În următoarele 5 minute vei afla:

– De ce este important pentru performanțele tale să citești zilnic.
– Cum știi dacă visele tale sunt suficient de îndrăznețe.


Sunt lucruri care te trag în spate și lucruri care-ți dau aripi: ce-ți dorești, ce te motivează, ce te face să te dai jos din pat dimineața, ce te face să te culci cu satisfacția unei zile bune, ce înseamnă succesul pentru tine – toate acestea sunt personale și diferă de la un om la altul.

Ne dorim ca fiecare zi să aibă sens, fiecare efort să fie apreciat și răsplătit, să avem o viață împlinită.

Dar cum să facem asta? Cel mai bine învățăm de la oamenii care au atins succesul, pentru că ei au mers pe căi bătătorite de alții și noi ne putem lua după ei, analizând și aducând în viața noastră lucrurile cu care rezonăm.

Îți las aici 5 idei de acțiuni care te vor împinge în viață spre progres și prosperitate.

1. De ce faci ce faci?

Află răspunsul clar la această întrebare: de ce fac ceea ce fac în fiecare zi? De ce trăiesc așa și nu altfel? Care este motivul pentru care te trezești dimineața? Munca pe care o faci te împlinește? Dar oamenii cu care îți petreci timpul sunt cei care te încurajează și îți sunt alături?

Sunt momente în care ne dăm seama că ceva nu este cum trebuie, începe ca senzația pe care ți-o dă o piatră mică în pantof: poți merge cu ea, la început o simți, apoi te deranjează, apoi te scoate din minți.

Doar la noi este puterea de a face schimbările pe care le dorim și care ne ajută să ne găsim motivația de a ne trezi cu zâmbet pe buze și entuziasm, forța de a trăi fiecare zi la maxim, energia bună și împlinirea la finalul zilei când ajungem acasă. Asta se va întâmpla când vei decide tu și nu depinde de cei din jur, așa că asumă-ți responsabilitatea. Când nu ți-ai găsit acel ceva care să te împlinească, îți scad pofta de viață, vlaga, entuziasmul, energia, amâni orice, nu mai ai chef de nimic, totul pare lipsit de sens și de direcție.

Niciodată nu este prea târziu să schimbi ceva, să o iei de la capăt. Află răspunsurile tale, găsește-ți modul în care să ajungi la ceva ce te împlinește, ia decizia de schimbare dacă este cazul și acționează.

2. Ieși din zona de confort!

Creierul nostru încearcă să găsească scuze pentru a ne ține protejați, într-un cerc mic și sigur, pentru că rolul lui este de a ne ține în viață, iar restul ține de noi. Așa că va trebui să-i spunem: ”Mulțumesc pentru că-mi porți de grijă, dar acum eu preiau controlul!”.

Dacă vrei să faci ceva remarcabil în viață, trebuie să ieși din zona ta de confort, cu pași mici, în ritmul tău, cu un strop de curaj, ambiție, decizie, voință.

Eleanor Rosevelt avea un sfat: ”Fă zilnic un lucru care te sperie”. Este ușor? Evident că nu, dar asta te va duce mai departe în viață. Iar Richard Branson a spus: Dacă visele tale nu te sperie, înseamnă că sunt prea mici”.

Când ai îndrăznit să visezi la ceva ce pare imposibil? Și să-ți faci un plan, chiar dacă cei din jur ți-au spus că ”Nu e de tine!”, ”Ce-ți veni?!”, ”N-ai nici o șansă!” și alte astfel de descurajări peste care să treci ca peștele prin apă?

Fă lucruri noi! Începe cu ceva ce simți că ți-ar face plăcere și-ți dă fluturi în stomac: testează cursuri de tango, învață să cânți la un instrument, ia ore de limba spaniolă, înscrie-te într-un club de teatru, fă un curs de public speaking… ai prins ideea, acum decide ce ai vrea tu să faci și fă-ți lista proprie!

3. Citește!

Citește cărți din zona ta profesională pentru a atinge excelența în meseria pe care o faci. În plus, citește multe cărți din orice alt domeniu, te vor ajuta să-ți dezvolți imaginația, gândirea critică, gândirea laterală, să vezi diferite aspecte ale unei probleme sau situații, te vor relaxa, te vor motiva, te vor transforma. Știi vorba Leaders are readers (”Liderii citesc”)?

