În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce să-ți exersezi talentul actoricesc când îi citești copilului.
– Cum poate lectura să devină și un moment de conectare cu cel mic.


Beneficiile cititului, inclusiv pentru cei mici, sunt clare și bine cunoscute: lectura ajută la dezvoltarea limbajului, pune o temelie importantă la dezvoltarea abilităților sociale și emoționale. Toate acestea vin în sprijinul unei dezvoltări cât se poate de frumoasă a copiilor. Un studiu lansat în 2018 subliniază că aceste momente de lectură realizate în diada părinte – copil vor aduce beneficii pe termen lung în ceea ce privește dezvoltarea limbajului și dezvoltarea cognitivă

În acest articol, mă voi axa pe vârsta preșcolară. Între 1 și 6 ani, avem la dispoziție, ca părinți, o fereastră incredibilă spre cunoaștere. Este etapa în care creierul copilului funcționează ca un burete care absoarbe toate informațiile pe care le primește. Iată unul dintre motivele pentru care este important să ne aplecăm în mod intenționat și asumat asupa ideii de a-i împrieteni pe cei mici cu cărțile și cu tainele lecturii.

 Cărțile reprezintă în continuare principala sursă validă în procesul de învățare, dar și o modalitate excelentă de dezvoltare continuă. Pe lângă acest aspect educațional, să nu uităm că momentele de lectură reprezintă o modalitate sănătoasă de conectare și de relaxare pentru toți membrii familiei. 

Cum stabilim rutina cititului

În teorie, ne dorim să le citim copiilor noștri în fiecare seară, doar că, uneori, ajungem târziu acasă și, din cauza oboselii, sărim peste această activitate în rutina de seară sau, uneori, chiar cei mici refuză să le citim. Ce facem în acestă situație? Îi forțăm pentru că știm ce rol important are acest moment de lectură? Sau așteptăm să înceapă școala, în speranța că atunci va apărea și pofta de a citi, ca prin minune?

Recomandarea mea nu cuprinde niciuna dintre cele două variante pentru că, din experiența mea de lucru cu copiii, am învățat să mă ghidez după ipoteza următoare: dacă ceva a funcționat până acum, dar nu mai funcționează, ar trebui să ne uităm puțin la ce putem face diferit pentru a reporni. Iar când vorbim despre copii, înseamnă că trebuie să fim mereu atenți la motivația lor pentru a continua o activitate. Cu alte cuvinte, ce avem de făcut este să observăm și să ne dăm seama cum să facem o activitate care și-a pierdut din farmec să redevină distractivă pentru ei. Același principiu se aplică și în cazul unei activități noi și neutre: e suficient să avem abordarea potrivită pentru a-i da un element atractiv. În cazul cititului, pe care ni-l dorim să devină o rutină constantă pentru copii pe termen lung, este important să țineți cont de  următoarele recomandări: 

1. Alegeți cărțile în funcție de vârsta și motivația copilului.

Până în 5-6 ani, copii vor fi interesați de cărți cu imagini mari, propoziții simple formate din cuvinte familiare sau care rimează. La această vârstă, cei mici sunt foarte atrași de cărțile cu animale, cu personajele preferate din desenele animate pe care le urmăresc sau cu situații și personaje asemănătoare cu cele din viața lor de zi cu zi, în care se pot recunoaște. După vârsta de 7 ani, putem să mergem mult mai specific pe autori preferați, personaje imaginare, aventuri sau chiar cărți de cultură generală. O idee bună este să mergem cu copiii de peste 2-3 ani la librărie: vor asocia cărțile noi cu ieșirea în oraș, cu plăcerea de a face ceva nou și pot alege cărțile care le captează atenția.

2. Tineți cont de puterea de concentrare pe care o are copilul. 

Dacă are până în 3 ani, copilul nu-și poate menține concentrarea pe perioade prea lungi de timp, pentru că atenția lui este încă în dezvoltare. Eventual, vedeți în primele zile în care îi citiți cam cât reușește să fie atent: puteți începe momentul de lectură de la 2-3 minute și, treptat, creșteți în timp până la 5-10 sau 15 minute, în funcție de reacția celui mic. Reperul rămâne capacitatea sa de concentrare, nu finalul cărții sau povestea dusă până la un punct care ni se pare nouă, adulților, logic (de exemplu, un capitol). Arătați empatie atunci când copilul pare să se plictisească, nu forțați nota și nu îi reproșați nimic: cititul se face de drag!


