În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e botezat coronavirus astfel.
– Cât poate supraviețui virusul, de unul singur, pe un obiect.


Virusul de pe buzele tuturor (din fericire, nu la propriu) ne-a luat cu asalt și a provocat panică, dar și victime, în mai multe colțuri ale lumii. Însă, unul dintre motivele principale pentru care suntem atât de predispuși să ne inspăimântăm este… necunoscutul. Virusul este nou, nestudiat, și poate fi letal în special în segmentul persoanelor în vârstă, cu un sistem imunitar slăbit sau care se confruntă și cu alte probleme de sănătate. Rata mortalității e de 2%. Ok, poate acest procent nu este unul terifiant, însă, după cum spunea John Oliver în show-ul Last Week Tonight, nu este deloc o cantitate neglijabilă. Imaginează-ți că poate fi vorba despre doi vecini de bloc, sau de doi colegi dintr-o companie cu 100 de angajați. Iar victimele pot fi oricare dintre cei 100, deoarece Coronavirus s-a dovedit letal și unor persoane tinere sau perfect sănătoase. Un caz celebru de deces (în rândul persoanelor sănătoase) este cel al doctorului chinez Li Wenliang, care a contactat virusul în Wuhan Central Hospital din China și a avertizat colegii de breaslă în legătură cu pericolul pe care îl prezintă Coronavirus. Însă poliția i-a pus în vedere să “nu mai împrăștie informații false”, conform BBC.

1. Ce este coronavirus?

Practic, virusul este un agent patogen inframicrobian, invizibil la microscopul optic, care nu are capacitatea de autoreproducere, ci este multiplicat de celula parazitată și reprezintă cea mai simplă formă de viață acelulară. Virusurile nu sunt considerate ființe vii, dar cu toate acestea, dispun de material genetic, aflându-se la intersecția dintre viu și neviu. Spre deosebire de celelalte forme de viață, nu consuma hrană și nu produc energie. Coronavirus este botezat astfel datorită formei sale de coroană, iar primul tip de virus din această familie a fost identificată în 1960 și se transmite prin salivă și mucus. Conform WebMd aproape toată lumea este infectată la un moment dat în viață cu o formă de coronavirus, de obicei în copilărie. Despre forma actuală, COVID-19, tot ceea ce putem presupune deocamdată e că se comportă într-un mod similar cu formele cunoscute ale virușilor din această familie.

2. Cum se răspândește virusul COVID-19?

Conform Departamentului de Sănătate Publică din SUA, probabil virusul inițial a apărut la animale și s-a răspândit la om, apoi a dovedit că are potențial pandemic, deoarece s-a extins deja în 60 de țări. Acest virus este nou, deci înțelegerea experților în legătură cu modalitățile de transmitere e relativ limitată. Dar ghidându-ne după modul în care se transmit virușii cunoscuți, se consideră că te expui riscului de a fi infectat atunci când intri în contact cu o persoană afectată sau purtătoare, care tușește sau strănută. De asemenea, se poate transmite și prin atingerea unei suprafețe sau a unui obiect cu coronavirus, dacă mâinile călătoresc apoi către gură, nas sau ochi. În Vietnam, (țara care în care toți cei 16 pacienți, inclusiv cel în vârstă de 73 de ani, au fost declarați vindecați) a apărut o informare publică extrem de amuzantă, cu un cântec catchy, care a devenit viral și care îndeamnă populația să se spele pe mâini (o poți vedea aici).

3. Cât timp supraviețuiește coronavirus pe o suprafață/un obiect?

După ce mai multe persoane care au participat la o ceremonie într-un templu buddhist din Hong Kong s-au îmbolnăvit, Centrul pentru protecția sănătății din oraș a colectat mostre din lăcașul de cult și din toalete, iar în acestea s-a constatat prezența coronavirus. Iar acest lucru ridică întrebarea “cât timp supraviețuiește coronavirusul pe o suprafață”. 22 de studii pe forme similare de coronavirus publicate luna aceasta în Journal of Hospital Infection au arătat că virusul poate rămâne activ pe suprafețe inerte până la nouă zile, la temperatura camerei. Deci, dacă trebuie să primești un colet din China, nu te îngrijora, deoarece sunt șanse foarte mari ca virusul să fi murit pe parcursul celor trei săptămâni, cât durează de obicei transportul. Și poate fi dezactivat instantaneu cu orice substanță dezinfectantă sau prin expunerea la temperaturi înalte (dacă vorbim despre alimente). Virușii din această familie tind să supraviețuiască cel mai mult la temperaturi joase, fără umiditate, și de aceea virozele respiratorii sunt atât de comune în timpul iernii.

Pe cupru și oțel, coronavirus trăiește aproximativ două ore, însă pe hârtie și plastic, poate supraviețui mai mult. Iar asta ne duce cu gândul la banii gheață (despre care însă nu s-a confirmat până în prezent că ar putea facilita răspândirea virusului). Însă banii sunt atinși la fel de des precum mânerele ușilor din spațiile aglomerate, precum întrerupătoarele din birou, butoanele lifturilor sau coșurile de plastic din supermarket. Concluzia ar fi tot că trebuie să ne spălăm des pe mâini. 

4. Cât de mult te poți apropia de cineva fără să contactezi Coronavirus

“Dacă poți să miroși ce a mâncat cineva la prânz – usturoi, curry etc – atunci înseamnă că inhalezi expirația lor, inclusiv orice virus”, a declarat un specialist pentru NY Times. Iar asta nu nu se aplică doar în cazul conversațiilor, ci și dacă mergi la masaj, la cosmetică sau la dentist. Implicit, include și sărutul, sexul… și, practic, tot ce presupune un schimb de fluide, ca orice alt virus. Totuși, specialiștii spun că distanța considerată sigură față de o persoană infectată cu coronavirus e de doi metri, însă dacă cineva strănută foarte puternic, această teorie nu este garantată.

5. Cum poți ști dacă cineva e infectat cu coronavirus

E simplu, nu poți. Virusul are o perioadă de incubație de două săptămâni, timp în care persoana infectată e contagioasă, dar nu are niciun simptom. De asemenea, s-au raportat cazuri de infectare asimptomatică (cum se întâmplă și cu virusul HIV), iar COVID-19 este numele virozei cazate de coronavirus. Când începe să se manifeste, viroza dă stări febrile și tuse, după cum a arătat un sondaj realizat pe 99 de pacienți, publicat în jurnalul medical The Lancet. Este extrem de contagios și Washington Times presupune că nu cunoaștem numărul real al victimelor coronavirus, deoarece se consideră că sinceritatea și transparența nu au fost niciodată punctele forte al regimurilor comuniste (probabil cu trimitere la gestionarea evenimentelor din Cernobîl). Dar, tot ce putem spera este că influența acestui virus va fi limitată, fie într-un mod natural, prin imunizarea populației, fie cu ajutorul unui vaccin. Oare cât poate să țină? La urma urmei, este “made în China”.

Citește și:

Cum să faci față anxietății colective

5 moduri simple de a combate stresul zilnic


Author(s)

  • Lavinia Gogu

    editorialist

    Thrive Global România

    Lavinia Gogu este jurnalist, iar de-a lungul carierei a scris despre sănătate, nutriție, wellness, fitness, psihologie, spa, travel, skincare, beauty și lifestyle. A lucrat pentru mai multe publicații, precum revista ELLE sau eva.ro, dar o poți găsi și pe pe blogul personal, www.laviniagogu.ro. Lavinia s-a alăturat echipei Thrive Global România, având rolul de editorialist.