În următoarele 5 minute vei afla:

De ce succesul și fericirea depind de mentalitatea pe care o avem.
– Cum îți poți schimba modul de gândire de la mentalitatea fixă la mentalitatea de creștere.


Mentalitatea și sistemul nostru de credințe afectează totul în viața noastră, de la ceea ce credem și simțim la modul în care acționăm și răspundem lumii din jurul nostru. Povestea care se derulează în mintea noastră este povestea pe care mintea noastră o crede. Percepția noastră ne creează realitatea. Convingerile noastre creează rezultatul.

Pentru a-ți atinge obiectivele, mentalitatea trebuie să se potrivească cu aspirațiile tale. Dacă îți dorești o adevărată revoluție personală și vrei să-ți îndeplinești visele, acestea sunt cele cinci schimbări cruciale de mentalitate de care ai nevoie.

1. Acționează acum

Distanța dintre obiective și realitate ta se numește acțiune.

Cu toții avem vise; unele pot fi realizate cu ușurință, în timp ce altele ar putea dura ani să se concretizeze. Dar toate aceste vise necesită un singur lucru pentru a deveni realitate, acțiune.

Cu toții ne dorim ca visele noastre să devină realitate imediat, iar de mult ori ne dorim să renunțăm la acțiune și să fim direct în momentul în care avem succes, indiferent de cum arată pentru fiecare dintre noi succesul. Dar nu există scurtături în viață.

Totul începe prin a defini clar ce-ți dorești. Setează un obiectiv. Creează un plan pentru a-l atinge. Este important să ai direcție și să știi ce faci.

Apoi, fă primul pas. Alege cea mai mică acțiune care te va aduce mai aproape de obiectivul tău. Odată ce îți setezi mintea în modul de acțiune, câștigi claritate și va fi mai ușor să faci următorul pas. Dar secretul stă în a începe.

2. Concentrează-te pe creșterea personală

O mentalitate de creștere vine din convingerea că abilitățile tale pot fi dezvoltate prin efort.

Schimbă gândirea de la „Nu mă pricep la asta!” (mentalitate fixă) la „Nu o pot face încă, dar pot învăța cum să o fac!” (mentalitate de creștere).

Dezvoltarea unei mentalități de creștere necesită un set de mici schimbări de mentalitate. Aceasta include să crezi în abilitatea de a crește și de a te schimba, a vedea provocările ca oportunități, a te concentra asupra progresului, a acorda prioritate procesului de învățare în locul căutării aprobării și a te recompensă pentru efortul tău și nu doar pentru rezultat.

Mai presus de orice, dezvoltarea unei mentalități de creștere necesită să lucrezi cu propriile blocaje mentale. Cu toții avem anumite credințe limitative care ne împiedică să ne realizăm întregul potențial. Cele mai multe dintre aceste blocuri mentale sunt create în copilărie când învățăm să vedem lumea într-un anumit mod, uneori limitativ. Ceea ce vedem, auzim și trăim (de exemplu, lipsa financiară) devine implicit și filtrul nostru în realitate. Trecem apoi prin viață creând aceleași experiențe care se potrivesc cu viziunea noastră asupra lumii.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Schimbă conversația

”Fie că alegi să crezi că poți sau să crezi că nu poți, ai dreptate” – Henry Ford

Sună a clișeu, dar este adevărul. Poate chiar unul greu de acceptat. A crede că-ți poți realiza visele este primul pas pentru a le transforma în realitate.

Dacă conversația pe care o ai cu tine nu este una pozitivă și te surprinzi având gânduri în care nu poți și nu ai tot ce-ți trebuie pentru a avea succes, este timpul să schimbi conversația. Este cel mai simplu mod de a-ți schimba felul în care gândește mintea.

Fă schimbul de la o conversație negativă la una care include „Pot să fac asta” și „Am tot ce am nevoie pentru că acest lucru să se întâmple”.

Gândește-te că sunt mame care au joburi full-time și-n același timp construiesc un business în paralel. Sunt oameni de succes pe care-i admiri care au început cu poate mult mai puține resurse decât ai tu acum. Indiferent care este motivul pentru care simți că nu ești suficient de bun, trebuie să știi asta: te-ai născut suficient. Ești unic pe această planetă. Aceasta este superputerea ta.

Poate că nu poți crede încă acest lucru, dar o parte din tine, în adâncul sufletului tău, știe că acest lucru este adevărat. Dacă citești acest articol, este timpul să încetezi să-ți mai găsești scuze și să-nțelegi că aceste limite există doar în mintea ta.

4. Fii recunoscător

Abundența curge în viața mea cu ușurință.

Dacă-ți verifici cu nerăbdare contul bancar de cinci ori pe zi și te gândești: „Trebuie să fac mai mulți bani acum” sau îți spui constant că n-ai suficient timp sau experiență pentru a-ți atinge obiectivele, ești blocat într-un loc de frică și lipsă. Și, dacă operezi de acolo, vei crea mai multă frică și lipsă în viața ta.

În schimb, concentrează-te pe abundența din viața ta. Fii recunoscător pentru ceea ce ai și gândește-te cu încredere că lucruri bune vor veni către tine. Dacă este o abordare prea spirituală pentru tine, gândește-te astfel: ce ai de pierdut gândind pozitiv? A fi recunoscător este unul dintre cele mai simple lucruri pe care le poți face pentru a-ți trăi viața cu pasiune.

5. Călătorie este mai importantă decât destinația

Fericirea se găsește pe drum, nu la capătul drumului.

Să ai curajul de a-ți urma visele este greu. Va dura mult mai mult decât te aștepți și va fi foarte, foarte greu. Dacă te tot uiți la obiectivul final și compari locul în care te afli acum cu locul în care se află alți oameni sau unde vrei să te afli tu, va fi extrem de dificil să continui.

În schimb, concentrează-te pe bucuria călătoriei și celebrarea progresului tău. Fii mândru de ceea ce ai învățat și bucură-te de experiențele pe care le ai. A avea această mentalitate este absolut esențială pentru a rămâne perseverent și consistent în privința obiectivelor tale.

Acum că ai citit despre aceste schimbări de mentalitate, ce ai observat? Care dintre ele au rezonat cel mai mult cu tine? Care crezi că te va ajută cel mai mult? Ce strategii vei încerca?

Citește și:

5 semne că jobul de acum nu este vocația ta

12 strategii creative de a depăși blocajele profesionale

Author(s)

  • Alexandra Negulescu

    fondatoare Mpower Yoga Studio, business coach

    Alexandra Negulescu este antreprenoare, profesor de yoga, fondatoare Mpower Yoga Studio și business coach. Timp de zece ani, a lucrat ca fashion buyer, iar în prezent predă yoga în propriul studio. Este pasionată să împărtășească yoga ca stil de viață. Când nu preda yoga, scrie pe propriul blog despre wellbeing, lifestyle, transformare și dezvoltare personală.