În următoarele 5 minute vei afla:

– Care sunt factorii ce facilitează depresia de după vacanța de iarnă.
– Cum îți poți ușura tranziția de la concediu la rutina zilnică.


Luna decembrie este pentru foarte mulți dintre noi cea mai frumoasă și mai așteptată perioadă din an. Pe lângă modul inedit în care ne împodobim casele și ne onorăm tradițiile, bucuria generată de primirea sau oferirea cadourilor de Crăciun și întâlnirea cu cei dragi, finalul anului aduce o binemeritată vacanță.

Iar ulterior și o listă cu rezoluții pentru Noul An ce înglobează un adevărat carambol de emoții, de la nerăbdare, entuziasm și uimire, la bucurie, iubire, și speranță.

Dar apoi concediul se termină, luminițele din brad se sting, magia sărbătorilor dispare, resursele financiare sunt epuizate, iar oamenii se întorc la viața lor obișnuită, la rutina zilnică. Cel mai adesea, după o vacanță frumoasă simțim tristețe, nostalgie, frică și o uriașă presiune pentru un nou început.

Stastisticile arată că în luna ianuarie sunt înregistrate cele mai multe cazuri de depresie la adulți. Acest lucru este generat, pe de o parte, de expunerea mică la lumina soarelui (zilele sunt scurte, nopțile lungi), iar literatura de specialiate a exemplificat în numeroase rânduri importanța nivelului optim de vitamina D din organism, ce are implicații directe asupra secreției de serotonină – neurotransmițătorul responsabil pentru starea noastră de bine. Pe de altă parte, astenia poate fi accentuată la unele persoane de depresia post-vacanță și de presiunea realizării obiectivelor propuse în noaptea dintre ani.

Exact cum, de regulă, dietele încep de lunea, planurile mărețe de schimbare, fie ele la nivel profesional sau personal, încep din ianuarie.

Ce este depresia post-vacanță?

Cum bine indică și numele, depresia post-vacanță este un complex de semne și simptome care pot apărea la persoanele ce au revenit recent dintr-un concediu în care s-au deconectat de la ritmul obișnuit de muncă și activitățile zilnice cu care erau familiarizați. În momentul întoarcerii la rutină, anumite persoane acuză stări de neliniște, agitație, chiar anxietate, pot experimenta chiar și sentimente de neapartenență la locul de muncă.

Aceste stări pot fi evidente: ele sunt, de regulă, însoțite de o stare de somnolență, incapacitate de concentrare la locul de muncă, oboseală continuă, deficit de atenție, dezorientare, lipsă de energie și dorința de a mai începe ceva, absența plăcerii de a se reconecta cu colegii. Toate acestea pot culmina chiar cu incapacitatea de a îndeplini sarcinile zilnice.

După o perioadă de relaxare și timp de calitate petrecut cu noi înșine și cu cei dragi, gândurile rămân blocate la ceea ce am experimentat în vacanță și ne vine foarte greu să ne reluăm preocupările obișnuite care presupun, de cele mai multe ori, agitație și stres.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Cum facem trecerea de la vacanță la activitățile cotidiene mai ușor? Iată câteva metode care-ți pot facilita tranziția de la vacanță la activitățile curente:

1. Încearcă să amâni momentul întoarcerii la locul de muncă măcar cu o zi.

E nevoie de o mică perioadă intermediară petrecută acasă, în mediul obișnuit, pentru a ne putea refamiliariza cu spațiul și cu atmosfera căminului, fie fără decorațiuni, fie ca schimbare de decor dacă am fost plecați. Despachetatul bagajelor și organizarea lucrurilor te pot ajuta să te reintegrezi în mediul de acasă și să-ți menții gândurile în prezent, aici și acum.

2. Străduiește-te să-ți reiei programul obișnuit de somn și de masă.

Somnul este esențial în redobândirea stării de bine. La fel ca în cazul vitaminei D, melatonina secretată în timpul unui somn lung la ore potrivite favorizează, de asemenea, secreția de serotonină – neurotransmițătorul care reduce anxietatea și crește sentimentul de fericire. Mănâncă corect, dar și ce-ți place, astfel încât trecerea de la răsfățul culinar la diete sau alt gen de alimentație să nu fie drastică, sporind indispoziția generală.

3. Organizează-ți agenda pentru următoarele două săptămâni.

Perspectiva unor activități cu care să-ți umpli timpul îți poate crea un sentiment de siguranță, oferind creierului semnalul că totul e în regulă, drept urmare, agitația se va diminua și gândurile din perioada vacanței se vor orienta treptat către obiectivele tale.

4. Fă din relaxare o prioritate.

Petrece câteva ore în aer liber, bucură-te de soare, mai ales când se arată, chiar și în zilele geroase, fă o plimbare în natură. Meditația, respirația conștientă sau rugăciunea pentru practicanți, scrierea într-un jurnal, cititul, pictura și muzica preferată, toate pot ajuta, în egală măsură, la eliberarea minții, copleșită de gânduri distructive și generatoare de emoții greu de gestionat.

5. Acceptă-ți emoțiile.

Este normal să fii trist, să-ți fie dor de cei dragi plecați sau rămași acasă, în locurile natale. Este normal să-ți fie greu, să te simți dezorientat, copleșit, agitat, stingher, neliniștit. Este normal să-ți fie frică de schimbare, de decizii, de eșec. Toate aceste emoții sunt firești și este extrem de important să le dăm voie să se manifeste și să identificăm unde anume le simțim în corp. Corpul nostru ne poate indica cu precizie ce anume e în neregulă cu noi și astfel putem acționa la timp pentru a evita, pe fond emoțional, posibile afecțiuni fizice.

Prioritizează obiectivele înscrise pe lista de rezoluții. Este firesc să nu le putem îndeplini pe toate în același timp. Orice decizie, schimbare sau proiect presupune timp. Este vorba de un proces, unul care implică motivație, perseverență, consecvență, asumare, momente de succes, dar de eșec: lucrurile bune nu se întâmplă peste noapte.

Luna ianuarie ne deschide calea către noi experiențe și nenumărate ocazii de a umple încă 12 pagini din cartea vieții. Însă, dacă rotițele se mișcă parcă mai greu în prima lună, tot mai rămân încă 11 capitole de parcurs din 2022.

Pas cu pas, toate se așază dacă rămânem conectați la noi și la prezent, cu răbdare, îngăduință față de noi înșine și față de ceilalți, cu mai puțină critică interioară și mai multă dorință de a le înfăptui pe toate… așa cum ni le-am propus.

Să fie cu sens și cu folos!

Citește și:

De ce nu ți-ai împlinit rezoluțiile de anul trecut

4 schimbări de perspectivă care te vor ajuta să transformi eșecul în succes

Author(s)

  • Cătălina Răducanu

    psihoterapeut și psiholog clinician

    Cătălina Răducanu este psiholog clinician, psihoterapeut integrativ și consilier pentru dezvoltare personală (life coach) și o poți contacta aici.