În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să-ți asculți intuiția.
– Ce presupune o relație de cuplu sănătoasă.


Primii fiori ai unei povești de dragoste pot fi mereu magici, însă atunci când relația începe să se consume, când intervine rutina și încep primele conflicte, ajungem să fim profund dezamăgiți. Iar în momentele de cumpănă, nu mai vedem în partenerul nostru un sprijin, un stâlp, ci doar umbra unui om care a atins perfecțiunea cândva.

Însă, înainte de a te grăbi și a pune punct relației voastre, pune-ți câteva întrebări care te vor ajuta să-ți clarifici situația.

Iată ce trebuie să reconsideri înainte de a încheia o relație de iubire: merită să pui punct sau nu?

1. Ce cântăresc mai mult în relația voastră? Aspectele pozitive sau cele negative?

Toate relațiile sunt alcătuite din plusuri și minusuri. Toate au urcușuri și coborâșuri, dar tocmai din acest motiv, o legătură emoțională poate reprezenta un mediu extraordinar de creștere și evoluție personală. Relațiile perfecte nu există, cele lipsite de tensiuni, de discuții în contradictoriu sau de certuri dintre cele mai banale.

Însă, dacă poți spune că în majoritatea timpului petrecut alături de partenerul tău ai parte de liniște și de clipe de fericire… atunci ai face bine să reconsideri ruptura. Și să întocmești o lista de argumente pro și contra pentru a identifica problema reală a relației voastre. Dar, înainte de toate, îndreaptă-ți atenția către tine însuți.

2. Îl/o iubești cu adevărat?

Ce simți? Când mintea ți-e răvășită, când ai obosit să cauți răspunsuri, ce-ți spune sufletul, intuiția? Dacă nu ai ezitat nicio secundă și inima ți-a spus „Da, vreau să fiu cu el/ea!”, atunci ar fi necesar să te gândești de două ori în privința separării de partenerul tău.

3. Ce ai putea schimbă în relația de cuplu pentru a salva-o?

Identificarea nevoilor de cuplu reprezintă un pas important pentru refacerea relației sau pentru încheierea ei. Atunci când nu există o traiectorie clară în doi, când nevoile celuilalt nu contează, ci doar ale tale, când vă regăsiți la poli opuși… aceea nu mai este iubire. Însă, dacă încă va dedicați unul altuia, nevoilor voastre, când calitatea vieții în doi este una benefică vouă, când aveți încă planuri de viitor așternute atent pe hârtie, când nu puteți concepe viața unul fără celălalt… Toate aceste gânduri cumulate sunt semnale de luat aminte.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Poți să fii tu însuți în această relație?

Cele mai bune relații implică două persoane, cu două identități separate. Ar trebui să te simți încrezător în a fi tu însuți, cel autentic, într-o relație sănătoasă. În timp ce fiecare cuplu are niveluri diferite de deschidere, n-ar trebui să simți niciodată că trebuie să ascunzi anumite aspecte ale personalității tale sau să schimbi cine ești. A fi transparent și cinstit cu partenerul tău nu numai că ajută conexiunea de cuplu, dar îți întărește și încrederea în sine. Dar dacă partenerul tău te acceptă pentru ceea ce ești, cu defecte și calități, atunci poate e o relație pentru care merită să lupți.

5. Ce te atrage la partener/ă? Și ce nu?

Poate părea un clișeu, însă atracția e un aspect extrem de important într-o relație. Și cu cât conștientizăm asta mai repede, cu atât relația devine mai matură, mai sănătoasă. Să-ți iubești aproapele poate fi extrem de simplu, uneori. Iubirea, în fond, ține de inimă, și nu de rațiune. Dar să-l plăci pe cel de lângă tine… Ei bine, de-aici începe greul. Atracția ar trebui să însemne un echilibru între fizic, psihic și emoțional. Tu ce iubești la partenerul tău? Și ce tolerezi?

Ce este și mai important este să observi dacă aspectele care-ți displac la partenerul tău nu sunt exact aceleași lucruri pe care le respingi sau refuzi să le observi la tine însuți. De cele mai multe ori, partenerul este doar o oglindă ce ne forțează să vedem lucruri din noi înșine pe care refuzăm să le acceptăm.

O relație de iubire sănătoasă și sigură în cuplu presupune, mai întâi de toate, o legătură de iubire și un sentiment de siguranță. Dacă vrei să descoperi mai multe despre aspectele care îți pot influența și ghida inconștient deciziile din viața de cuplu și relațiile de iubire, dar și să descoperi mai multe despre tine însuți, intră în Provocarea ROOTS – Un maraton Gratuit de 5 zile. 

Află mai multe detalii în curând, urmărind pagina https://www.facebook.com/iamancamafteipsihoterapeut/

Citește și: 

Rămâi sau pleci din relaţia de cuplu?

Putem să ne dorim ceea ce avem deja?

Author(s)

  • Anca Maftei

    psihoterapeut integrativist

    Anca Maftei este psihoterapeut integrativist, psihoterapeut Internal Family Systems (Harvard University), autoare a mai multor programe de evoluție personală, hipnoterapeut, facilitator de workshopuri transformaționale prin metoda constelațiilor familiale și sistemice și, nu în ultimul rând, creatoarea propriei sale metode terapeutice Integrative Self Process, o modalitate de lucru unică în lume, revoluționară și extrem de eficientă, care ajută la vindecarea în profunzime și transformarea persoanei care o experimentează. Pe Anca o poți găsi aici: https://ancamaftei.ro