În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce angajații nu-și folosesc toate zilele de concediu la care au dreptul într-un an. 
– Când știi că ai nevoie de o pauză. 


Atunci când conduci o companie, zilele săptămânii sunt, în mod inevitabil, extrem de aglomerate. Unui antreprenor i se cere să joace diferite roluri – de la cel de om de resurse umane la vânzător și de la director de marketing la purtător de cuvânt. Este posibil să petreci o zi în întâlniri cu clienții în capătul celălalt al țării și următoarea zi să te găsească la birou, unde intervievezi candidați pentru noi posturi, conduci ședințe, vorbești la telefon, răspunzi la e-mail-uri. Și, indiferent dacă ești liderul companiei, o persoană abia angajată sau un freelancer cu state vechi de plată, probabil că timpul este cea mai prețioasă resursă pe care o ai. 

Cu toții ne păcălim singuri că 80 de ore de lucru pe săptămână e o chestie grozavă și că o să putem ține acest ritm pentru o perioadă lungă de timp. Și gândirea asta e, mai ales, valabilă în epoca internetului, în care suntem mai conectați și mai disponibili decât am fost vreodată. Astăzi, ai nevoie de un efort monumental ca să te deconectezi, chiar dacă ești în afara programului. 

Însă, dacă te agiți 24/7, vei ajunge la burnout și productivitatea ta va avea de suferit. Șansele sunt mari, de asemenea, ca să petreci o bună bucată din weekenduri răspunzând la e-mail-uri și încercând să rezolvi niște probleme de la birou, în loc să te odihnești și să te relaxezi. Și asta e o mare problemă: dacă nu îți oferi timp să-ți reîncarci bateriile, productivitatea și chiar sănătatea ta vor avea de suferit. Însă, dacă-ți faci o strategie bună în timpul săptămânii astfel încât să nu fii nevoit să-ți sacrifici timpul liber, vei fi mult mai energic, mai concentrat și mai creativ. 

Iată cum poți să-ți organizezi strategic săptămâna de lucru astfel încât să poți să te odihnești în weekend: 

1. Fă curățenie în spațiul digital. 

Cred că nu există lucruri mai rele decât să te reîntorci la birou după o vacanță sau după un weekend prelungit și să vezi inbox-ul prin cu zeci de mesaje necitite. Pentru mine, asta e o chestie care mă panicheză.

Însă nu toate e-mail-urile sunt importante. 

Eu unul, spre exemplu, sunt pus în CC la o grămadă de mesaje de care, sincer, nici n-ar fi trebuit să fiu informat. Sunt, de asemenea, în baza de date pentru o mulțime de e-mail-uri care sunt doar niște spam-uri. 

Dezabonează-te de la newslettere și reclame care nu aduc nici o valoare în viața ta. Strategia cheie: scanează rapid informația care-ți apare în inbox și ignoră ceea ce nu te ajută sau nu te interesează. 

Ca să evităm o astfel de aglomerare de mesaje la locul de muncă, recomand echipei mele să folosească Slack pentru comunicarea internă. De asemenea, când ștergi de pe desktop icon-urile unor aplicații nefolosite îți eliberezi spațiul de muncă și îți permiți să te concentrezi la ceea ce ai de făcut. În plus, sistemul de block al unor site-uri poate să te protejeze de momentele în care ești distras de Facebook și Twitter, când tu ai, de fapt, treabă de făcut. 

Dacă nu găsești o modalitate eficientă „să faci curățenie” în lumea ta digitală, vei fi copleșit rapid. 

2. Fii onest în legătură cu lucrurile care se întâmplă în jurul tău și decide ce poate fi amânat. 

Să-ți verifici e-mail-urile în weekend e o pantă pe care nu vrei să aluneci. 

Odată ce ai început să faci asta, pot trece ore întregi fără măcar să-ți dai seama. Următorul lucru pe care-l vei face este să uiți de meciul de fotbal al fiului tău sau de partida de tenis pe care voiai să o joci cu un prieten. 

În realitate, cele mai multe dintre mesaje pot aștepta ziua de luni să fie rezolvate. Atunci când e vorba despre un client, îmi reamintesc mie însumi că există un serviciu de relații cu clienții disponibil oricând și-ar dori acesta. Există câteva excepții, ca cea când ai parte de un client care e în zonă doar câteva ore sau este pe un fus orar diferit, însă asemenea situații sunt puține și foarte rare.

De obicei, e-mail-urile la care suntem atât de grăbiți să răspundem nu sunt urgente. Așadar, înainte să-ți permiți să aluneci pe panta fără de sfârșit, gândește-te serios dacă merită să-ți sacrifici timpul liber. 

