În următoarele 3 minute vei afla:
– Cum maternitatea te poate face să te simți și să fii mai frumoasă.
– De ce femeile devin lideri mai buni odată ce ajuns să fie mame.
Se spune că nașterea e cea mai pregnantă amintire din viața unei femei, toate ne pregătim nouă luni de zile pentru acest moment. Surpriza e că momentul trece cât ai clipi (mă rog, fix în momentul acela e posibil să ți se pară diferit de ”un clipit”). Abia ce urmează după aceea e aventura cea mare! Și nu te pregătește nimeni pentru ea. Nici măcar nu poți să știi de dinainte dacă ți-ar plăcea sau cum vei reacționa. Maternitatea nu e ca o bluză nouă: o vezi într-o vitrină sau într-un film, ți-ai dori și tu să ai așa ceva. Iar viața asta de mamă nu se poate returna. Ceea ce o face cu atât mai grozavă, că nu-s multe lucruri pe lumea asta pe care le ai cu garanția că nimeni nu ți le poate lua.
Însă nu e totul ca-n filme. Și singurul mod de a afla cum e hora e să intri-n ea. Adevărat, nu suntem toate la fel – mamele, adică. Dar, la fel de adevărat este și că, oricât de mult sau de puțin ajutor am avea, sunt unele chestii pe care nu le face nimeni altcineva. Și unele bucurii pe care doar ca mamă le poți avea.
Așadar, ce s-a schimbat în viața mea, odată ce am devenit mamă? Descoperă lista mea de schimbări mai jos:
1. Mi-a scăzut toleranța la oboseală
O fi și vârsta, habar nu am. Cert e că să fii mamă poate foarte obositor. Un studiu realizat pe 2000 de femei din SUA, cu copii intre 5 si 12 ani, arată că să fii mamă e ca și când ai avea două job-uri și jumătate. Că ele se trezesc, în medie, la 6.23 și se culcă seara la 8.31. Iar 14 ore de muncă nu sunt ușor de dus. Iar eu aș adăuga că n-au studiat mămicile de sugari în mod intenționat! Pentru că acestora nu le-ar fi putut măsura când se culcă și când se trezesc, atât de haotică e această experiență. Oboseala ca stil de viață a fost, de departe, cea mai mare și cea mai groaznică schimbare din viața mea de mamă.
2. Am început să trăiesc mai simplu
Când ai copii, viața se simplifică de la sine. Am început să văd lucrurile care contează cu adevărat. Să călătoresc mai light. Să mă bucur de mici plăceri. Să nu mi se mai pară un capăt de țară dacă n-am strâns vasele și m-am culcat. Dacă am ieșit în oraș și nu m-am rujat. Când nu mai ai timp să pui furculițele în chenarul dedicat din sertarul cu tacâmuri, ajungi să apreciezi pur și simplu că le găsești curate, indiferent unde.
3. Am început să mă organizez mai bine și mai rapid
Dacă până atunci, îmi lua zece minute doar să decid ce comand la restaurant, acum, când îi este copilului foame urgentă, îi spun chelnerului să ne aducă o ciorbă în timp ce mă dezbrac de geacă. Ciorbele au avantajul că sunt gata făcute, deci foarte rar întârzie. De fapt, există și un studiu din 2019 realizat de o agenție creativă (Berlin Cameron), o companie de consultanță (Kantar) și de o organizație dedicată promovării egalității la locul de muncă (The Female Quotient), care a arătat că femeile care au copii sunt lideri mai buni, organizatori mai buni și că prezintă un real avantaj pentru angajatori în comparație cu femeile fără copii. Se pare că aptitudinile pe care le dezvolți ca părinte – empatie, capacitatea de a face multitasking, flexibilitate, înțelegere, managementul timpului, comunicare, menținerea calmului în condiții de tensiune – toate aceste calități sunt foarte importante și la locul de muncă.
4. Am slăbit
După doi copii, arăt mai bine decât în liceu. Sau poate doar mă simt mai frumoasă din simplul motiv că persoanele pe care le iubesc cel mai mult pe lume mă iubesc și ele. Mi s-a remodelat talia, am început să fac mai multă mișcare (ieșiri mult mai dese în parc, să nu ne imaginăm totuși ore de aerobic sau instructori personali), să mănânc regulat. În plus, am alăptat și încă alăptez. Asta e perioada aceea magică din viața unei femei când caloriile din înghețata ei se duc pe coapsele altcuiva. Nu e o regulă, evident, dar sunt șanse mari și se poate întâmplă.
Un alt motiv e că am început să gătesc. Nu știu alții cum sunt, dar nu-mi vine să cred că muncesc jumătate de zi, am frigiderul plin și maine e iar gol. Nu-mi vine că și eu contribui foarte mult la golirea lui, dacă înțelegi ce vreau sa zic. Și nu știu dacă am menționat faptul că am doi băieți!
5. Am devenit un om mai bun
Cred că acesta e cel mai important efect benefic pe care copiii îl aduc în viața unui om. Începi să te porți ca și când ai vrea să transformi lumea în cea pe care ți-o dorești pentru copiii tăi. Începi să faci educație prin exemplul personal, de ajungi să-ți faci și patul în fiecare zi. Bine, nu e cazul meu, dar am auzit că se poate întâmpla și așa ceva. Înainte să nasc, mi-a zis o asistentă (sunt medic dentist) că a observat că am devenit mai răbdătoare cu pacienții mei. Și acesta nu era neapărat un compliment, pentru că eram dentistul care întârzia cel mai mult peste program, în cadrul clinicii. N-aș fi putut câștiga și eu la capitolul viteză un pic… Dar și acesta e un fapt dovedit. În mod popular, dăm vina pe hormonii din sarcină sau de după naștere, dar adevărul e că chimia din creierul mamei chiar e afectată de maternitate, ea devine mai empatică pentru a anticipa mai ușor nevoile puiului ei.
Astăzi, am ajuns să mă intereseze foarte puțin cât de șters e praful pe mobilă sau dacă avem ce mânca la amiază. Știu că fac eu cumva să ne descurcăm până la urmă. Cel mai important e timpul pe care-l petrecem împreună. Copiii nu-și vor aminti ce fel de mâncare găteam, ci de-a ce ne jucam.
Citește și:
Programul flexibil pentru părinți se va aplica și în România