În următoarele 4 minute vei afla:
– De ce nu este sustenabilă cultura care încurajează asumarea cu lejeritatea a eșecului.
– Cum poți să depășești o eventuală criză financiară fără sacrificii importante.
Dacă doar gândul de a-ți gestiona veniturile îți dă fiori reci, să știi că nu ești singur: se pare că preocupările legate de bani sunt pe primul loc în lista factorilor declanșatori de stres, în America.
Și cu toate că sfaturi despre cum să îți organizezi finanțele găsești peste tot, asta nu face decât să-ți sporească sentimentul de vinovăție, pentru că majoritatea dintre noi știm deja ce ar trebui să facem. Așa că, în loc să ne apucăm să-ți amintim și noi să-ți limitezi cheltuielile și să pui bani de-o parte pentru la pensie, am apelat la acești milionari self-made, consilieri pentru The Oracles, pentru a ne dezvălui cele mai bune și neconvenționale strategii ale lor legate de bani, pe care probabil că nu le-ai mai auzit până acum.
1. ”Construiește-ți afacerea în așa fel încât să nu depinzi de nimeni”
”Cultura capitalului de risc din zilele noastre, care încurajează asumarea cu lejeritatea a eșecului, este fundamental nesustenabilă. În fiecare zi am de-a face cu antreprenori care sunt, în același timp, foarte buni la acumularea de capital, precum și la risipirea sa. Comunitatea start-up era, în trecut, locul în care antreprenorii construiau produse menite să transforme lumea. Acum, a devenit locul unde se strâng milioane de dolari pentru a finanța idei neprofitabile.
Există atât de multe alte modalități în care poți face rost de banii de care ai nevoie. Poți cumpăra obiecte vechi pe care să le revinzi, poți vinde vechiturile de care nu mai ai nevoie, te poți muta într-un apartament mai mic, îți poți lua un al doilea job, poți renunța la o parte dintre distracții și limita cheltuielile pe lucruri de care nu ai nevoie. Dacă ai răbdare și un pic de simț practic, banii vor veni. Apoi, poți începe să pui pe picioare o afacere în adevăratul sens al cuvântului, care să fie realistă și profitabilă, fără datorii și tinichele legate de coadă. Eu așa am reușit și sunt sigur că poți face și tu la fel.”
Gary Vaynerchuck, Fondator și CEO VaynerX; nominalizat de cinci ori de către New York Times ca best-selling author pentru volumul ”Crushing It!”.
2. ”Gândește-te la banii tăi ca și cum i-ai putea pierde pe toți mâine.”
”Indiferent câți bani ai avea, nu uita că ești mai norocos decât mulți alții. Gândește-te la ei ca și cum i-ai putea pierde pe toți mâine și nu cheltui peste măsură. Ghidează-te după acest principiu atât în privința finanțelor personale, cât și ale firmei tale.
În 2008, lumea părea să fie pe punctul de a se prăbuși. Afacerile dădeau faliment una după alta, iar oamenii ajunseseră în culmea disperării financiare. Ceea ce ne-a ajutat pe noi să depășim criza fără prea mari sacrificii a fost faptul că nu ne-am întins cu bugetele mai mult decât ne era plapuma nici în plan personal, nici când a venit vorba de afaceri, și am putut, astfel, face față încetinirii ritmului de creștere și dezvoltare.
Am stat cumva la adăpost pe timpul furtunii până când a venit din nou timpul să creștem.”
Kara Goldin, fondator și CEO al Hint Inc, creatoare a The Kara Network – o resursă digitală pentru antreprenori și gazda podcastului ”Unstoppable”. O poți urmări pe Kara pe Twitter și Instagram.
3. ”Acceptă să muncești pe gratis (în schimbul altor beneficii decât cele salariale)”
”În trei ani, am câștigat zeci de milioane din acțiunile companiei, fără a investi vreun ban – și da, poți face și tu asta!”
Acumulează cunoștințe valoroase (cum ar fi cele de branding sau de managementul afacerilor) în schimbul cărora, companiile mici vor fi dispuse să-ți ofere alte beneficii decât cele salariale. Pentru referințe bune, oferă-ți ajutorul benevol câtorva organizații cu renume și care au potențial. Apoi, oferă-ți serviciile altor companii mici în schimbul altor beneficii decât cele salariale sau al acțiunilor.
