În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce fericirea e o călătorie, și nu destinație.
– Care e cel mai important factor al împlinirii tale sufletești.


Fericirea nu este linia de sosire, ci drumul către acel punct. Însă fiecare are drumul său. Vestea cea bună este că fiecare zi îți oferă ocazia de a încerca lucruri noi pentru a fi mai fericit. 

Mulți oameni dau vina pe circumstanțe, pe situații asupra cărora n-au control sau pe alți oameni, atunci când vine vorba de nefericirea lor.

Însă adevărul este că responsabilitatea propriei fericiri revine fiecăruia în parte. Eleanor Roosevelt spunea că: ”Nimeni nu te poate face să te simți inferior fără consimțământul tău”. O să o parafrazez, spunând că: ”Nimeni nu te poate face nefericit fără consimțământul tău”.

Fericirea este un proces continuu, nu reprezintă destinația. Pentru a o simți, poți, pur și simplu, să faci mai multe lucruri care te fac fericit, zilnic. Stă în puterea ta să-ți generezi starea de spirit din fiecare zi. Poți învăța cum să devii fericit și, mai mult, cum să rămâi fericit. 

Dan Millman, autor și speaker din sfera dezvoltării personale explică: ”Am crezut dintotdeauna că o existență împlinită cu bucurie și înțelepciune este dreptul meu din naștere și că se va materializa treptat, odată cu trecerea timpului. Nici nu mi-a trecut prin minte că va trebui să învăț să trăiesc – că e nevoie de exercițiu și de un anumit mod de a privi lumea, un exercițiu pe care trebuie să ți-l însușești pentru a ajunge la o viață simplă, fericită, lipsită de complicații”.

Oamenii care descoperă fericirea fără limite și-au însușit anumite obiceiuri care-i diferențiază de ceilalți: obiceiuri de om fericit. Oamenii fericiți fac mai multe lucruri care le aduc mulțumirea. Elemente care fac parte din procesul fericirii sunt anumite rutine, activități și alegeri. Și cu cât le exersezi mai mult, cu atât creierul tău se recalibrează pentru a se ajusta obiceiurilor fericirii. 

Când te simți bine, creierul tău secretă dopamină, serotonină, oxitocină sau/și endorfine: cvartetul de substanțe chimice responsabile de starea de fericire. 

Ne dorim cu frenezie aceste trăiri minunate, deoarece creierele noastre sunt proiectate să le caute. Iată câteva lucruri pe care fiecare dintre noi poate începe să le facă, indiferent de vârstă, pentru a avea parte de mai multă fericire în viață. 

1. Un creier fericit intră și rămâne cu mai mare ușurință în starea de flow 

Ți s-a întâmplat vreodată să fii atât de absorbit de ceea ce faci încât să pierzi noțiunea timpului? Să fii complet preocupat de treaba sau de activitatea în care ești implicat este o stare ce poartă numele de flow sau ritm.

Este o experiență ideală, care te poate face mai fericit și care poate fi regăsită în orice, de la ciclism, până la grădinărit, citit, urmăritul unui film captivant sau a unei emisiuni TV. Fluxul descrie un sentiment inerent de satisfacție. 

În bestseller-ul său Flow: The Psychology of Optimal Experience, autorul Mihaly Csikszentmihalyi, considerat a fi cel care a popularizat conceptul și starea de flow prin cercetările pe care le-a realizat în anii ‘80 și ‘90, descrie fluxul drept: ”o stare în care individul este atât de implicat în ceea ce face, încât pare că nimic din ceea ce îl înconjoară nu mai are importanță; experiența este într-atât de plăcută încât va rămâne în ea cu aproape orice preț, pur și simplu pentru că se simte incredibil de bine”. 

Când ești prins în astfel de ”mreje”, ai senzația că timpul s-a oprit în lumea ta interioară. 

Fluxul este posibil în orice fel gen de activitate care presupune efort mental prelungit și în care ne face plăcere să fim implicați, literalmente, de dragul activității.

Pentru a trăi fericirea fără a alerga după ea, fă-ți rutine zilnice de fericire. Atunci când creierul anticipează lucruri care te vor face fericit, începe să se recalibreze pentru a detecta și mai multe obiceiuri care te încântă. Dacă te hotărăști să fii fericit, creierul tău va căuta lucrurile care îți aduc bucurie. 

2. Exprimarea recunoștinței, o practică pentru o viață fericită

Studiile au arătat că, de exemplu, experiențele pozitive mărunte acumulate au un impact mai mare asupra calității vieții decât câteva reușitele memorabile sau câteva evenimente epice. Persoanele recunoscătoare se simt mai bine în propria piele și în propria viață și se pare că sunt și mai fericite. 

Exprimarea recunoștinței te ajută să te simți mai bine, iar asta îți îmbunătățește stima de sine. Practica recunoștinței poate impulsiona modificări durabile în creierul uman. 

”S-a constatat că, la oamenii care cultivă în mod intenționat recunoștința, cortexul prefrontal medial înregistrează niveluri crescute ale sensibilității neurale. Această arie corticală este asociată cu învățarea, gândirea rațională și luarea deciziilor”, spune Ellie Cobb, Doctor în Științe, psiholog holistic și directorul Psychology for Thankful, o organizație socială și, în același timp, un brand de lifestyle care pune accentul pe gratitudine.