3. Folosește la maximum orele de lucru. 

În mod ocazional, proiectele îți pot ocupa întreaga zi de lucru. Însă, de cele mai multe ori, sunt rezolvate destul de rapid. Asta înseamnă că, dacă ai o atitudine potrivită și o strategie corectă, poți să pui la punct toate lucrurile de care ai nevoie înainte să sosească weekendul. Iată câteva tehnici testate-și-adevărate pentru a face perioada dintre luni și vineri pe cât se poate de eficientă:

  • Scrie pe o hârtie trei dintre cele mai importante sarcini, în fiecare zi dimineață, pentru a preveni momentul în care te iei cu alte chestii, nu chiar atât de importante, și la final de zi constați că n-ai rezolvat mai nimic. 
  • Nu sta pur și simplu uitându-te la ecranul calculatorului opt ore pe zi. Ajută să te miști prin birou și să-ți pui sângele în mișcare. Poți să intri într-o conferință online de afară, de pe telefon, sau poți să mergi câțiva pași ca să iei prânzul în altă parte. Să stai afară e un exercițiu care te calmează și te face mai creativ. 
  • Pune telefonul jos. Văd o mulțime de oameni care se holbează la telefoanele lor cât e ziua de lungă și chiar în timpul ședințelor zăresc oameni care nu se pot abține să nu răspundă la câte un mesaj sau la un e-mail. Lasă telefonul în pace din când în când și fii „prezent, în momentul de față”. 

Uneori n-ai ce să faci, programul de muncă e haotic, așa cum e el, însă există suficiente moduri prin care poți să fii eficient. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Nu te teme să iei o pauză. 

Așa cum arată un studiu făcut de site-ul de angajări Glassdoor, doar 23% dintre angajați își folosesc, de fapt, toate zilele de concediu. 

Există, cu siguranță, un soi de stigmat legat de vacanțe și zile libere. Și există o mulțime de motive pentru asta: suntem ocupați, ne este teamă că o să rămânem în urmă cu proiectele sau ne e teamă că ceilalți ne vor percepe ca leneși sau nededicați. De fapt, însă, nu facem altceva decât să ne omorâm productivitatea atunci când nu ne luăm timp liber ca să ne încărcăm bateriile. 

Trec prin diverse perioade când mi-e foarte greu să adorm, pentru că mintea mea aleargă în toate direcțiile și mă gândesc la lucrurile care trebuie rezolvate. Și știu că nu sunt singurul care e bântuit de gânduri intruzive despre proiecte și deadline-uri. Așa c-mi propun, uneori (și fac o prioritate din asta), să plec de la birou și să las e-mail-urile în urmă. Să-ți oferi timp liber în vacanță te ajută să reduci anxietatea și-ți îmbunătățește concentrarea atunci te reîntorci la muncă. 

Iată de ce biroul meu are o politică de vacanță fără perioadă determinată.

Oamenii își pot lua liber oricând simt nevoia, fără să se simtă ca și cum ar rămâne în urmă sau și-ar lăsa coechipierii baltă. De asemenea, noi încurajăm angajații să-și păstreze weekendurile doar pentru ei. Și cu siguranță nu-mi doresc ca echipa mea să lucreze 80 de ore pe săptămână, ceea ce i-ar face și mai stresați și mai nefericiți. Mă aștept să-și termine treaba într-un interval de timp rezonabil. 

Dacă remarci că petreci mai multe nopți cu ochii în tavan în timpul săptămânii pentru că ești îngrijorat de mult prea multe lucruri, e clar că ai nevoie de o pauză. 

5. Fă un pas înapoi și privește imaginea de ansamblu. 

Atât de des suntem prinși în activitatea de zi de zi încât… nu vedem pădurea din cauza copacilor. 

În afară de cazul în care ești președinte sau chirurg la camera gardă într-un spital de urgență, proiectul în legătură cu care te stresezi probabil că nu e așa o mare chestie pe cât crezi tu că este. În weekendul tău, fă o prioritate din petrecerea timpului alături de cei dragi, sună pe cineva din familie, cu care n-ai mai vorbit de mult, și petrece cât mai mult timp pe afară. 

Mișcarea este esențială pentru sănătatea fizică și mintală. Mie îmi place Crossfit și ador să fac hiking. Atunci când te bucuri de priveliștea din vârful unui munte s-ar putea să-ți vină niște idei extraordinare. 

Nu suntem mașini. Nu putem să funcționăm încontinuu și să ne așteptăm să fim mereu în top. Însă, dacă îți vei folosi timpul liber pentru scopul pentru care este acesta destinat (odihnă, relaxare, activități de care să te bucuri), vei fi mult mai fericit și mai odihnit atunci când e timpul să te întorci la lucru luni dimineață. 

Munca este importantă, însă n-ar trebui să-ți ocupe întreaga viață. Dă-te jos de pe rotița de hamster din când în când și trăiește. 

Citește și:

10 lucruri pe care să le faci în weekend pentru o săptămână mai bună

5 lucruri de făcut duminică seară ca să te pregătești pentru o zi de luni perfectă

Author(s)

  • Peter Swaniker

    expert în tehnologie și antreprenor

    Peter Swaniker este expert în tehnologie și antreprenor, dar și fondatorul și CEO-ul Ximble, companie de software dedicată forței de muncă.