Concentrează-te asupra construirii unei afaceri pe baza unei experiențe solide, a potențialului tău și a unor referințe – în mod ideal, obținute în domenii precum comerț online, marketing online sau relații publice. Nu te arunca cu capul înainte în proiecte mari, limitează-te la o cotă cuprinsă între 15 și 25%, ca să poți oricând să te reorientezi și către alte afaceri. Fii foarte atent la ceea ce scrie în contractul pe care îl semnezi și ai grijă să oferi mai mult decât este prevăzut în atribuțiile tale.
Matt Schuldt, co-fondator al agenției de personal branding TPA Media Group, deținător a cinci companii cu cifra de afaceri de ordinul milioanelor de dolari. Poți intra în legătură cu Matt pe Instagram și LinkedIn.
4. ”Planifică-ți modul în care-ți vei cheltui averea”
”Demult, cineva mi-a spus: ”Dacă nu știi pe ce vrei să-ți cheltui banii, n-o să faci niciodată rost de ei.”. Am testat această teorie pe propria-mi piele, dar și pe a altora și s-a dovedit a sta în picioare.
Dacă cineva îmi spune că-și dorește să câștige 20.000 de dolari pe lună, întreb ce are de gând să facă cu ei. Dacă-mi răspunde că are de gând să-i economisească, îi spun că nu are nicio șansă să-i câștige – și, până acum, am avut mereu dreptate. Dacă n-ai un țel pentru care să ai nevoie de 20.000 de dolari, atunci suma asta va rămâne pentru tine doar un număr. N-ai cum să faci bani doar ca să-i pui de-o parte. Creierul uman nu funcționează așa. Ai nevoie de un scop pentru a putea produce acești bani.
Fă o listă cu lucrurile pe care ți le dorești: casă, mașină, vacanțe – orice îți trece prin cap. Apoi, notează costurile și calculează totalul. Acesta va fi obiectivul tău, nu un număr la întâmplare. Important e să știi foarte clar cum vei distribui acești bani, incluzând în calcul și taxele și impozitele și economiile și, astfel, șansele tale de a obține acești bani, vor crește semnificativ.”
Josh Harris, fondatorul Agency Growth Secrets, consiliază antreprenorii în legătură cu înființarea, dezvoltarea și managementul agențiilor de marketing, care susțin dezvoltarea afacerilor.
5. ”Nu cumpăra o casă!”
”Ține minte: investește acum pentru a câștiga mai încolo. Îmbogățirea rapidă e o iluzie și orice pare prea ușor adesea se dovedește a fi exact pe dos.
De obicei, a deține o casă nu este cea mai bună idee, pentru că întreținerea unei case presupune bani și timp, resurse pe care le-ai putea investi în dezvoltarea carierei sau, pur și simplu, în a te bucura de viață.
Fii atent la taxele pe care le presupun fondurile de investiții și asigurările profesionale, care, adesea, sunt enunțate în contract în rândurile alea cu scris mărunt și greu de citit și cere limitarea sau eliminarea lor. Nu umbla niciodată la fondurile de investiții sau la conturile de economii la termen, pentru că au comisioane astronomice și nu merită să pierzi.
Și cel mai important lucru: caută să trăiești încadrându-te în veniturile de care dispui, cât mai sub limită. Fă-ți o listă cu cheltuieli necesare și elaborează un plan de viitor, care va presupune o strategie, muncă serioasă și capacitatea de a-ți respecta planul. Învață să faci bani, să-i economisești și să-i respecți.
Fiecare bănuț contează, pentru că bănuții se adună. Îți recomand să citești cartea lui David Bach, ”The Latte Factor”, care oferă recomandări înțelepte despre cum să pui bani de-o parte și cum să sacrifici acum pentru a putea evolua.”
Gail Corder Fischer, director executiv al Fischer&Company, corporație imobiliară de top, care furnizează consultanță, brokeraj și soluții tehnologice.
Citește și: