În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e important să fii prezent cu adevărat în timp ce mănânci.
– Care sunt consecințele atunci când mănânci pe fugă.


Crescut de mic la țară, mă minunam de câtă forță dădeau dovadă cei mari și câte puteau face într-o singură zi. Și cu longevitatea stăteau bine, unii ajungând să-și cunoască chiar și stră-stră-nepoții. În mediul rural, preocuparea asupra obezității și a excesului alimentar era izolată. Nimeni nu-și făcea griji pentru ”un pic de burtică” sau de câte ori mânca pe zi, căci munca câmpului și efortul depus se vedeau altfel în oglindă.

Ajuns la oraș datorită serviciului, lucrurile s-au schimbat radical, iar tipologiile cu care am luat contact s-au diversificat. Am câștigat o altă deschidere, alt  ritm, alți  stimuli, alte oportunități. Dar totul cu un preț piperat: aer poluat, stres, alimentație mai puțin sănătoasă și multe tentații greu de gestionat.  

Chiar și pentru mine, care am făcut sport intensiv, efectele secundare ale vieții citadine haotice s-au făcut vizibile: la 31 de ani, devenisem ”un bărbat cu gabarit”. La înălțimea de 1,89, 145 de kilograme  pica… respectabil, credeam eu, refuzând să văd reacțiile celor din jur ca pe un avertisment legat de sănătatea  mea.  Oboseam  repede, nu mai reușeam să-mi îndeplinesc sarcinile zilnice, aveam anxietate, urmată de episoade de depresie și un puls oscilant. 

Practic, devenisem o amintire a ceea ce am fost cândva, un sportiv de performanță. 

Am spus STOP. Am pornit  în căutarea unei metode personale, într-o formă care să mi se potrivească, care să mă ajute să slăbesc și să-mi recâștig sănătatea, în parametrii ei optimi. 

Iată 5 obiceiuri dăunătoare pe care ar trebui să le uiți anul viitor:

1. Să mănânci pe fugă

Mâncatul în mașină,  gustările luate pe birou, să bei un suc proaspăt sau un latte bogat în calorii în timp ce te plimbi, toate sunt obiceiuri ce fac parte din cultura urbană, dar care te determină să consumi calorii în exces. Mulți confundă mâncatul pe fugă cu mâncatul emoțional, dar sunt două lucruri diferite: primul este un act secund din viața cotidiană, iar al doilea este un act compulsiv în momente de stres și poate continua o perioadă de timp sau poate apărea episodic. Mesele principale, bogate în macronutrienți, îți vor menține un nivel de energie pe o perioadă mai lungă de timp, iar asta te va face să renunți la acele “ronțăieli” bogate în produse făinoase sau dulci între mese. Iar dacă rația ta zilnică include și gustări, alege alimente care au un indice de absorbție scăzut. Poți consuma nuci și semințe, fructe în coajă lemnoasă, avocado, bucăți de cocos. Acordă maxim zece minute consumului acestor alimente. 

2. Să sari peste micul dejun

Poate crezi că, dacă sari peste micul dejun, vei reduce numărul caloriile consumate, dar această situație atrage rezultatul opus. Cei care obișnuiesc să ia micul dejun pierd mult mai repede în greutate decât cei care sar peste această masă. În plus, persoanele care mănâncă, de obicei, prima masă a zilei au parte de mai multe fibre, calciu, vitaminele A și C, riboflavină, zinc și fier. Dacă nu-ți e foame când te trezești la prima oră, ce faci? Nu-ți face griji! Să mănânci micul dejun nu trebuie să fie primul lucru pe care-l faci atunci când te-ai ridicat din pat. Îți poți face mai întâi toaleta, să bei câteva pahare de apă, poți medita, poți binecuvânta noua zi, poți face exerciții fizice și, după aceea, îți poți prepara micul dejun. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Să mergi la culcare după ora 12 noaptea

Somnul este un element extrem de important, care ne influentează obiceiurile alimentare și metabolismul. Odihna e o recompensă adusă corpului, oferindu-i liniște și spațiu să se încarce după o zi de lucru. Calitatea slabă a somnului este asociată cu un consum ridicat de băuturi energizante și băuturi îndulcite cu zahăr, duce la săritul peste micul dejun și încurajează mesele neregulate. În concluzie, lipsa somnului e asociată cu un consum ridicat de carbohidrați, pentru că un creier nefericit și obosit va fi un creier flămând. Pregătirea pentru somn se face cu minimum două ore înainte de culcare: lumină galbenă difuză, haine comode, consumul de ceai din flori galbene, muzică de relaxare, meditație sau practicarea recunoștinței, toate fac parte din ritualul de somn.

