În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce e important să înțelegem că prieteniile sunt temporare.
– Cum îți amplifică cititul experiențele de viață. 


Îmi amintesc și acum ultimele zile de facultate, când mai aveam de susținut doar câteva examene și îmi tot spuneam: ”Astea sunt ultimele examene și gata, am terminat și cu învățatul”. Nimeni nu-mi zisese că, de fapt, abia când termini facultatea începi să înveți cu adevărat despre viață, că atunci începe maturizarea. Și, mai ales, că învățarea e un proces continuu. Iar acea zi în care o să poți zice cu mâna pe inimă: ”Gata, am terminat de învățat” nu va veni niciodată.

Se spune că greșelile fac parte din procesul de învățare. Legat de asta, îmi vin în minte cuvintele unui amic: “Nu regret greșelile pe care le-am făcut până acum, nici măcar una, regret doar că nu le-am făcut mult mai devreme”. Fiecare greșeală ne învață câte ceva. Și cu cât învățăm mai repede lecțiile esențiale ale vieții, cu atât putem să trăim mai conștient, să apreciem și să ne bucurăm de ce ne oferă călătoria proprie.

Iată câteva lecții pe care e de preferat să ni le însușim cât mai devreme: 

1. Prietenii sunt temporari, în funcție de perioada vieții

Best friends forever. Sunt acei prieteni pe care îi ai din copilărie, sau poate de mai târziu, acel gen de oameni pe care știi că te poți baza oricând, că sunt alături de tine în momentele cele mai frumoase, dar și cele mai grele. Acea categorie de prieten pe care îl poți suna la 12 noaptea și știi că îți răspunde și te ajută. Numai că aceste persoane, din categoria best friends forever sunt puțini și îi numeri pe degete.

În rest, ceilalți prieteni pe care ni-i facem pe parcursul vieții sunt temporari, vin și pleacă. Rămân pentru o perioadă de timp lângă noi, de regulă, în funcție de scopurile și de interesele pe care le avem la un moment dat în comun, apoi își văd de drum. Iar când mergi mai departe sau prioritățile tale se schimbă, se schimbă și cercul apropiat.

Oamenii vin și rămân în viața atâta timp cât e necesar, ca să te ajute să înveți o lecție, oricare ar fi ea. Și după ce îți vei fi însușit acea lecție, va veni altul care te învață altceva, și tot așa.

2. Oamenii vorbesc mult și ascultă puțin 

De câte ori nu ne-am aflat în situația în care vorbim cu o persoană și apoi abia ne mai amintim ce ne-a spus. Ne dăm seama că, deși am luat parte la acea discuție, gândurile noastre erau în cu totul altă parte. Că mintea noastră era preocupată, fie să ne rezolve problemele personale, fie pur și simplu, să se gândească la ce o să mănânce la cină.  

A asculta e ușor, însă a asculta într-un mod activ e greu. Să asculți activ presupune ca atunci când celălalt îți vorbește, tu să fii prezent, să fii atent la ce îți spune, să nu dai curs judecăților ori proiecților din mintea ta. Înseamnă să stai să-l asculți atent, fără să îți exprimi propria părere, fără să-l întrerupi. Așa vei reuși să te conectezi și să-i înțelegi universul, să fii empatic.

3. Cei mai mulți oameni nu fac ceea ce le place în viață

E greu să-ți urmezi visurile, dar nu imposibil. 

Cu toții am fost copii și am avut visuri. Cu toții am fost adolescenți și ne-am imaginat că putem să schimbăm lumea. După care a venit vârsta maturității, care nu ne-a mai lăsat timp pentru visare ori pentru schimbare. Au venit ratele, copiii, și, prin urmare, visele noastre din copilărie au fost neglijate, iar încrederea și avântul nostru din adolescență au fost reprimate. 

Iar cu cât trece timpul, cu cât îmbătrânești, cu atât te resemnezi tot mai mult, iar dorința aia care cu ani în urmă te făcea să muți și munții din loc devine o simplă amintire, care, din când îți dă o tresărire de inimă. 

Pentru toți va veni o perioadă în care nu vom regreta ce-am făcut, ci, mai degrabă, ce nu am făcut. Și întrebarea: “Cum ar fi fost totuși dacă aș fi încercat, dacă mi-aș fi urmat visul?” ar putea rămâne fără răspuns dacă nu încerci.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Multe persoane nu mai citesc după ce termină facultatea

Se spune că ai trăit atâtea vieți pe câte cărți ai citit.

Cărțile conțin informații, iar în ziua de azi, informația oferă putere. Cu cât ai mai multe cunoștințe, cu atât ești mai bine pregătit pentru a face față oricărei provocări cu care te vei confrunta vreodată.

Cititul te ajută să îți îmbunătățești concentrarea, o abilitate extrem de importantă pentru perioada în care trăim. În ziua de azi, atenția ne e atrasă în zeci de direcții diferite. Într-un interval de numai cinci minute îți împarți atenția între o sarcină de la muncă, verificatul e-mailului, vorbitul pe chat, plus interacțiunea cu colegii de la muncă. Iar acest tip de comportament determină creșterea nivelului de stres și scade productivitatea. Însă atunci când citești o carte, tot ce e în jurul tău dispare și toată atenția ta se concentrează asupra poveștii.

Cititul ajută și la îmbunătățirea memoriei, pentru că atunci când te prinde lectura, îți amintești personajele cu tot ceea ce presupune istoria lor, ambițiile lor și toate detaliile care le definesc.

5. Singura persoană cu care trebuie să te confrunți dimineața ești tu însuți

În prima perioadă a vieții, simți că trebuie să faci pe plac tuturor, te temi să-ți exprimi părerea, nu știi să spui nu. Cauți validare din partea celorlalți, îți dorești să fii acceptat, să faci parte din anumite grupuri, chiar dacă asta înseamnă să renunți la felul tău de a fi și la anumite lucruri care pe tine te fac fericit.

Însă, trebuie să-ți amintești că cea mai importantă persoană din viața ta ești tu. E important să faci ceea ce te face pe tine fericit și să-ți creezi viața pe care tu vrei să o trăiești. Indiferent de părerile celorlalți, tu știi cel mai bine cine ești și ce îți dorești. 

E important ca atunci când te uiți dimineața în oglindă, să te recunoști, să te accepți și să te iubești. Să faci pace cu tine. 

Citește și:

7 lecții de viață pe care le putem învăța de la Malala Yousafzai

9 lecții esențiale pe care trebuie să le înveți până la jumătatea vieții

Author(s)

  • Cristina Zarioiu lucrează într-o corporație, iar în timpul liber îi place să scrie. A publicat și lansat două cărți inspirate din propria viață,  Astăzi a fost o zi bună și Indecizii, iar pe site-ul ei cristinazarioiu.ro împărtășește lecțiile de viață învățate din propria experiență sau de la alții.