În următoarele 5 minute vei afla:

– Care este legătura dintre pușculiță și succesul în viață.
– Cât de responsabili devin copiii atunci când dispun de mici sume de bani.


Din ce în ce mai mulți părinți sunt de acord cu o alocație lunară acordată copiilor. 

Totuși, încă mai sunt părinți care consideră banii o influență negativă, așa că ei cumpără pentru copil tot ce are nevoi și ce-și dorește, banii fiind un subiect tabu. 

Mai sunt și părinții speriați de faptul că banii sunt murdari (la propriu) și nu vor să lase copiii să atingă banii.

Un test făcut de cercetătorii Rona Abramovitch, Jonathan L.Freedman și Patricia Pliner a dus la concluzia că acei copii care primesc acasă o alocație lunară știu să aprecieze mai bine prețurile și sunt mai atenți cu banii, indiferent dacă sunt în formă fizică numerar sau pe un card. Subiecții testului au avut vârste de 6, 8 și 10 ani. 

Îți vom prezenta în continuare 5 motive pentru care să-i dai copilului o alocație lunară:

1. Îi faci copilului educația financiară

Așa cum nu poți învăța să înoți de pe malul apei, tot așa nu poți învăța elemente de educație financiară fără să ai bani în mână și să fii pus, singur, în fața unor decizii, suportând consecințele deciziei tale. 

Copilul va înțelege că resursele sunt limitate și va fi mai atent la resursele pe care le are (bani, timp, energie și așa mai departe). 

Dacă pe banii părinților și-ar cumpăra tot magazinul, pe banii lor vor învăța să fie cumpătați. Vor gândi de două ori orice cumpărătură pe care vor să o facă. 

Veți avea surpriza că pe banii lor multe lucruri nu mai sunt suficient de interesante pentru a fi cumpărate.

Ai nevoie de bani pentru a învăța despre cum funcționează aceștia. Modul în care copilul primește alocația și apoi felul în care își administrează banii fac parte din bazele educației financiare care îi va folosi întreaga viață.

2. Îi va crește gradul de responsabilitate

Banii dați nu se mai întorc, asta va fi o lecție pe care o vor învăța destul de repede copiii. 

Când au o sumă de bani disponibilă, vor fi atenți să se încadreze în acea sumă. Vor căuta din multitudinea de opțiuni cele care li se potrivesc, vor înțelege că sunt și alte variante mai ieftine pentru ceea ce își doresc. 

În viață vor fi puși de multe ori în această situație, iar ce fac ei acum, în joacă, le dezvoltă abilități sănătoase și necesare în viața de adult. 

3. Învață să planifice și să își stabilească obiective

”Dacă tot am niște bani, de ce să nu mă bucur de ei?”, ar putea gândi un copil în magazinul de jucării. 

Copiii trebuie să înțeleagă motivul din spatele pușculiței și rolul economiilor. Să vadă că și noi adulții punem bani deoparte, că renunțăm pe moment la o plăcere pentru ceva ce ne dorim și mai mult, că planificăm ce facem cu banii economisiți. 

În viața de zi cu zi găsim motive pentru a economisi, important este să le vorbim copiilor despre ele, să vadă că renunțăm fără probleme la plăceri mai mici pentru plăceri mai mari.  

Le vom explica copiilor de ce facem economii și cum le facem, de exemplu renunțăm la o masă în oraș, la o ieșire la locul de joacă cu bani, la o plecare în weekend la munte, la alte haine sau pantofi, pentru a economisi bani de vacanță.

Așa vor învăța și ei să renunțe la plăceri de moment, la ce văd la ceilalți copii și își doresc doar pentru că au opțiunea în fața ochilor, pentru ceva ce își doresc mai mult, cum ar fi o bicicletă, un instrument muzical, un joc anume.

Când știu obiectivul pentru care au de economisit nu se vor lăsa atât de mult atrași de tot ce văd la alți copii. 

4. Își dezvoltă răbdarea

Trăim într-o perioadă de abundență. Copiii primesc ce își doresc foarte repede și nu mai sunt învățați să aștepte. Suntem în perioada fast food, fast toys, fast orice ne dorim. 

Noi, părinții, suntem foarte ocupați și folosim orice ne ajută să fim eficienți și rapizi. Nu e de mirare că și copiii vor totul acum, rapid, instant. 

Răbdarea și perseverența sunt printre aptitudinile care ajută la obținerea succesului în viață. 

Copilul va aștepta până săptămâna viitoare sau luna viitoare pentru a primi o nouă sumă de bani sau va avea de așteptat mai mult timp când își dorește o jucărie mai scumpă. 

Astfel, copilul va înțelege că banii se cheltuie mai rapid decât se obțin și își vor dezvolta răbdarea în a obține ce-și doresc.

5. Va înțelege că deciziile suportă consecințe

Un copil care primește explicații începe să înțeleagă și, mai departe, învață să gândească. 

Copilul va învăța să caute opțiuni, să le analizeze, să le compare, apoi să ia o decizie și să accepte consecința. În timp, va înțelege consecința înainte de a lua decizia și astfel deciziile vor fi din ce în ce mai inspirate. 

Acest proces duce la dezvoltarea unei gândiri pe termen mai lung, dincolo de plăcerea imediată. 

Dacă îi dau bani va face alegeri greșite!

Unii părinți au această frică. Am fost crescuți să fim de nota 10 și să nu facem greșeli, uităm că de fapt greșeala este drumul spre învățare.

Evident că vor face și alegeri greșite, dar nu uităm că este vorba despre un proces de învățare. Cu siguranță preferăm să facă acum alegeri greșite pe sume mici de bani din pușculiță, decât mai târziu în viață pe bani foarte mulți. 

Rolul nostru nu este să-i salvăm sau să nu-i lăsăm să greșească, ci mai degrabă să-i îndrumăm pentru a face alegeri din ce în ce mai corecte. 

Cum se spune: pregătim copilul pentru drum și nu drumul pentru copil. 

Citește și: 

Cum ne învățăm copiii să-și comunice corect nevoile

Scurt ghid de îmblânzit leii

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.