4. Să mănânci în fața ecranelor      

Acest obicei este destul de des întâlnit în rândul persoanelor care locuiesc singure sau care lucrează de acasă. Nu pare un lucru chiar atât de dăunător, dar acest obicei îți distrage atenția de la ceea ce mănânci, dar mai ales de la cât mănânci. Uitatul la televizor, telefon, computer sau chiar și cititul ziarului, toate aceste activități te fac să pierzi din vedere faptul că ești sătul și să ajungi la excese. Tratează hrana ca pe ceva sacru, iar mâncatul, ca pe un act de iubire de sine: hrana este combustibilul tău, ce te ajută să ajungi acolo unde-ți dorești, și să experimentezi ce-ți dorești. De aceea, în timpul mesei, nu mai fi preocupat de altceva: rămâi conectat la hrană, bucură-te de ea, fii prezent și observă când ai atins nivelul de sațietate! Doar așa vei reuși să-ți dai seama când este momentul să te ridici de la masă.

5. Să faci excese alimentare noaptea

Ce te-ar putea determina să mănânci în exces noaptea? 

Stresul sau provocările de ordin emoțional

Stresul este o cauză majoră a numeroase probleme de sănătate: obezitate, niveluri ridicate de glucoză, hipertensiune arterială și boli de inimă. De fapt, problema reală este perioada de stres la care suntem supuși și cum răspundem la ea. Stresul poate fi un stimul: el poate fi fundația unui act de curaj, un motor pentru o acțiune sau un plan, el este întipărit în ADN-ul nostru. Problema este că perioadele de stres sunt îndelungate și dese, iar excesele alimentare pe timp de noapte sunt um răspuns la stres prelungit, și pot fi interpretate ca niște recompense pentru faptul că ai depășit cu bine provocările întâlnite. Conștientizează felul in care răspunzi la stres și observă care sunt factorii declanșatori ai poftelor nocturne. 

Obiceiuri alimentare nocive

Dacă în timpul zilei ai unui program încărcat, îți lipsește pofta de mâncare și nu consumi alimente bogate în nutrienți, seara creierul tău și întreg organismul vor fi pe avarie și îți vor cere urgent combustibil. Alimentația frugală de pe timpul zilei duce la un apetit excesiv în timpul nopții, pentru a se compensa energia pierdută. Prin urmare, dacă obiceiurile tale alimentare nu sunt echilibrate, corpul își va cere dreptul oricum și te va îndemna la excese pentru a compensa.

Dezechilibre hormonale 

Cortizolul nu este singurul hormon care influențează excesele nocturne. Pofta de mâncare e gestionată de doi hormoni: grelina reaglează apetitul și leptina comunică sațietatea, iar echilibrul lor poate fluctua pe parcursul zilei. O dereglare a acestor cicluri te poate determina să mănânci la ore nepotrivite.

În mod ideal, corpul tău primește mesaje de foame și de sațietate pe tot parcursul zilei, mesaje pe care ar trebui să le respecți. Este cea ce noi numim mâncat intuitiv. Cu toate astea, mediul extern și intern poate deregla acest ritm și poate induce o stare de confuzie între cele două rapoarte. Astfel, câteodată simțim mai multă poftă de mâncare pe timpul nopții, mai degrabă decât dimineața sau în timpul zilei. 

În acest caz, impunerea unei ritm alimentar este impetuos necesară: ar trebui să mâncăm la intervale regulate pentru a ne menține nivelul de energie optim. Însă, dacă organismul e afectat în vreun fel de factorii menționați mai sus, producția hormonilor ce reglează pofta de mâncare se poate deregla. 

Dar cu un pic de voință și puțină disciplină alimentară îți vei putea regăsi echilibrul.

Citește și:

Emoțiile din farfurie, de Sărbători

De ce poftești la cartofi prăjiți când ești obosit?

Author(s)

  • Aurelian Vasile

    nutriționist, practicant de medicină funcțională

    În căutarea unei metode personale care să îl ajute să slăbească și să-și recâștige sănătatea, Aurelian Vasile a studiat să devină nutriționist, coach cu competențe în nutriție funcțională și emoțională, iar apoi a dezvoltat metoda ReBuild care, în 5 pași, îți transformă corpul într-o casă cu fundație solidă, unde să poți locui. De la fundație și până la acoperișul casei, Aurelian îți va explica succint toți pașii pe care trebuie să îi faci ca să-ți reconstruiești sănătatea. https://www.aurelianvasile.ro/