Warren Buffet citește 80% din timpul lui activ și ne propune să ajungem la 500 de pagini citite zilnic. Probabil că majoritatea nu avem timp disponibil pentru 500 de pagini, dar putem încerca să citim în fiecare zi tot mai mult. Elon Musk a crescut citind câte două cărți pe zi, ritm pe care încă-l mai păstrează.

Un sondaj realizat recent a scos la iveală faptul că managerii de succes citesc în medie 60 de cărți pe an, adică o medie de 5 cărți pe lună. Compania ta îți oferă abonament la o bibliotecă? Folosește-l și citește cât mai mult! Fă-ți tu abonament, împrumută cărți de la prietenii tăi, cumpără cărți, intră în cluburi de carte de pe internet, se pare că asta este o cale spre succes și chiar este o metodă plăcută de a testa dacă este adevărat.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Apreciază și dă mai departe!

Trăim în goana după mai mult, mai bine, mai altfel. Fiecare țel atins pare doar un punct intermediar pentru următorul. Țintim vârful muntelui fără să ne oprim pe parcurs, ca să ne bucurăm de efortul depus până acolo, de parcă doar momentul final ar conta și, când ajungem pe un vârf, vedem altul mai înalt, iar asta ne ține ocupați, devenim busybeingbusyocupați să fim ocupați.

Un mod de a ajunge la mai mult, să te bucuri de prosperitate, este să te oprești și să te bucuri de ce ai. Asta îți va economisi timpul și energia, pentru că nu vei mai fugi după fete morgana, după lucruri care crezi că-ți pot aduce fericirea, dar când ajungi acolo și le obții, îți dai seama că a fost o amăgire, o pierdere de timp și bani.

Poți ține un jurnal al recunoștinței, în care să notezi în fiecare zi câteva motive de recunoștință zilnice. În primele zile este ușor, apoi vei avea tendința de a te repeta și vei căuta motive mai mici de bucurie, apoi creierul tău le va vâna și uite așa se vor aduna, vei ajunge să apreciezi inclusiv o cafea cu un prieten, o vorbă bună, o apreciere, masa de prânz și așa mai departe.

Un alt mod de a simți împlinirea este de a fi generos cu cei din jur, de a da o mână de ajutor acolo unde este nevoie, de a ne simți utili. Propune-ți să faci fapte bune în mod constant, să dai mai departe din binele de care ai parte în viața ta și așa vei vedea cum tot ce este bun în viața ta ajunge mai sus și mai sus; la fel și împlinirea ta: vei atrage ca un magnet situații favorabile.

5. Ai grijă de tine!

Ne luăm cu viața de zi cu zi și uităm de noi, la propriu. Ai grijă de tine.

Planifică-ți mesele, astfel vei mânca mai sănătos și vei avea mai multă energie, kilogramele și bugetul tău vor fi sub control.

Fă mișcare în fiecare zi! Nu ești genul care să alerge în parc sau să meargă la sală? Nu-i nimic, fă-ți o rutină de câteva minute zilnic, acasă, te vor ajuta să îți păstrezi corpul flexibil și sănătos. În weekend, încearcă să faci plimbări lungi în natură.

Dormi. Suntem atât de distrași de tot ce avem de făcut încât tăiem din programul de somn, apoi încercăm să compensăm cu cafea, zahăr, ciocolată sau alte stimulente care ne fac rău și nu suplinesc nevoia de odihnă. Încearcă să închizi orice ecran cu 30 de minute înainte de culcare, fă-ți ritualul de seară, eventual scrie în jurnal sau citește ceva, lasă corpul să se liniștească pentru a avea parte de un somn liniștitor, care să-ți ajute organismul să se refacă.

Înconjoară-te de oameni pozitivi, care te apreciază, care te încurajează, care te fac să zâmbești, care au valori și interese similare cu ale tale.

Menține-ți o viață socială activă: studiile arată că cei care se mențin în contact cu oameni dragi au speranța de viață mai mare, trăiesc mai mult și sunt mai fericiți.

Sper că v-au inspirat ideile din acest articol. Dacă mai aveți idei despre activități care fac bine și care v-au ajutat în viață, dați mai departe pentru a ne inspira și pe noi. Fiți bine, oriunde sunteți!

Citește și:

Cum arată pentru tine o viață pe care să o iubești?

Oamenii bogați sunt cei fericiți

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.