În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce trebuie să-ți iei o vacanță anual, chiar și una cu buget mic.
– Care sunt activitățile pe care le asociezi cu vacanța, dar pe care le poți face oriunde, oricând. 


Un raport Eurostat din anul curent arată că 9 din 10 români nu-și permit o vacanță. Este vorba în raport despre persoane cu venituri mici sau fără venituri. 

Pe de altă parte, și dintre persoanele care-și permit o vacanță, sunt unii care aleg să renunțe la vacanță pentru alte cheltuieli sau investiții. 

Oamenii aleg să sară o vacanță din diferite motive: unii își doresc o casă a lor, alții o mașină, alții le au deja și doresc să le schimbe cu altele mai noi, mai mari și mai frumoase, alții aleg să investească în educație – a lor sau a copiilor lor, alții au de sprijinit persoane din familie care au diverse probleme, alții investesc într-un hobby sau chiar într-o afacere, și așa mai departe, în funcție de nevoile și planurile fiecăruia. 

Totuși, chiar dacă n-ai bani disponibili pentru o vacanță, îți recomand să-ți faci una cu buget mic, oricât de mic ar fi. De ce? 

Pentru că ai nevoie de o pauză, pe lângă faptul că, după un an de muncă, meriți o vacanță. În plus, ai nevoie să-ți încarci ”bateriile”, să te desprinzi de rutina de zi cu zi, să iei o gură de aer și să te concentrezi atenția asupra ta câteva zile. 

Dacă te îndepărtezi puțin de rutina zilnică, o să vezi că reușești să vezi lucrurile cu alți ochi, să-ți vezi viața în ansamblul ei, efortul și rezultatul eforturilor tale, sensul, drumul tău și încotro te îndrepți. 

Întotdeauna sunt lucruri sau obiceiuri care pot fi îmbunătățite. Oferă-ți în vacanță un răgaz să-ți faci un plan de bătaie, astfel încât viața, relațiile și situația ta personală, profesională și financiară să se îmbunătățească. 

Sper că te-am convins că trebuie neapărat să-ți iei o mică vacanță, așa că-ți dau câteva idei care să transforme zilele libere într-un real concediu. 

Ieși din priză!

Ai decis să-ți iei câteva zile din concediu, poate chiar din zile de anul trecut dacă ai deja un obicei să nu-ți iei liber decât la nevoie, și acum te gândești câte ai de făcut. 

Tentația este să nu ”ieși din priză” și să folosești zilele pentru a întoarce casa cu susul în jos ca să cureți fiecare sertar și fiecare colțișor din casă. Oricum mai aveai ceva drumuri pe la autorități, sau te gândești să mai renovezi ceva prin casă, poate să pleci la părinți sau la alte rude ca să le ajuți cu câte ceva. 

Oprește-te! Ai nevoie de o pauză pentru tine, nu pentru alții, nu pentru a rezolva lucruri. Poate simți o vină să stai degeaba, nici nu știi cum să faci asta, dar adevărul este că nu stai degeaba ci ai nevoie să te odihnești, fizic și psihic. 

Poate chiar trebuie să mai repari câte ceva sau să rezolvi vreo problemă, înțeleg. În acest caz îți recomand să îți iei două zile în plus, să le dedici problemelor și să îți lași restul zilelor pentru vacanță.

Fă-ți un plan pentru fiecare zi și fă lucrurile altfel!

Ce ai face dacă ai avea bani să mergi în ce vacanță ai vrea? Hm, probabil ai dormi mai mult, ai dansa, te-ai plimba, ai sta degeaba la soare cu o carte în față, ai dansa, ai vorbi cu partenerul sau partenera de viață câte în lună și în stele, ai avea timp să te joci cu copiii. 

Știu, mai sunt de adăugat, dar și astea sunt pe listă de obicei. Stai așa! Toate aceste lucruri le poți face și fără bani! Corect?

Poți lua o carte de la bibliotecă sau de la un prieten și să mergi în parc să citești. Poți dormi mai mult și să te trezești fără alarmă. Poți sta mai mult la cină și să lași vasele de spălat pentru a doua zi. Poți sta să te joci un joc de societate cu copiii fără să te uiți la ceas. Poți face toate lucrurile menționate mai sus. 