Atunci când includem recunoștința în viața noastră într-un mod autentic, ne simțim mai modești și mai conectați cu cei din jurul nostru. Iar această atitudine sporește atracția celor din jur față de noi. Practicând-o pe termen lung, nu va mai fi nevoie să o faci în mod conștient și vei observa efectele sale asupra felului în care privești viața. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Oamenii cei mai fericiți cultivă relații profunde și stabile

Cel mai bun factor de predicție a unei vieți împlinite este prezența unor relații sociale echilibrate. 

Sunt nenumărate studiile care sugerează că fericirea are legătură cu relațiile sociale. Relațiile în care te regăsești nu doar că te fac mai fericit, ci sunt asociate și cu o mai bună stare de sănătate și chiar și cu o viață mai îndelungată. 

Relațiile sunt conectate de unele dintre cele mai puternice emoții de care suntem capabili. Când acestea sunt pozitive, ne simțim fericiți, împliniți și liniștiți. Iar dacă relațiile scot la suprafață ceea ce e mai urât la noi sau sunt inexistente, ne simțim anxioși, deprimați și singuri. 

Un studiu Harvard având ca temă dezvoltarea adultului (considerat a fi cel mai complet pe această temă,) a început în 1938 și a urmărit viețile a 724 de bărbați pe parcursul a 75 de ani și a descoperit că relațiile bune sunt factorii cheie care contează cel mai mult atunci când vine vorba despre fericire de longevitate. 

”Lecția pe care am învățat-o din zecile de mii de pagini ale acestui studiu a fost aceea că, având relații bune cu cei din jur, suntem mai fericiți și mai sănătoși”, susține Dr. Robert Waldinger, medic psihiatru și conducătorul Harvard Study of Adult Development.

4. Oamenii fericiți trăiesc în prezent 

Este foarte dificil să-ți găsești fericirea atunci când îți petreci foarte mult timp preocupându-te de ceea ce a fost în trecut sau trăind cu frica viitorului. 

În timp ce viața se întâmplă, ești prea stresat pentru a ține pasul cu ea. Ești prea ocupat îngrijorându-te în legătură cu trecutul ori cu viitorul, astfel încât ratezi prezentul și-i permiți timpului să treacă în viteză, neobservat și netrăit. 

Astfel, ajungi să irosești secunde prețioase, minute, ore, zile, luni și ani cu gândul la viitor sau regretând evenimente din trecut. 

Lucrurile nu pot fi trăite altfel decât pe rând, așa că e preferabil să alegi să trăiești în momentul prezent. ”A trăi momentul prezent (adică starea de mindfulness) este o stare de atenție orientată activ, deschis și intențional către prezent”, scrie Jay Dixit de la Psychology Today.

Profită de micile bucurii ale vieții atunci când îți ies în cale. Lucrurile simple sunt micile minuni care fac ca viața să fie mult mai ușor și mai plăcut de trăit.

Însă nu te gândi prea mult la carpe diem. În momentul în care intri pe ”modul gândire” și începi să cauți lucruri care să te facă să te simți împlinit, tocmai această împlinire va deveni un miraj. 

5. Creierele fericite caută aventura: gustă fiorul vieții în toate formele sale

Plănuindu-ți aventuri, indiferent cât de mici, vei fi mai entuziasmat în zilele sau săptămânile premergătoare evenimentului, iar premeditarea îți va aduce o amânare a recompensei. 

Oamenii care iubesc  aventura sunt în mod natural mai animați, mai recunoscători, mai puțin stresați și mai prezenți. 

Îți poți transforma fiecare zi într-o aventură, pentru că fiecare zi poate fi extraordinară. Poți fi aventuros chiar și fără să-ți părăsești casa: alege un drum alternativ către serviciu, citește despre subiecte care nu te preocupă în mod obișnuit.

Deprinde o nouă aptitudine care te-ar putea transforma, pe viitor, într-o persoană indispensabilă și bucură-te de emoția unei noi experiențe. Pentru iubitorii de natură, aventura este o oportunitate de a se bucura de peisaje uimitoare. 

Un studiu a concluzionat că două ore petrecute în natură în fiecare săptămână – fie în pădure, ori în parc, sau pe plajă – îți reîncarcă bateriile, îți îmbunătățesc sănătatea și starea de bine, atât mental, cât și fizic.  

Pentru a trăi fericirea adevărată, cea care se ascunde în detaliile trecute cu vederea, e necesar să te lași surprins și să poți accepta că, uneori, presupunerile tale nu au fost corecte. 

Trezește-te în fiecare dimineață pregătit să faci micropașii care te vor purta pe drumul fericirii. Fă alegeri bune, indiferent cât de mărunte sunt, pentru a avea o stare de spirit cât mai senină. Fiecare experiență măruntă se adaugă la calcul. 

Citește și:

10 cele mai populare mituri despre creier demontate de un doctor în neuroștiințe

11 lucruri uimitoare pe care nu le știai despre creierul tău