În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important să ai (și) o asigurare privată de sănătate.
– Cum te poate ajuta în gestionarea banilor să ții o evidență a cheltuielilor și un buget al casei.


Pandemia generată de COVID-19, aduce în fața noastră un subiect pe care trebuie să-l luăm în serios: banii și gestionarea situației noastre financiare în următoarea perioadă.

Crizele financiare vin și pleacă, se repetă și ne afectează mai mult sau mai puțin. De data aceasta, COVID a afectat multe persoane și nu știm când vom reveni la normal sau ce va însemna noul normal.

Afaceri se închid în fiecare zi, zone din economie au fost închise sau activitatea lor a fost drastic redusă, toate generând la nivel individual probleme financiare, o scădere a veniturilor sau pierderi diverse.

Un studiu făcut în 2020 de compania McKinsey în 30 de țări, arată că veniturile gospodăriilor și economiile familiilor au scăzut în medie între 30% și 80%, și un procent de până la 60% dintre oameni se temeau pentru siguranța locului lor de muncă, iar acest studiu a fost realizat în luna mai, când nimeni nu-și imagina ce proporție va lua această pandemie, cu efecte asupra economiei.

Îngrijorarea este normală. Ce să facem și cum să trecem de această perioadă? Am pus mai jos cinci sfaturi care pot fi folositoare.

1. Utilizează-ți resursele în mod eficient!

Statisticile aratau că peste 70% dintre oameni trăiesc de la un salariu la altul, nu au obiceiul de a face economii, nici n-au bani puși deoparte pentru situații de urgență. Mai mult, majoritatea au și datorii sau credite diverse.

Știrile de la televizor sau de la radio pot induce o stare de frică, care să genereze cheltuieli iraționale. Acum nu este momentul să cheltui banii din frică, să faci stocuri de produse de care n-ai nevoie, să cumperi diverse lucruri din frică că nu vei mai avea alți bani și altă șansă.

Dacă ai un fond de urgență constituit, ține de el și nu căuta pretexte să-l cheltui irațional. Lasă-l acolo pentru urgențe adevărate.

2. Ia în considerare un fond de sănătate!

Ce asigurare medicală ai? În caz de o boală gravă sau complicații după o boală, ai bani de recuperare? Accesul la servicii medicale poate fi îngreunat de restricțiile cauzate de COVID-19, în unele cazuri poate că așteptarea pentru un loc disponibil la stat nu va fi o opțiune și va trebui să apelezi la servicii private de sănătate pentru o analiză urgentă, un consult, un tratament.

În cazul în care cineva din familie se îmbolnăvește trebuie să ai bani necesari pentru a face asta. Cei din jur te pot ajuta? Trecem printr-o perioadă în care mulți dintre cei care ne-ar fi ajutat cu ochii închiși s-ar putea să nu mai aibă cum să o facă.

Este cazul să pui niște bani deoparte pentru orice situație medicală și eventual să iei în considerare și o asigurare suplimentară privată, care în caz de probleme să îți ofere ajutorul pe care nu îl poți obține de altundeva și pe care nici nu ai puterea de a-l susține financiar.

Analizează situația ta și a familiei tale, interesează-te ce oferte sunt pe piață și apoi decide ce faci mai departe dacă găsești ceva util pentru nevoile pe care le poți avea, la un preț pe care ți-l poți permite.

3. Redu nivelul cheltuielilor!

Fă o analiză a stilului de viață pe care îl ai sau pe care îl aveți în familie, analizează lista de cumpărături, locurile din care îți faci cumpărăturile, locurile în care faci cheltuieli semnificative, analizează extrasul de cont de la bancă și apoi fă ajustările necesare dacă este cazul.

Dacă veniturile ți-au scăzut, analizează din lista cheltuielilor de unde vei tăia ca să te încadrezi în puterea financiară pe care o ai acum.

Unele cheltuieli se reduc automat prin faptul că nu mai ieșim atât de mult din casă și din cauza restricțiilor apărute la evenimente, restaurante, cinematografe și multe alte zone în care cheltuiam bani. Folosește banii economisiți pentru a-i pune deoparte în fondul de sănătate și în fondul de urgență.