Ce încerc să-ți spun este să îți faci un program astfel încât să rupi rutina și să faci aceleași lucruri… altfel. Ia cafeaua cu tine să o bei în parc, cu o carte în mână, în tihnă, te va încărca de energie și-ți va aduce zâmbetul pe buze. 


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


Încearcă meniuri diferite!

Fă o vizită la piață, ia-ți legume și fructe proaspete, apoi acasă testează rețete noi. Sunt multe rețete care se fac rapid și sunt delicioase, plus sănătoase și mult mai ieftine decât prânzul cumpărat pe grabă când mergem la muncă. 

În vacanță parcă suntem mai deschiși la arome noi și uneori o anumită mâncare ne duce cu gândul la vacanță și relaxare. Găsește o astfel de rețetă și folosește-o mai apoi când ai perioade mai stresante.

Ca să faci ritualul mai special, îți recomand să schimbi locul în care mănânci de obicei. Dacă mănânci în bucătărie, acum mută-te în sufragerie sau pe terasă. 

Aranjează masa ca pentru cel mai bun prieten al tău, pune o floare într-o vază mică, pune muzică, scoate farfuriile acelea frumoase și bucură-te de gustul mâncării, în tihnă și nu pe grabă, cum probabil se întâmplă la muncă în fiecare zi.

Plimbă-te în locuri noi!

Verifică dacă sunt în orașul tău clădiri frumoase vechi sau noi, muzee (chiar cu intrare liberă în unele zile ale săptămânii), expoziții, poduri, parcuri, cartiere liniștite, apoi mergi în explorare ca un turist. Dacă există și un centru vechi în care să te plimbi cu siguranță vei întâlni atmosferă de vacanță și oameni relaxați în miezul zilei.

Vizitează grădina botanică sau grădina zoologică, dacă există în apropiere, sau doar plimbă-te prin zona centrală a orașului. Încearcă și zonele prin care n-ai mai trecut, poți descoperi locuri noi și frumoase.

Dacă ai bani în buget, poți planifica o ieșire cu trenul sau cu autocarul într-un oraș apropiat. O zi de plimbare într-un loc nou te va încărca de energie. 

Socializează cu persoane dragi!

De când nu ți-ai mai sunat prietenii să stați la povești ca ”pe vremuri” despre câte în lună și în stele? Dar rudele dragi, mătușa care-ți făcea plăcinte, unchiul care se juca cu tine în copilărie, vecina care te chema la ea să te joci cu pisica? 

Suntem mai conectați cu social media și totuși nu ne mai sunăm, nu ne mai vizităm, totul se amână sub impresia că ne vom face timp în curând. De multe ori, căutăm pe cineva când avem o problemă și, de cele mai multe ori, suntem pe grabă, încheiem rapid cu ”lasă că mai vorbim” și următorul apel este când apare o altă nevoie de o parte sau de alta.

Dacă ai prieteni sau rude care știi că sunt acasă le poți propune o vizită sau o ieșire la o plimbare. Pentru cei care sunt tot timpul ocupați propune să vă întâlniți sau să vă auziți după-amiaza sau seara, când au și ei timp. Poți trăi bucuria revederii fizice sau cu ajutorul internetului, fără grabă, ca să-ți poată ajunge emoția și bucuria o perioadă lungă de timp. 

În concluzie, fă-ți o vacanță de care să îți amintești, chiar și fără bani

După cum vezi, tot ce ți-am propus se poate realiza cu buget mic sau aproape zero. Nu rata ultimele zile de vară! Banii, sau mai bine zis lipsa lor, nu sunt un motiv suficient de bun care să te facă să uiți că meriți o vacanță. Ieși din rutină, fă lucrurile altfel, umple-te de bine și de energie, și o să simți că ai avut o vacanță adevărată, poate chiar mai reușită decât ar fi fost la mulți kilometri de casă. 

Bucuria de zi cu zi vine din lucruri mici. Deschide-ți inima, relaxează-te, bucură-te de tot ceea ce ești, apreciază cu recunoștință ce ai acum și privește cu încredere către viitor. Dacă ai copii învață-i și pe ei această lecție: le va fi de mare folos în viață când vor avea dorințe multe și bani limitați. Atunci vor ști să se iubească, să se respecte și să ia decizii chibzuite. 

Vacanță frumoasă să aveți!

Citește și:

10 idei de vacanță cu bani mai puțini

Unplug cu cortul!

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.