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


3. Folosiți un ton cât mai jucăuș pentru a intra în pielea personajelor din carte.

Este momentul ideal să puneți la bătaie talentul actoricesc. Folosiți tonalități diferite și inflexiuni ale vocii prin care să fiți cât mai prietenoși, veseli sau chiar poznași. Nu există o rețetă de succes pe care să o aplicați,  dar oferiți-vă libertatea să fiți cât mai creativi și expresivi! De altfel, spiritul ludic este cel care ne dezvoltă inuiția și ne ține tineri, indiferent câți ani am avea.  

4. Lăsați copilul să aleagă ce carte urmează să-i citiți! 

Nu contează ce carte îi citiți, atâta timp cât lectura respectivă îi face plăcere. Permiteți-i copilului să aleagă singur din biblioteca sa ce-și dorește să asculte (sau să reasculte). Dacă are și el un cuvânt de spus, înseamnă că se implică mai mult. În consecință, va fi mai motivat să vă urmărească în timp ce îi citiți. Pentru a face procesul mai simplu, vă recomand ca biblioteca destinată copilului să fie așezată la înalțimea ochilor săi, odată ce copilul se poate ridica în picioare.

5. Folosiți citirea dialogată! 

Aceasta este o metodă de implicare activă a copilului în procesul de lecturare și poate fi realizată încă de la vârste foarte mici. La început, puteți să-i citiți copilului și să vă opriți din când în când pentru a-l pune să identifice în imagini personajele despre care tocmai i-ați citit sau să vă spună cum s-au petrecut anumite întâmplări din text. În timp, când copilului îi va fi mai ușor să se exprime, puteți să-i puneți întrebări din ce în ce mai complexe despre ceea ce ați citit. 

În final, profitați de contextul oferit de lectură!

Sigur, lista de sfaturi poate continua. Eu, spre exemplu, după ce-i citesc Flaviei, profit de lectură și o stârnesc la dialog: ne place să discutăm mult și să tragem împreună concluziile despre cum s-au simțit personajele, ce ar fi făcut ea diferit în acea situație și cum puteau fi lucrurile rezolvate altfel. Pentru că în educarea ei pun foarte mult accent latura emoțională, am scris câteva cărți de dezvoltare socio-emoțională pentru copii. Sunt un prilej bun pentru a aborda teme complexe precum divorțul, furia, îngrijorarea, decesul și empatia, iar un lucru pe care-l recomand când învățăm copiii să iubească lectura este să nu o asociem strict cu ora de culcare. O carte se poate citi în orice moment al zilei, inclusiv în parc, pe o bancă, atunci când vă plimbați la prânz. Singura condiție este să existe un mediu calm, liniștit, fără prea multe zgomote de fundal care îi pot distrage atenția. 

Dacă sunteți într-un mediu cu mulți factori distractori, veți fi nevoiți să apelezați și mai mult la abilitățile actoricești de a intra în pielea personajelor, atunci când le citiți copiilor. Știu că suntem mereu pe grabă și cu mintea precupată de lucruri de oameni mare. Cu toții avem de plătit facturi, de bifat sarcini, de făcut față stresului zilnic. Tocmai de aceea, putem profita, la rândul nostru, de momentul cititului. Când suntem prezenți acum și aici, ne deconectăm de grijile cotidiene. Fiți autentici, citiți cu dragoste, atenție și entuziasm. Conectați-vă  fizic cu copilul, permiteți-i să asocieze lectura cu un întreg univers senzorial de stare de bine, protecție și căldură umană. Stați unul lângă altul, îmbrățișați și savurați clipa: bucuria se simte și se transmite pagină după pagină! 

Citește și:

Copilăria în pandemie

Ce trebuie să știi, ca părinte, despre Discord

Author(s)

  • Andrei Mocanu

    psihoterapeut, blogger și expert în parenting

    Andrei Mocanu este psihoterapeut cognitiv-comportamental, blogger și expert în parenting acreditat pe două programe parentale - Cercul siguranței și Triple P (Positive  Parenting Program). Cu o experiență de peste 11 ani în lucrul cu copiii și familiile acestora, Andrei a devenit blogger din momentul în care s-a născut fiica lui, dorindu-și să împărtășească și mai mult cu ceilalți din experiențele lui ca profesionist, dar și ca tată. Puteți afla mai multe despre el și îi puteți citi articolele pe www.tatalactiv.ro, dar și pe pagina de Facebook Tatăl activ