În următoarele 5 minute vei afla:

De ce ar trebui să le trimiți o scrisoare celor dragi.
Cum îți îmbunătățește stima de sine practicarea recunoștinței.


Anul acesta va fi menționat în istorie, în manuale, dar și în poveștile noastre și ale copiilor noștri. A fost un an pentru care n-am fost pregătiți nici măcar de filmele de la cinema.

Am reacționat, ne-am adaptat care cum am putut, cum am știut, cum am reușit. Totuși, puțini oameni spun că a fost un an rău, sunt mai mulți cei care spun că a fost un an de reinventare, de stabilizare, de întoarcere către sine, un an al analizei interioare, și un an care dă un alt sens vieții de acum încolo, deci un an care una peste alta a adus și bine. 

Îți las mai jos 5 idei despre cum să închei anul cu bine, cu prosperitate și fericire:

1. Fă o listă cu tot ce ți-a adus bun acest an!

Creierul nostru vânează tot ce este negativ, tot ce ne poate pune în pericol, pentru că rolul lui este să ne țină în viață. Poate că a fost un an cu adevărat greu, poate ai pierdut pe cineva drag, poate n-ai reușit să ajungi să-i îmbrățișezi pe cei iubiți, care se află la distanță, poate că ți-ai pierdut locul de muncă, afacerea, banii, diverse oportunități pentru care te-ai luptat mult. Și oricare dintre aceste evenimente rulează în creierul tău și aduc nefericirea: te gândești la ce ai pierdut, iar și iar, și de aici la depresie e doar un pas. Ieși din cercul acesta: meriți să fii fericit!

Viața merge mai departe, cu bune și rele: asta ne spun bătrânii noștri, care au trecut prin mai multe decât noi. 

Cel mai folositor ar fi să te concentrezi pe aspectele bune ale acestui an. 

Poate te-ai odihnit mai mult, pentru că n-ai mai făcut drumuri la muncă, ai avut mai mult timp pentru a sta cu copiii sau familia, ai ținut mai mult legătura cu prietenii tăi, ai făcut economii sau ți-ai organizat situația financiară, ai apucat să citești, să faci un curs de dezvoltare personală, ai învățat să gătești, ai avut timp și pentru tine și plăcerile tale, poate chiar ai revenit la un hobby de care n-ai mai avut timp de ani de zile. 

Ia o foaie de hârtie și scrie ce a fost bun în acest an, iar la final poți vedea că au fost și lucruri bune, suficiente cât să închei anul ”pe plus”. În final, ești la linia de sosire: ai trecut de acest an dificil, ai răzbit și asta este deja o mare realizare, așa că bucură-te de ea!

2. Sărbătorește cu ceva vechi și ceva nou!

Sărbătorile cu siguranță sunt diferite, departe de prieteni și familie, cu un grup restrâns de oameni în jur. Este normal să simți tristețe, anxietate, nefericire, chiar și furie, legată de toată această situație. Doar de tine depinde să faci din aceste sărbători ceva frumos. 

Gătește sau comandă produse pe care știi că le-ai mânca alături de familie sau prieteni, cere rețetele și încearcă să le faci tu, așa vă veți bucura cam de aceleași lucruri, o să faceți concurs de laude cine gătește mai bine o anumită rețetă. 

Fă-ți obiceiuri noi, răsfață-te cu ceva nou, ceva ce n-ai mai încercat! Aranjează masa ca într-o poză de revistă sau introdu în meniu ceva nou, poate ceva din bucătăria tradițională a unei țări pe care vrei să o vizitezi, pune muzică pregătită din timp și decorează casa, organizează o sărbătoare care să-ți aducă bucurie ție și celor care-ți sunt alături.

3. Fă urări familiei și prietenilor!

Pentru că avem șansa de a ne conecta de la distanță, fă un program de colinde și urat. Roagă-ți familia și prietenii să fie pregătiți la o anumită oră și intră cu ei online. Fă întâlniri pe zoom, video pe whatsapp sau telefonice pentru rudele care nu au acces la internet. 

Te vei întâlni virtual cu mai mulți membri de familie și cu prieteni, decât dacă ai fi petrecut sărbătorile cu unii dintre ei doar. Vei ajunge și la membri din familia ta sau la prietenii dragi care sunt la distanță și cu care altfel probabil ai fi schimbat un mesaj și atât. 

Adu bucuria revederii în viața ta și în ale lor, sunt persoane care se simt foarte singure și o astfel de întâlnire este o surpriză de proporții. 

Va fi cel mai prețios cadou pentru tine și pentru ei, cadou pe care toți o să vi-l amintiți.


Povești care vă inspiră, care vă vor emoționa și care, în același timp, vă vor ajuta să rămâneți sănătoși emoțional și fizic.

→ Săptămânal la tine în inbox.


4. Pregătește un pachet pentru cineva!

Știți expresia ”dar din dar se face Rai”? Este o bucurie să dăruim. Iar când persoana care primește are nevoie sau nu se așteaptă și are parte de o surpriză, bucuria vă va inunda sufletul și lacrimile vor apărea în colțul ochilor. Știi o familie care are probleme financiare? Pregătește un mic pachet și fă-le o bucurie. 

Ai cumva în bloc sau pe strada ta o persoană singură? O bucată de cozonac, o carte, un ceai, pot fi un cadou atât de apreciat! Nu este vorba despre bani și nu trebuie să fie ceva scump: gestul valoarează cât un munte de aur, și asta o vei simți și tu și persoana care primește darul tău. 

Dacă ai copii, lasă-i să vadă pregătirile pe care le faci, îi inspiri să fie buni, darnici și generoși. 

5. Scrie o scrisoare pentru cineva drag!

Câteodată ne este greu să ne exprimăm sentimentele, sau găsim dificil să punem în cuvinte aprecierea pe care o avem pentru cineva. Alteori, chiar dacă noi avem curaj și putem să o facem, persoana de lângă noi nu știe sau nu poate să primească vorbele nostre bune. 

O idee este să așterni cuvintele tale în liniște, cu drag, pe o hârtie. Arată-ți aprecierea pentru cineva drag. Spune-i cât de mult contează pentru tine și de ce, valoarea pe care o aduce în viața ta și bucuria ta de a o avea alături. Vă spun eu: nu costă nimic și face toți banii. 

Toate ideile de mai sus sunt fie gratis, fie costă foarte puțin, dar toate valorează foarte foarte mult. 

Bucuria nu se poate cumpăra cu bani: este o iluzie pe care ne-o vând magazinele. Banii au rolul lor, ne aduc confort, mulțumire și multe altele, dar nu prea pot aduce fericirea aceea pe termen lung după care tânjim cu toții, și de care chiar avem nevoie. 

Bucuria, fericirea, mulțumirea, împăcarea se obțin din lucruri făcute din inimă. Acestea sunt adevărata bogăție a oamenilor fericiți, fie ei bogați sau nu. 

Îți doresc un An Nou fericit, cu belșug în casă și în suflet!

Citește și:

Grija pentru noi – cum ne-a provocat pandemia și ce putem învăța din asta?

Iar cuvântul anului este… ”reziliență”

Author(s)

  • Anamaria Ciuhuță 

    Expert financiar Thrive Global România

    Cu o experiență de 20 de ani în domeniul financiar bancar, este trainer de peste 12 ani, la care adaugă experiența de blogger, speaker, realizatoare de emisiuni TV live, antreprenor și mamă. Iubește oamenii pozitivi, copiii, cărțile, pisicile și liniștea. Este fascinată de psihologie și de relația oamenilor cu banii. Îi găsești articolele pe financialparenting.eu.