabă să te implici într-o activitate fizică.

Deși pare logic și ideal să-ți începi ziua așa, cei mai mulți dintre noi ne începem ziua verificând rețelele de socializare și îndeplinind cele mai nesemnificative sarcini. Cel mai probabil ne prinde prânzul și apoi energia începe să scadă și ne trezim simțindu-ne vinovați că n-avem suficient de mult timp pe care să-l acordăm celor mai importante priorități.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Diminețile sunt cele mai importante când vine vorba de accelerarea progresului. Folosește-le pentru a lucra proactiv la ceea ce este cel mai important pentru tine.

Analizează-ți diminețile, evaluează cum îți petreci timpul, cum îți consumi energia, ce-ți dă energie și fă-ți un plan care să te ajute să rămâi concentrat la cele mai importante priorități.

Elimină conflictele interne și personale

Cred că cel mai ușor mod prin care fiecare dintre noi se poate sabota este să-și dorească în același timp două lucruri diametral opuse, care se anulează unul pe celălalt.

Câteva exemple:

  • Nu poți slăbi, dacă în același timp îți dorești să mănânci în fiecare seară cartofi prăjiți în timp ce te uiți la Netflix.
  • Nu poți construi o afacere de succes dacă în același timp îți dorești să petreci cât mai mult timp liber cu prietenii, familia etc.
  • Nu poți încorpora obiceiuri bune, dacă în același timp vrei să-ți trăiești viața fără o structură.

În momentul în care nu rezolvăm aceste conflicte, tot ce facem este să ne consumăm energia într-o direcție greșită. Se va crea rezistență, care întotdeauna ne va ține pe loc.

Întreabă-te ce este cu adevărat important pentru tine. Amintește-ți că fiecare decizie pe care o vei lua va reprezenta faptul că ai renunțat la altceva.

Fă cunoștință cu scuzele pe care le folosești cel mai des

Așa cum este important să ne cunoaștem obiectivele și prioritățile, este la fel de important să devenim conștienți de scuzele pe care le folosim cel mai des. În momentele în care lucrurile poate nu merg în avantajul nostru, aceste scuze își vor face simțită prezența. Rolul lor va fi întotdeauna să ne țină pe loc.

Să fim realiști. Cel mai probabil vom întâlni astfel de momente. Frica de eșec este printre cele mai comune motive pentru a găsi scuze. Oricare ar fi scuzele tale, ceva știm foarte sigur: nu vom ajunge niciodată acolo unde ne dorim cu adevărat să fim, dacă continuăm să găsim scuze.

Cu cât ești mai conștient de ele, cu atât îți va fi mai ușor să ieși de acolo. Concentrează-te pe identificarea unor soluții pentru fiecare scuză pe care ți-o spui. Creează o variantă care se aliniază cu obiectivele tale.

Devino responsabil pentru obiectivele pe care vrei să le atingi

Cu toții avem momente în care ne simțim extrem de motivați și inspirați să ne atingem obiectivele. Și, totuși, cu toții avem momente în care suntem obosiți, epuizați și nemotivați.

Ceea ce diferențiază oamenii de succes de restul este că ei nu lasă scuzele să le stea în cale. Nu își lasă mintea să intre într-o poveste demotivantă. Oamenii de succes se consideră responsabili pentru promisiunile pe care și le fac singuri. Și, de fiecare dată când apar, în ciuda faptului că sunt obosiți și nemotivați, își întăresc obiceiurile sănătoase. Așa devin de neoprit.

Iată câteva strategii pe care le poți aplica:

  • Fă-ți o promisiune și, ori de câte ori ești tentat să încalci acea promisiune, amintește-ți cât de important este să te ții de cuvânt, de ce obiectivele tale sunt importante pentru tine și cât de bine te simți când te ții de ele.
  • Lucrează cu un coach, cu un grup sau cu un partener cu care-ți vei stabili verificări săptămânale pentru a revizui progresul obiectivelor tale și pentru a te menține pe drumul cel bun. Presiunea socială poate fi o modalitate puternică de a te face să apari indiferent de ce.
  • O analiză săptămânală cu tine însuți poate fi, de asemenea, o modalitate excelentă de a te trage la răspundere și de a te întoarce pe drumul cel bun atunci când te îndepărtezi de obiectivele tale.

Citește și:

Nu ești leneș, ești distras: cum să-ți menții concentrarea

Cum să-ți prelungești capacitatea de concentrare

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.