4. Fă-ți un plan legat de banii tăi!

Dacă până acum n-ai ținut un buget, este un moment potrivit să începi. Bugetul este un plan simplu în care stabilești care sunt veniturile pe care te bazezi și unde vor fi ele direcționate, astfel vei deține controlul banilor tăi. Îți recomand să analizezi diverse scenarii de risc în cazul în care venitul se diminuează sau dispare pentru o perioadă, astfel încât să nu generezi datorii sau cheltuieli suplimentare.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Înțelege care sunt nevoile tale sau ale familiei și stabilește prioritățile în alocarea banilor de care dispui. Dacă banii pe care îi ai disponibili nu acoperă nevoile familiei, gândește metode de a economisi de unde se poate, de a reduce cheltuielile din zonele în care se duc mai mulți bani, de a stopa sau diminua pentru o perioadă plata datoriilor prin renegocierea lor.

5. Ai grijă de veniturile tale!

Poate că este un moment foarte bun să-ți analizezi veniturile și să te gândești cum poți să le crești și să le diversifici. Să fie acum o perioadă bună de a te reinventa profesional sau de a te dezvolta și în altă direcție, având în vedere punctele tale forte și nevoile din economie? Gândește-te la asta, acest lucru îți poate schimba situația financiară în timp, să îți crești sursele de venit.

Se spune că în crize financiare apar și oportunități, în loc să te concentrezi pe partea negativă a crizei – lucru care nu o să-ți aducă bani în buzunar, ci mai degrabă o să te scape de ei, poate reușești să identifici oportunități de creștere și dezvoltare sau chiar reorientare profesională.

Banii sunt importanți, îți recomand să analizezi dacă veniturile îți sunt direcționate în zonele importante ale vieții tale, acelea care chiar contează pentru tine. Mulți oameni avansează în carieră, apoi își cresc cheltuielile în ritm cu veniturile și încheie fiecare lună pe zero.

Să-ți cumperi o casă mare în care ajungi doar seara târziu, pentru că trebuie să muncești mai mult pentru a o plăti și întreține nu pare o decizie foarte inspirată. Să ții pasul cu prietenii care au mai mulți bani și cheltuie mult pe distracții sau lux la un moment dat s-ar putea să nu te mai încânte.

Poate că ai o zonă a vieții în care banii se scurg rapid și în care ai intrat așa, dus de circumstanțe. Acum poți lua o pauză pentru a restabili ordinea din viața ta, pentru ca ulterior să decizi că-ți vei direcționa banii către lucrurile care chiar contează pentru tine și-ți aduc fericirea.

Nu uita să iei în considerare generarea de noi surse de venituri pentru a progresa financiar pe viitor, vorbesc bineînțeles de banii pe care trebuie să-i direcționezi către investiții (dacă există acum această posibilitate), și dacă nu – să o pui în topul priorităților tale.

Educația financiară se poate face la orice vârstă.

Prin situații grele putem trece oricând, fie că sunt generate de o situație personală sau de o criză financiară, și e inteligent să ne pregătim din timp.

De la diminuarea veniturilor, pierderea unui loc de muncă, un divorț, o problemă de sănătate, un accident sau probleme în familie, toate acestea ne pot afecta situația financiară pentru o perioadă mai scurtă sau mai lungă. Cum să facem față perioadelor dificile, cum să trecem prin aceste perioade cu daune minime, cum să ne protejăm de ele, putem învăța.

Citiți cărți de educație financiară, participați la evenimente online, vizionați filme de pe internet, ascultați podcasturi, citiți articole și ziare cu știri financiare, faceți cursuri, citiți bloguri ale educatorilor financiari, și veți vedea că veți găsi tot mai multe soluții potrivite vouă, astfel încât să fiți protejați financiar în situații dificile.

Vă doresc chibzuință în legătură cu banii și să fiți bine, sănătoși, fericiți!

Citește și:

Despre bani în pandemie: 7 idei să treci cu bine peste această perioadă

5 mituri despre bani demontate de un expert financiar

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.